Bråket i skiforbundet:

- Uholdbart

NRK-ekspert Johan Remen Evensen mener Clas Brede Bråthen vanskelig kan fungere som sportssjef og samtidig være i konflikt med skiforbundet. - Uholdbart, sier han.

NRK-EKSPERT: Johan Remen Evensen, her i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Foto: Terje Bendiksby / NTB
NRK-EKSPERT: Johan Remen Evensen, her i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hoppekspert Johan Remen Evensen er klinkende klar: Konflikten mellom sportssjef Clas Brede Bråthen og skiforbundet må få en avklaring lenge før hoppsesongen starter.

Bråthen har ett år igjen av kontrakten, men får ikke forlenget den. Samtidig har han gjennom advokaten varslet søksmål mot skiforbundet der han krever fast ansettelse etter 17 år med åremålskontrakter.

At Bråthen skal fungere som sportssjef i en viktig OL- og VM-sesong - parallelt med at han er i bitter konflikt med arbeidsgiver - mener Remen Evensen er alt annet enn bra.

I HARDT VÆR: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I HARDT VÆR: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det er ikke en gunstig løsning. Det tror jeg ikke Clas Brede kommer til å gå med på heller. En sånn situasjon vil være uholdbar, sier NRKs hoppekspert til Dagbladet.

- Ingen av partene vil være tjent med dette i det hele tatt. Dit håper jeg virkelig ikke at vi kommer. Vi må få en avklaring fortest mulig.

Verken Bråthen eller skiforbundet har ønsket å uttale seg om sakens kjerne så langt. Hoppkomiteen skriver i en pressemelding at situasjonen som har oppstått handler om «samarbeidsform».

Landslagstrener Alexander Stöckl sier til Dagbladet at han mener Bråthen vil kunne fortsette, selv med en pågående konflikt der rettssak er et mulig utfall.

- Han kan gjøre jobben sin. Han har kontrakt ut hele sesongen, og han er viktig for oss, påpeker Stöckl.

Men Remen Evensen ser betenkeligheter:

- Det er ikke bra i det hele tatt. Den sesongen hopp går inn i nå, er en av de viktigste på lang tid. Det er OL i Beijing og VM i skiflyging i Vikersund. Hopp skifter også TV-kanal (NENT Group overtar rettighetene). At bærebjelken i norsk hoppsport gjennom 17 år befinner seg i en kamp for å beholde jobben, kommer på verst tenkelig tidspunkt, påpeker han.

Det er foreløpig uklart hva begrepet «samarbeidsform» handler om i dette tilfellet.

Bråthen har vært kritisk til hvordan skipresident Erik Røste løste manglende konkurranser hos de kvinnelige hopperne på i vinter. Renn etter renn be avlyst på grunn av coronaen. Bråthen mente Røste ikke tok ansvar i krisa. Samarbeidet mellom Bråthen og skiledelsen skal ha utviklet seg til å bli anstrengt.

Konflikten har munnet ut i massiv støtte til sportssjefen på sosiale medier.

- Alle parter må legge fram saken for offentligheten, så vi får ryddet opp i dette fortest mulig, sier Remen Evensen.

- Hvis Bråthen har tråkket over streken, så greit. Hvis skiforbundet ikke har noe å komme med, må de bare slippe saken og skape ro, slik at det er mulig å fokusere på prestasjonene i hoppbakken.

- Er det i det hele tatt realistisk at Bråthen kan fungere som sportssjef og samtidig være i konflikt?

- Det blir en kjempevanskelig jobb. Situasjonen som har oppstått er ekstremt dårlig timing. Med hoppsport på ny kanal - med de utfordringene dette byr på - trenger alle den mannen som har løftet fram sporten i Norge til det den er i dag. At han mest sannsynlig har hodet en annen plass, er ingen av partene tjent med.

Remen Evensen mener Bråthen er den desidert beste personen i stillingen. En Bråthen i konflikt er han mer skeptisk til, ikke minst fordi det kan påvirke prestasjonsmiljøet. Norge har dyrket fram to enere i Halvor Egner Granerud og Maren Lundby.

- Konflikten må løses. Jo før, jo bedre, sier Remen Evensen.

- Før sesongen?

- Ja, er du gal. Den må løses umiddelbart. Sånn jeg ser det, kan det ikke være så vanskelig. Jeg sliter med å se at skiforbundet har de store sakene på Bråthen. Da hadde han fått sparken for lenge siden. Hvis de ikke har det, og driver på sånn som de gjør nå, har de en meget tynn sak. Hvis dette blir advokatmat og rettssak som drar ut i tid, så er det ikke bra for noen.

SKITOPPER: Generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg, og skipresident Erik Røste skal begge ha samarbeidsproblemer med Clas Brede Bråthen. Foto: Annika Byrde / NTB
SKITOPPER: Generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg, og skipresident Erik Røste skal begge ha samarbeidsproblemer med Clas Brede Bråthen. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff, ønsker ikke å si hvorfor skiforbundet ikke kommuniserer offentlig hvorfor Bråthen ikke får forlenget kontrakten. Han viser til hoppkomiteens pressemelding om samarbeidsform.

- Dette dreier seg om interne forhold som blant annet samarbeidsform mellom de ulike aktørene hoppadministrasjonen må forholde seg til, heter det i pressemeldingen.

Graff sier:

- Når det gjelder varselet om søksmål, har vi bekreftet å ha fått dette av Bråthens LO-advokat og vil ikke kommentere det ytterligere nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer