Line Andersen til rettssak mot NRK:

- Uheldig for Line og NRK

Susann Michaelsen skal vitne i rettssaken mellom kollegaen og arbeidsgiveren.

KLUBBLEDER: Sportsanker og klubbleder Susann Michaelsen er blant de 18 vitnene i saken mellom Line Andersen og NRK. Foto: Morten Eik / Se og Hør
KLUBBLEDER: Sportsanker og klubbleder Susann Michaelsen er blant de 18 vitnene i saken mellom Line Andersen og NRK. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er ikke noe gøy. Jeg skal møte opp og fortelle min versjon av hvordan jeg oppfatter ting, på best mulig måte, sier Susann Michaelsen til Dagbladet.

I tillegg til å være mangeårig sportsanker i NRK er Michaelsen også klubbleder i sportsavdelingen, for Norsk Journalistlag i NRK (NRKJ). Om kort tid skal hun vitne i den mye omtalte forestående rettssaken mellom kollegaen Line Andersen og arbeidsgiveren.

- Jeg synes hele greia er veldig trist. At det har gått så langt, er uheldig både for Line og NRK, sier Michaelsen - som er oppført som et av statskanalens 14 vitner i saken.

  • Se fullstendig vitneliste for begge partene nederst i artikkelen

Tatt av skjermen

Line Andersen har saksøkt NRK etter at hun høsten 2019 fikk endret sin rolle fra å være programleder for statskanalens sjakksendinger, til å jobbe med nettjournalistikk i kulturavdelingen.

47-åringen mener hun er urettmessig omplassert på en «oppsigelsesliknende» måte, og at prosessen har «et klart element av degradering og ydmykelse», ifølge sluttinnlegget fra hennes advokat Tron Dalheim.

17. MAI: Line Andersen har ledet NRKs 17. mai-sendinger flere ganger. Her i 2014, sammen med Nadia Hasnaoui og Olav Viksmo Slettan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
17. MAI: Line Andersen har ledet NRKs 17. mai-sendinger flere ganger. Her i 2014, sammen med Nadia Hasnaoui og Olav Viksmo Slettan. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

NRK på sin side skriver i sitt sluttinnlegg at endringen i Andersens oppgaver kom som følge av at hun ifølge dem har skapt «uro og konflikt» over flere år i sportsavdelingen, og at forholdene ikke ble bedre selv etter at dette gjentatte ganger ble tatt opp med henne. Konfliktnivået skal ha toppet seg under et møte i sjakkredaksjonen høsten 2019.

«Høsten 2019 oppsto det en konflikt mellom Line Andersen og medlemmer i sjakkredaksjonen som for flere ansatte var uholdbar. Andersen kunne på denne bakgrunn ikke settes på de tre siste sendedagene av sjakksendingene og etter hvert den påfølgende julesjakken», skriver statskanalen i sin redegjørelse, ført i pennen av Advokatfirmaet Kluge.

- Folk er spente

I en sivil rettssak leverer partene vanligvis et såkalt sluttinnlegg to uker før hovedforhandlingen, dette dokumentet inneholder også ei liste over vitner. I NRKs sluttinnlegg står det at Susann Michaelsen skal «forklare seg om hvordan Andersen påvirker arbeidsmiljøet i Sporten».

- Hvordan påvirker dette de ansatte i NRK-sporten?

- At denne saken har kommet fram, skaper uro. Folk snakker om det, og er spente på utfallet, svarer Michaelsen - i klubblederrollen.

- Hvordan var det sosiale miljøet i NRK-sporten høsten 2019 før Line Andersen ble tatt av skjermen?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Det er trist at dette har gått så langt. Utover det har jeg ingen kommentarer til saken, sier Kaj Tøger Pedersen, reporter, vaktsjef og prosjektleder i NRK-sporten, til Dagbladet.

VITNER FOR NRK: Kommentator Jan Petter Saltvedt, her fra TV-aksjonen 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB
VITNER FOR NRK: Kommentator Jan Petter Saltvedt, her fra TV-aksjonen 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Ifølge NRKs sluttinnlegg skal Pedersen «forklare seg om Andersens innvirkning på arbeidsmiljøet under VM i skiskyting i Holmenkollen i 2016, hvor han var vaktsjef».

Velkjente fjes

Til sammen 18 vitner er ført opp foran rettssaken, som er berammet i Oslo tingrett over fire dager, med start 18. mai.

De aller fleste er fra NRK-sporten, hvorav flere velkjente TV-personligheter, som Ole Rolfsrud, Andreas Stabrun Smith, Christian Nitschke Smith og Jan Petter Saltvedt. Alle disse stiller som vitner for NRK.

I tillegg kommer sportsredaktør Egil Sundvor, tidligere HR-leder for sporten Siss Kvamme og NRKs hovedverneombud Hans-Ole Hummelvoll - alle tre vitner for begge sider.

De som utelukkende vitner for Andersen, omfatter producer og prosjektleder Ola Fagerheim, vaktsjef og tidligere tillitsvalgt Berit Rekaa og produksjonsleder Maren Raustøl Pedersen.

Flere av vitnene var til stede på det sentrale møtet i sjakkredaksjonen, som var utløsende faktor for at Andersen ble tatt av skjermen, og skal forklare seg om dette.

I VITNEBOKSEN: Ole Rolfsrud (t.v.) vitner for NRK under rettssaken. Her med sjakkmanager Kyrillos Zangalis under Idrettsgallaen 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
I VITNEBOKSEN: Ole Rolfsrud (t.v.) vitner for NRK under rettssaken. Her med sjakkmanager Kyrillos Zangalis under Idrettsgallaen 2017. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

Dagbladet har fredag vært i kontakt med nesten alle vitnene. Ingen, med unntak av Michaelsen og Pedersen, ønsker å kommentere saken før hovedforhandlingen. Flere gir uttrykk for at de synes saken er en belastning.

- Ikke omplassert

Partene er uenige ned på detalj- og definisjonsnivå. NRK bestrider i sluttinnlegget at Andersen er omplassert/«endringsoppsagt», og framholder at hun, i likhet med programlederkollegaene, måtte regne med å måtte utføre flere funksjoner, som tidvis å være researcher, vaktsjef og produsent; dette ligger ifølge kanalen innenfor arbeidsgiverens såkalte styringsrett.

«Utfordringen til NRK har vært at Andersen bare har ønsket å jobbe som programleder med spesifikke programlederoppgaver. Sporten har imidlertid ingen slik stilling», skriver kanalen i sluttinnlegget.

Andersen bestrider at NRK har styringsrett til å handle som de har gjort. Advokat Dalheim framholder i sitt sluttinnlegg at klienten har manglet mulighet til å svare for seg, ettersom kanalens beslutning ifølge ham blant annet bygger på anonyme varsler.

Det kommer også fram at Andersen selv sendte et varsel til NRKs organisasjonsdirektør, og Dalheim mener i sluttinnlegget at den angivelige omplasseringen delvis var hevn fra ledelsen etter varselet.

- Vil ha tilbake jobben

Line Andersen har selv vært på banen flere ganger denne uka. Til VG tilbakeviste hun onsdag NRKs påstander som feilaktige og triste.

- NRK må backe opp denne påstanden både med dokumentasjon og prosess når vi møtes i retten, sa hun til avisa.

VELKJENT SETTING: Line Andersen som programleder og Torstein Bae som ekspertkommentator i NRKs VM-studio under sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand i Sotsji i 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB
VELKJENT SETTING: Line Andersen som programleder og Torstein Bae som ekspertkommentator i NRKs VM-studio under sjakk-VM mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand i Sotsji i 2014. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

I et intervju med Dagens Næringsliv fredag uttaler 47-åringen at hun er «forberedt på at NRK vil prøve å henge meg ut i retten».

Hun innrømmer i intervjuet at hun har krevd mye av kollegaer, men også av seg selv, og framholder at hun aldri har fått noen advarsler.

- Jeg vil bare ha tilbake livet mitt. Og jobben min. Jeg var så glad for å ha klart å nå så langt, og vil bare tilbake dit jeg var, sier hun til DN.

Dagbladet har vært i kontakt med flere av sjakkprofilene som har vært i studio med Andersen.

- Mitt samarbeid med henne har vært veldig flott, og det er klart hun er en formidabelt dyktig dame. Det er jo åpenbart en trist sak for alle at man ender opp i en sånn tvist. Det er jeg sikker på at alle kan skrive under på uansett ståsted, sa Torstein Bae tidligere i uka.

Fakta: Disse vitner i rettssaken

For Andersen:

Egil Sundvor, sportsredaktør NRK - vitner også for NRK

Siss Kvamme, tidligere HR-leder i NRK Sport - vitner også for NRK

Hans-Ole Hummelvoll, hovedverneombud NRK - vitner også for NRK

Ola Fagerheim, producer og prosjektleder, NRK Sport

Berit Rekaa, vaktsjef i NRK og tidligere tillitsvalgt i NRKJ

Stein Magne Os, tidligere producer og prosjektleder i NRK

Maren Raustøl Pedersen, produksjonsleder NRK

For NRK:

Egil Sundvor, sportsredaktør NRK - vitner også for Andersen

Thorbjørn Sarre Jensen, redaksjonssjef NRK

Janne Fredriksen, tidligere redaksjonssjef NRK

Reidar Stjernen, journalist med funksjon producer NRK

Susann Michaelsen, journalist NRK

Ole Rolfsrud, journalist NRK

Andreas Stabrun Smith, journalist NRK

Kaj Tøger Pedersen, journalist med funksjon prosjektleder/vaktsjef NRK

Christian Nitschke Smith, journalist NRK

Jan Petter Saltvedt, journalist med funksjon kommentator og vaktsjef NRK

Nikolai Wiik Rindedal, personalsjef (siden juni 2020, prosessleder siden november 2020) NRK

Siss Kvamme, tidligere HR-leder NRK Sport - vitner også for Andersen

Hans-Ole Hummelvoll, hovedverneombud NRK - vitner også for Andersen

Astri Lindholm, organisasjonspsykolog

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer