Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ukjent for de fleste. Nå tar han Premier League med storm

Arsenals Matteo Guendouzi (19) har imponert mot Manchester City og Chelsea.

HAR VIST SEG FRAM: Arsenals Matteo Guendouzi. Foto: NTB Scanpix
HAR VIST SEG FRAM: Arsenals Matteo Guendouzi. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du er unnskyldt dersom du ikke fikk med deg at Arsenal signerte den franske 19-åringen Matteo Guendouzi i juli. For av alle overgangene som ble gjennomført av engelske klubber i sommer, var denne en av de minst omtalte.

Guendouzi ble hentet fra den franske andredivisjonsklubben Lorient og kostet London-klubben rundt 80 millioner kroner.

- Jeg ønsker å bli en del av klubbens historie og oppnå store ting her, uttalte Guendouzi da overgangen var et faktum.

19-åringen blir sett på som et av de største midtbanetalentene i Frankrike, og de fleste trodde at han ville få begrenset med spilletid i sin første sesong i England. Særlig med tanke på at Arsenal noen dager før kjøpet av Guendouzi, hentet Lucas Torreira fra Sampdoria for rundt 240 millioner kroner.

Mange forventet derfor at Torreira, som blant annet spilte for Uruguay i VM, ville danne en midtbaneduo med Granit Xhaka eller Aaron Ramsey. Men Arsenals nye manager Unai Emery ville det annerledes.

Allerede en helt

For Guendouzi ble kastet til ulvene fra dag én. Han startet både mot Manchester City og Chelsea - to beinharde ligakamper. Og han har imponert.

Bare spør Arsenal-legende Ian Wright, som skryter av arbeidsmoralen og sulten til franskmannen.

- Han kjører på, han blir fortvilet når det går galt - jeg har ikke sett det på lang tid i Arsenal, uttalte Wright på BBC 5 Live.

«Du er allerede helten min. Fortsett slik», skriver Wright til Guendouzi på Twitter.

Og franskmannen har allerede spilt seg inn i Arsenal-supporternes hjerter. Reaksjoner som denne, da Pierre-Emerick Aubameyang bommet på en stor sjanse mot Chelsea, setter fansen pris på:

Så hvem er denne spennende 19-åringen?

Fryst ut

Arsenal benyttet muligheten til å signere Guendouzi da tenåringen havnet på kant med Lorient-manager Mickael Landreau i pausen i en kamp mot Valienciennes i april. Etterpå skal han nærmest ha blitt fryst ut av klubben, og spilte ikke de åtte siste kampene forrige sesong.

Arsenal trakk det lengste strået i kampen om signaturen hans, for storklubber som Borussia Dortmund, Juventus og PSG skal ha ønsket tenåringen. Men hovedpersonen ville til Premier League, og valgte falt altså på Emirates.

Guendouzi spilte faktisk i Paris Saint-Germain som ungdomsspiller og ble en del av Lorients akademi i 2014 som 14-åring. Her imponerte han fra første stund.

- Hver gang han ble testet på et høyere nivå, på U16, U17, U19, hver gang gikk det bare noen kamper før han var sjefen på laget, sier Lorient-president Loic Ferry.

Han gikk gradene i klubben og fikk sin debut på A-laget i 2016 da han spilte i et 1-2 tap mot Nantes. Han spilte ni kamper i alle turneringer den sesongen, da klubben rykket ned.

Sesongen etter ble klubben nummer sju og Guendouzi spilte 21 kamper totalt, før han altså kranglet med manageren sin.

19-åringen har representert Frankrike på U18, U19 og U20. Han har marokkanske røtter, men har valgt å spille for Frankrike.

FANTASY: Vi slaktet en spiller i første episode og har derfor en innrømmelse å komme med. Vi ser nøyere på to spennende spillere med gode underliggende tall, og på statistikken som viser hvorfor Mohamed Salah snart eksploderer i form av poeng. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Allsidig

Arsenals nyervervelse er en allsidig midtbanespiller som både er presis med avleveringene og takler så det suser. Han er flink til å lese spillet og kan være en boks-til-boks-spiller eller spille i en mer defensiv rolle. Men han er best offensivt, skal vi tro Ferry.

- Vi var alle veldig imponert over hvordan han spiller med et bra overblikk. Det passer til hvordan Lorient har spilt opp gjennom historien, med ballen i laget. Det er det som karakteriserer ham. Jeg vet at han spiller foran forsvaret, men han er en mer offensiv midtbanespiller enn en defensiv midtbanespiller. Han er alltid ute etter å slå den umulige pasningen, pasningen som utgjør en forskjell, sier Ferry.

Stortalentet har samtidig fått vise fram den defensive styrken sin. Han har levert åtte taklinger og ni avskjæringer til nå i Premier League, mer enn noen annen spiller i ligaen.

Som Wright er inne på, så er Guendouzi en spiller som hele tiden søker ballen, noe han viste i debuten mot Manchester City da han hadde 71 ballberøringer, mer enn noen av sine lagkamerater.

Arsenal-angriper Pierre-Emerick Aubameyang har for øvrig vist at den unge lagkameraten har noe å gå på når det gjelder fart. Angriperen la nylig ut en liste som viser at Guendouzi bare hadde Mohamed Elneny og Lucas Torreira bak seg på en løpetest.

Tro på seg selv

Det skal sies at 19-åringen også til tider sleit i disse to kampene mot Manchester City og Chelsea, hvor han tidvis virket lite komfortabel. Men det er kanskje ikke så rart med tanke på at han tidligere kun har spilt fire kamper i en toppdivisjon.

Guendouzi fikk kallenavnet David Luiz i Lorient på grunn av sine karakteristiske hårlokker, som Chelseas midtstopper også har. Men det var ikke håret eller teknikken hans som skilte seg ut i Lorient.

LIKER: Chelseas David Luiz. Foto: NTB Scanpix
LIKER: Chelseas David Luiz. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ferry trekker fram personligheten hans, og peker på at han er en spiller som alltid utfordrer seg selv under vanskelige omstendigheter.

- Han elsker fotball, han spiser fotball, drikker fotball, sover fotball. Han ble frustrert da treningen sluttet, selv etter to timer. Hvis han hadde tid en time til, ville han trene med ballen. Høyre fot, venstre fot, høyre fot, venstre fot, sier Ferry.

Samtidig er Guendouzi en spiller som har så stor tro på seg selv, at han blir forbannet på dem som måtte mene at han ikke er så god som han selv tror. Han har også et temperament, noe som har gjort at han har havnet på kanten med noen trenere opp gjennom årene.

- Han har problemer med den siden av temperamentet sitt. Han er ikke en dårlig gutt, han er ikke ekkel, han har bare en medfødt, utrolig stor tro på seg selv, sier den tidligere visepresidenten Alex Hayes.

Nå som Guendouzi har kommet til en storklubb som Arsenal, er han omringet av superstjerner på alle kanter. Forhåpentligvis kan det gjøre sitt til at han blir mer ydmyk og fokusert.

Det er tydelig at unggutten har imponert manager Unai Emery i løpet av den siste måneden, så får tiden vise om han vil fortsette i elleveren utover i sesongen.

Det er lov for fansen å håpe at Arsenal har funnet gull.

Kilder: Arsenal.com, Sky Sports, BBC, Daily Mail, Independent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!