Ujevn Bakken klar til 5000 meter

Til søndag er Marius Bakken klar for 5000 meter. Men vinnersjansene er små.

Bakken måtte presse seg forbi et titall bevæpnede politivakter da han møtte pressen utenfor deltakerleiren onsdag ettermiddag. Etter den bedriften kunne han slå fast at han vet enda en ting også: Han slipper å løpe kvalifiseringen til 5000 meter-finalen.

- Den er kuttet ut, og det er en fordel for meg at det blir direkte finale, sa Bakken.

Midt på treet

Årsaken til Bakkens usikkerhet er enkel. I mai ble han for første gang på 10 år skadet - i akillesen. Dermed mistet han mange sårt tiltrengte kvalitetsøkter, som var nødvendige og planlagte etter treningsoppholdet i den ekstreme høyden opp mot 4000 meter i Bolivia i vinter.

Dessuten kommer Bakken til München med klart dårligste årsbeste av samtlige påmeldte. 13.58 fra Bislett Games - 49 sekunder bak hans norske og personlige rekord - skremmer ikke akkurat vannet av konkurrentene.

5000-meteren på Bislett er den eneste halvmila han har løpt i år. Det kan bli sesongens nest siste også, om det går dårlig søndag.

- Det er vanskelig å si hvor jeg ligger. Jeg har trent hardt og godt under de seks ukene som er gått siden Bislett, men forhåpningene er ikke større enn sånn midt på treet. Egentlig hadde jeg satt meg som mål å komme til finalen, men nå kommer jo alle til finalen, slår Sandefjord-gutten fast.

Ikke press

Bakken sier det har gått bedre omtrent for hver dag, selv om han har følt seg ustabil i lang tid - med varierende økter på skalaen fra god til moderat. Han mener at han er i stand til å løpe raskere enn 13.58, men ikke så fort som 13.10. - Jeg ligger et eller annet sted der. Jeg er veldig usikker på hvor mye kroppen tåler selv om jeg har fått gjort det jeg skal de siste seks ukene. Vinnertiden blir nok rundt 13.40, og jeg tror vinneren må ha en form inne som er god for en tid litt i overkant av 13 blank. Spanieren Alberto Garcia og ukraineren Sergej Lebid er de store favorittene, mener han.

- Føler du presset etter den dårlige norske starten på mesterskapet?

- Jeg er kommet fram til at man kan ikke gjøre annet enn å løpe så fort som beina tåler der og da. Men selvsagt merker jeg at presset på meg har økt, og forventningene er høyere etter det som skjedde i VM i fjor, sier Marius Bakken.

Søndag får vi vite om Bakkens sesong likevel ikke har vært noen resultatmessig fiasko.

(NTB)

FOR ETT ÅR SIDEN i Canada kom Bakken på 9. plass på 5000 meter i VM. Men formen er dårligere før friidretts-EM.