Viktor Hovland klar for PGA Championship

Ukjent faktor kan sikre gigant-triumf

Når Viktor Hovland (23) skal prøve å vinne sin aller første major, er det en helt spesiell detalj som kan bli helt avgjørende. V Sports kommentator tror vi har en god turnering i vente.

FAVORITT: Viktor Hovland er blant de aller største favorittene i årets andre major-turnering. Sam Greenwood/Getty Images/AFP
FAVORITT: Viktor Hovland er blant de aller største favorittene i årets andre major-turnering. Sam Greenwood/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag slår Viktor Hovland ut i årets andre majorturnering. PGA Championship huser alle de ypperste golferne i verdenseliten, og blant dem er selvfølgelig Hovland.

For øyeblikket ligger 23-åringen helt oppe på 11.- plass på verdensrankingen, og han nevnes blant de aller største favorittene før turneringen.

PGA Championship sies å ha et av de sterkeste startfeltene gjennom hele sesongen. Med de 100 beste spillerne på verdensrankingen, i tillegg til tidligere vinnere, har Golf Digest, et av verdens mest berømte golfmagasin listet opp en rangering blant de 100 beste spillerne.

Favoritt

På plassene fem, seks og sju finner vi verdensstjerner som Dustin Johnson (nr. 1 i verden), Justin Thomas (nr. 2 i verden) og fire ganger major-vinner Rory McIlroy (nr. 7 i verden).

På tredjeplass? Vår helt egne Viktor Hovland.

«Hvis du sier han er den beste spilleren i verden akkurat nå, hadde vi sett rart på deg, men ikke så rart. Denne sesongen har nordmannen allerede innkassert en seier, to andreplasser og kommer fra back-to-back tredjeplasser. Han er absolutt en av favorittene - han trenger bare at putteren spiller på lag», skriver GolfDigest.com.

- Selv om vi tar av de norske brillene, så må man være enige i det. Grunnen til at jeg er veldig positiv er at dette blir den lengste banen i Major-historien, sier V Sports golfkommentar Joakim Mikkelsen til Dagbladet, før han fortsetter.

- Det vil kreve mye å få ballen i posisjon fra tee, og det vil bli ganske mange lange jernslag inn mot greenen. Flere enn vanlig. Det er på de tingene styrkene til Viktor ligger, sier han videre.

Statistikken på PGA-touren er med på å underbygge det Mikkelsen sier. På statistikken over innspill mot greenen fra 180-205 meter, har Hovland bare to spillere foran seg.

Fordel Hovland

Da Oslo-gutten vant sin første PGA-turnering i Puerto Rico i fjor, skjedde det på en bane som består av én bestemt gresstype, nemlig Paspalum.

På denne ukas bane, Kiawah Island Ocean Course i South Carolina, består greenene, fairwayene og teestedene av gresstypen Platinum Paspalum. Det er eksakt samme gresstype som både banen i Puerto Rico og banen i Mayakoba besto av. Felles for dem begge? Hovland gikk til topps begge steder.

Se Hovland banke inn vinnerputten på Paspalum-greenen i Puerto Rico.

AVGJØR: Denne putten på det 18. hullet ga Hovland sin historiske triumf i Puerto Rico Open. Video: Eurosport. Vis mer

Ofte snakker spillerne om at «grain» på greenene, altså hvilken retning gresset vokser, gjør det utfordrende for spillerne å lese puttene.

Fordelen med gresstypen Paspalum er at det vokser vertikalt, og vil derfor ikke ligge i en bestemt retning - noe som gjør det lettere for spillerne å beregne hastigheten.

- Det er en gresstype som han har hatt stor suksess på tidligere. Det bør passe Viktor veldig bra, sier Mikkelsen.

Mikkelsen forteller at europeere vanligvis sliter på greener som har såkalt «grain» fordi vi ikke har den gresstypen i Europa. Han sier også at den vindutsatte banen bør passe Hovland som hånd i hanske.

- Jeg var i kontakt med Viktor på tirsdag, og han er jo vokst opp med å spille europeisk golf. Vindutsatt bane som setter langspillet på prøve høres jo veldig ut som Hovlands lekegrind, sier han.

Hovland slår ut sammen med Lee Westwood og Xander Schauffele på hull 10 torsdag kl. 14.22 norsk tid. PGA Championship vises fra 19-01 alle dager på V Sport Golf og Viaplay.

Hovlands gruppe er også i såkalt Featured Group, og hele torsdagens runde kan følges i egen Hovland-feed på Viaplay.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer