ULYKKSALIG RETUR: Haraldur Freyr Gudmundsson var tilbake på sin gamle hjemmebane som Start-spiller. Det endte med et avgjørende selvmål og cup-exit.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
ULYKKSALIG RETUR: Haraldur Freyr Gudmundsson var tilbake på sin gamle hjemmebane som Start-spiller. Det endte med et avgjørende selvmål og cup-exit. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / ScanpixVis mer

Uheldig Gudmundsson sendte gamleklubben til cupfinale

AaFK klare for Ullevaal etter selvmål.

(Dagbladet): Aalesund - Start 1-0.

Start kom til Ålesund med en begredelig semifinalestatistikk i bagasjen. Sørlendingene hadde vært i fem semifinaler tidligere, samtlige hadde endt med tap i siste hinder før Ullevaal.

Tar man i tillegg i betraktning at de gule og svarte er fullstendig blottet for alt som heter selvtillit etter ei nitrist resultatrekke i serien, hvilte det et tungt favorittstempel på vertene Aalesund, som vant cupen senest i 2009 mot fylkesrival Molde.

I en særdeles sjansefattig og nervøs forestilling i vestlandsk ruskevær på Color Line stadion, var det, symptomatisk nok for Starts 2011-sesong, et selvmål som sendte Aalesund til cupfinale 6. november.

I OFFSIDE: Peter Orry Larsen lå i offsideposisjon da Kjell Rune Sellin avsluttet mot Alexander Lund Hansen, men ble ikke bedømt å være involvert i spillet. Dermed ble målet godkjent da Haraldur Gudmunddson var uheldig og satte ballen i eget nett like etter.Foto: Fridgeir Walderhaug
I OFFSIDE: Peter Orry Larsen lå i offsideposisjon da Kjell Rune Sellin avsluttet mot Alexander Lund Hansen, men ble ikke bedømt å være involvert i spillet. Dermed ble målet godkjent da Haraldur Gudmunddson var uheldig og satte ballen i eget nett like etter.Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

- Vi kriger hjem en seier. Det er dårlig spill, en rotete kamp, masse tilfeldigheter. Det første målet blir derfor ekstremt viktig. Selv om vi har bedre kontroll i andre omgang enn i første, synes jeg ikke vi spiller god fotball om dagen. Men vi har begynt å vinne igjen, og det er positivt, sier trener Kjetil Rekdal til NRK.

Etter å ha ledet klubben til deres andre cupfinale på tre sesonger, gleder taktikeren seg til et nytt Ullevaal-besøk hvor Brann blir motstander, en begivenhet som atpåtil faller på hans egen 43-årsdag.

- Det tror jeg blir en fin cupfinale med vanvittig stemning i en stor helg i Oslo. Formen vår er ikke god nå, men det er lenge til. Skulle vi spilt i morgen, hadde jeg sagt at Brann var store favoritter, men vi skal nok klare å utligne en del av det forspranget innen 6. november, sier Rekdal.

Marginer Vertene var alt annet enn sprudlende, men klarte i det minste ved én anledning å drive opp balltempoet tilstrekkelig til at Starts defensiv raknet i sømmene.

Michael Barrantes fant en feilvendt Demar Phillips på 16-meteren, som rullet ballen videre til Jo Nymo Matland på tur nedover langs venstresida. Backen med den presise foten slo knallhardt inn mot bakre stolpe. Der kom Kjell Rune Sellin skliende, bare for å se at Alexander Lund Hansen vartet opp med en kjemperedning.

VRAKET I 2008: Kjetil Rekdal kvittet seg med Haraldur Freyr Gudmundsson (t.v.) etter 2008-sesongen. I dag fikk Aalesund uventet hjelp fra den islandske midtstopperen.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
VRAKET I 2008: Kjetil Rekdal kvittet seg med Haraldur Freyr Gudmundsson (t.v.) etter 2008-sesongen. I dag fikk Aalesund uventet hjelp fra den islandske midtstopperen.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix Vis mer

Men marginene var likevel på vertenes side: Start-keeperen var sjanseløs på å holde avslutningen og måtte gi en retur. Den havnet i ryggen på Haraldur Freyr Gudmundsson og spratt tilbake i mål. 

Peter Orry Larsen lå riktignok i offsideposisjon da Sellin avsluttet, men dommer Tom Harald Hagen gjorde trolig rett da han vurderte situasjonen dithen at AaFK-spilleren ikke var involvert i spillet.

Som en slags skjebnens ironi, har Gudmundsson, som ble hentet inn mot slutten av overgangsvinduet, fire år bak seg i AaFK. 30-åringen fra Island hadde neppe sett for seg at gjensynet med jugendbyen skulle ende på den måten.

- Ikke nok klasse - Vi har ikke nok klasse ennå til å fortjene det, men jeg synes vi forbedrer oss stadig og holder kampene bedre. Vi gir Aalesund brukbar kamp, men det holder ikke helt inn, oppsummerer Mons Ivar Mjelde overfor NRK.

Start-treneren valgte å starte med sin toppscorer Ole Martin Årst på benken av hensyn til det han omtalte som totalbelastningen på spissveteranen.

Erstatteren Olav Tuelo Johannessen kom til én stor målsjanse i løpet av de 63 minuttene han fikk på banen. Den fikk han noen minutter før det avgjørende selvmålet, men avslutningen satt utenfor Sten Grytebusts høyre  stolpe.

- Vi hadde et par bra sjanser. Jeg mener nok at Tuelo Johannesen fort kunne ha scoret, men i og med at vi ikke lyktes, fikk Aalesund kampen inn i sin gate. Nederlaget er bittert, sier Mjelde, ifølge NTB.

KRIGERSEIER: Kjetil Rekdal mener at Aalesund kriget seg til seier i det han synes var en dårlig og rotete fotballkamp.Foto: Fridgeir Walderhaug
KRIGERSEIER: Kjetil Rekdal mener at Aalesund kriget seg til seier i det han synes var en dårlig og rotete fotballkamp.Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer