PÅ TALENTLEIR : Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal tirsdag møte norske og utenlandske talenter i Oslo.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ TALENTLEIR : Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal tirsdag møte norske og utenlandske talenter i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Uhrenholdt Jacobsen håper å få mange «dopingspørsmål» på internasjonal talentleir:  - Ville vært helt fantastisk

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (29) tror hun kan besvare spørsmålene på en god måte. 

LILLEHAMMER (Dagbladet): I disse dager er 76 langrennstalenter fra ti ulike nasjoner samlet i Norge for å delta på Statoils talentleir. Astrid Uhrenholdt Jacobsen har de siste årene vært fast inventar på disse samlingene, og fungerer som trener og motivator.

Denne sommeren drar hun rett fra treningssamling med langrennskvinnene på Lillehammer til Oslo og et testløp med noen av verdens beste juniorer.

- Jeg gruer meg egentlig litt til det. Vi skal ha testløp på tirsdag, og det kommer litt brått på etter denne samlingen. Det kan godt være at jeg får en «juniordeng» der, ja, smiler den norske profilen.

Forventer spørsmål om Sundby-saken

Etter testløpet skal både hun og Sondre Turvoll Fossli dele sine erfaringer og svare på spørsmål. Der kan det fort komme noen spørsmål som ikke har blitt stilt tidligere år.

Både Astrid Uhrenholdt Jacobsen og de andre norske løperne har hatt en litt spesiell sommer etter utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby. Til tross for at Norges Skiforbund er tydelige på at Sundby ikke har gjort noe galt, har mange vært kritiske til norsk langrenn.

Flere utenlandske medier har vært nådeløse og omtalt Sundby-saken som en dopingsak.

- Denne saken har hatt et litt annet fokus i utenlandske medier. Hvordan angriper du eventuelle «dopingspørsmål» fra de utenlandske talentene?

- På en måte håper jeg at de er nysgjerrige. Nysgjerrighet og spørsmål er noe av det som har manglet i denne debatten - i hvert fall av det jeg har fått med meg fra utlandet. Mange setter seg egentlig ikke inn i saken og kaller det bare en «doping-sak». Flere har heller ikke satt seg inn i regelverket, og det kommer uttalelser av en veldig krass karakter. I mine øyne bunner dette egentlig i mangel på kunnskap, sier Uhrenholdt Jacobsen og fortsetter:

- Og hvis det er mange som er nysgjerrige og stiller masse spørsmål på talentleiren er det helt fantastisk. Jeg har brukt mye tid på dette og kan mye om regelverket, så jeg føler faktisk at jeg kan svare på en god måte. Det er veldig velkomment.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KLAR FOR TESTLØP: Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal bryne seg på norske og utenlandske langrennstalenter tirsdag. Heming-jenta frykter hun får bank i testløpet.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KLAR FOR TESTLØP: Astrid Uhrenholdt Jacobsen skal bryne seg på norske og utenlandske langrennstalenter tirsdag. Heming-jenta frykter hun får bank i testløpet.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Vi har gjort en feil

Mandag kunne Dagbladet fortelle hvordan langrennssjef Vidar Løfshus ønsker å overbevise resten av verden at Norge ikke jukser.

Uhrenholdt Jacobsen tror ikke dét er gjort over natta.

- Jeg tror egentlig ikke ryktet er ødelagt, men jeg tror vi har en jobb å gjøre for å bygge opp troverdigheten til samme nivå som før. Selv om man forklarer dette kjempenøye er det alltid noen som ikke vil forstå, og det er en konsekvens vi bare må ta. Og vi må også ta konsekvensen av at vi faktisk har gjort en feil - det må vi stå for. Men det er også andre som gjør feil, og det må vi huske på ved neste korsvei, sier Heming-løperen.

Synes det er nok Astrid i hverdagen

Nå gleder hun seg altså til å starte arbeidet med å bygge opp troverdigheten - kanskje allerede under den internasjonale talentleiren. 29-åringen forteller at det er svært inspirerende å jobbe med unge langrennsløpere.

- Det er noe spesielt med dem: De har ikke blitt bortskjemte på noen som helst måte, og de driver med dette fordi de brenner for langrenn. De har en veldig sunn indre motivasjon, som er veldig inspirerende å se.

- Også synes jeg det er gøy å kunne bidra - å kjenne at livet mitt ikke bare dreier seg om meg selv. Det er nok «meg» i mine hverdager. Jeg synes egentlig det er veldig givende, legger hun til.