­

Ukjent drama før gullet: Ryggsmertene stoppet Sarah Louise

Stor seier i stor idrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FØRST nå som Sarah Louise Rung har sikret Norges det første gullet i Rio, er det grunn til å fortelle det som har skjedd:

  • For noen dager siden var hele Paralympics-eventyret nær ved å få en brå slutt.

Inn mot konkurransene i Rio, har Sarah Louise slitt med store ryggsmerter. I kvalifiseringen på 50 meter butterfly lørdag var det tilnærmet fullt stopp. Den konkurransen hun selv avfeide «som mitt dårligste løp noensinne», var slett ikke den sjeldne konsentrasjonsglippen hun fortalte det.

Det var i steden den røffe fortellingen om hva det koster for en voksen ryggmargsskadet utøver å holde seg i verdenseliten år etter år.

SARAH LOUISE fyller snart 27. Hun har trent ekstreme mengder i over åtte år etter operasjonen som gjorde henne lam. Der jevn trening er nødvendig for hvem som helst i samme situasjon for å sikre livskvaliteten, er et liv som toppidrettsutøver en hverdag i ytterkant av det som egentlig er sunt. Også i den ellers fysisk sett svært sunne svømmesporten.

  • Før konkurransen lørdag hadde belastningene nesten låst ryggen helt.

I kvaliken kjempet hun seg inn på ren vilje mange, mange sekunder etter normalt nivå. Da ble hun slått av en 12-åring. Før finalen overtok fysioterapeuten og fikk med nåler og massasje løst opp ryggen såpass at Sarah Louise tok Norges første sølvmedalje. Men også det på en tid tre, fire sekunder svakere enn vanlig standard.

MED ryggen i orden hadde Sarah Louise tatt gullet sitt allerede da, men hun snakket ikke om det som skjedde. Takket bare fysioen Stian Rosnes for hans vanlige flotte jobb.

Annerledes kan det ikke være for en toppidrettsutøver midt i Paralympics. Det eneste som egentlig teller er å holde konsentrasjonen på neste konkurranse. Den kom med gull på nattas 100 meter bryst; en øvelse der Sarah Louise får brukt alt den styrken hun har skaffet seg gjennom alle disse årene med tre, fire timers daglig trening.

FOR i brystsvømmingen er Sarah Louise verdens suverent beste. Da er begge armene under vann underveis, og hun slipper de asymetriske bevegelsene med en arm under og en arm over som kan gjøre at det låser seg:

- Hun er som skapt for symetrisk svømming, sier trener Morten Eklund:

- Der har de store treningsmengdene over år gjort henne sterkere enn alle konkurrentene. I tillegg flyter hun så bra i vannet.

disse årene har trener Eklund vært med å løfte fram en av Norges beste idrettsutøvere uansett gren. Bredden i Paralympics-svømmingen er svært stor. Til Rio var egentlig 3 000 svømmere tidsmessig kvalifisert. Det var plass til bare 600; 240 av dem jenter.

De hardeste motstanderne er igjen kineserne. De holder seg unna de fleste mesterskapene, og konsentrerer seg om å hente medaljer hvert fjerde år i Paralympics.

Og de er unge.

FOR en ryggmargsskadet utøver som naturlig bare blir fysisk dårligere, betyr det siste en stor treningsmessig utfordring. Som snart 27, må Sarah Louise kompensere den utviklingen. Og det uten at den daglige treningsmengden blir så stor at det i seg selv tapper krefter.

Hun og trener Morten Eklund har underveis lært seg hvor mye det fysisk koster gjennom dagen å ta seg ut og inn av svømmedrakta eller opp og ned i rullestolen. Ekstra styrketrening for triceps for eksempel, er det bare å glemme. Den nødvendige styrken kommer naturlig med de vante fysiske utfordringene i hverdagen:

  • Det er greit nok når ukeprogrammet består av 25 til 31 timer i bassenget med annen styrketrening i tillegg, delt opp i daglige to til tre økter

Denne store daglige belastningen er også grunnen til at dette siste året inn mot Rio har vært konsentrert om å få nok restitusjon mellom øktene.

SOM proffsvømmer med trener og fysioterapeut finansiert gjennom den ekstra satsingen på paraidrett i Olympiatoppen, har Sarah Louise hatt muligheten til det.

Med nattas gull og tre medaljer totalt, har denne satsingen igjen vist seg vellykket. I selv den bredeste Paralympics-sporten har norsk idrett klart å jobbe fram den aller beste.

Det er i seg selv et kvalitetstegn etter noen dramatiske dager for Sarah Louise Rung.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer