Ukas modigste og klokeste: Hamrén

Otto Ulseth hyller Jarstein-vrakingen.

FØR I TIDA trodde vi at trenerens viktigste oppgave var å ta ut laget. Så skjønte vi at han har mye annet å tenke på også. Den siste uka har RBK-treneren igjen demonstrert betydningen av kloke laguttak.

Vi ser trenere som slår ut med hendene når spillerne svikter; «hva kan vi gjøre med det»? Erik Hamrén spør ikke sånn. Han vedkjenner seg det ansvaret han har for å sende de riktige spillerne på banen. Det trekket han gjorde med keeprene sine er intet mindre enn sensasjonelt, og veldig imponerende. Jeg tror ingen utenforstående kom på å tenke tanken en gang: Sette ut landslagskeeperen? Du kødder ikke med målmannen. Aller minst med ham.

Den tradisjonelle tankegangen er å velge førstekeeper senest før sesongstart, og holde fast ved det valget til sesongen er slutt. De fleste revurderer det ikke da heller. Det er ikke ofte det er grunn til det heller, og fremfor alt: Det finnes mange gode grunner til å holde særlig målmannen unna slike vurderinger.

En keeper må få ro til å holde på, i gode og onde dager. Han må slippe å frykte at den ene tabben kan koste ham plassen. Den som er redd for å gjøre tabber, tør ikke å spille godt heller.

NOEN ARGUMENTERER mer eller mindre på samme måte når det gjelder utespillere også. Jeg er blant dem som har sans for det, men i den diskusjonen tilhører jeg mindretallet (et eksklusivt sådant).

Derfor var det et brudd på nesten all konvensjonell tankegang da RBK-treneren plukket landslagskeeperen ut av klubblaget, til fordel for en annen, lite merittert norsk keeper. Vi snakker til og med om en mann som ikke uten videre har overbevist i de få kampene han hadde fått sjansen før.

Desto mer imponerende - av både keeper Alexander Lund Hansen og Hamrén - det som deretter skjer: Keeperen virker helt rolig, tar det som han skal ta, beveger seg godt i feltet - og tar det som det nesten ikke er mulig å redde.

I går fikk han ingen muligheter til å gjøre det. Han hadde to halv-vanskelige defensive situasjoner i andre omgang, som han ryddet godt opp i, i tillegg til at Kamma skjøt forbi ham og i stang tre ganger der det var vanskelig for ham å forhindre det.

Ukas modigste og klokeste: Hamrén

ELLERS BEVEGET han seg godt i feltet; var der han skulle være, og gjorde minst mulig ut av seg. Offensivt var det kanskje litt sånn for-sikkerhets-skyld; lange befriende utspark,men det er kan hende det treneren vil ha?

Alt i alt: Meget imponerende av begge parter.

Siden jeg fortsatt har litt plass igjen, må jeg gjøre meg selv oppmerksom på at det var jeg som skrev at «Hamkam rykker neppe ned». Det kan være at noen andre viser seg enda dårligere, men det Kamma-laget som var på Lerkendal i går må ha vært tidenes tammeste. Det var på Hamar det fotballfaglige uttrykket «det finnes ikke noe middel mot klegg» ble lansert, av Viggo Sundmoen.

Kleggen på Lerkendal i går var helt i svime, slik den gjerne er like før den dør.

Ukas modigste og klokeste: Hamrén