Dagbladet avslører:

Ukjent Haaland-avtale:
Betaler 0,- i ett år

En til nå ukjent avtale gjør at Manchester City betaler 0,- euro for Erling Braut Haaland hele det første året de eier ham. Det får konsekvenser for Haalands gamle klubber.

ETTERTRAKTET: Erling Braut Haaland var fotballverdenens mest ettertraktede spiller da Manchester City kapret signaturen hans på forsommeren. Nå bringer Dagbladet ny informasjon om betingelsene bak kuppet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERTRAKTET: Erling Braut Haaland var fotballverdenens mest ettertraktede spiller da Manchester City kapret signaturen hans på forsommeren. Nå bringer Dagbladet ny informasjon om betingelsene bak kuppet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

For English version of this story: Click here.

- Vi fikk ingen utbetaling ved salgstidspunkt. Årsaken til det er avtalen som er inngått mellom Manchester City og Borussia Dortmund, sier Hans Øyvind Sagen, daglig leder i Bryne FK, til Dagbladet.

- Vi bokfører inntekten i år, men pengene kommer først fra juli neste år.

Fire avdrag

Dagbladet kan i dag bringe ny informasjon om fotballverdenens største overgang i 2022. Handelen der Manchester City, tittelforsvareren i Premier League i England, kuppet verdens største talent fra Borussia Dortmund i Tyskland.

Talentet er norsk, har iført seg trøye nummer ni på Abu Dhabi-sponsede Etihad Stadium, har allerede notert seg for både mål og målgivende i Premier League - og heter Erling Braut Haaland (22). Det var 10. mai 2022 at de to klubbene ble enige om en overgang for Haaland. Offisielt var han City-spiller fra 1. juli 2022.

Dagbladet får nå bekreftet:

- I strid med det som er rapportert i britisk, norsk og internasjonal presse, betaler ikke Manchester City en euro til Dortmund før juli neste år.

- City betaler totalt fire avdrag til Dortmund, og totalt har ikke tyskerne fått alt på konto før 2026.

- Dermed må også Haalands tidligere norske klubber vente på sin andel av kaka.

TALENT: Erling Braut Haaland i Bryne-drakt som 13-åring. Årene hans i Rogalands-klubben gjør at Bryne nå får drøyt ti millioner fra Manchester City. Men pengene kommer ikke før neste år. Foto: Alf Ingve Berntsen / AFP / NTB
TALENT: Erling Braut Haaland i Bryne-drakt som 13-åring. Årene hans i Rogalands-klubben gjør at Bryne nå får drøyt ti millioner fra Manchester City. Men pengene kommer ikke før neste år. Foto: Alf Ingve Berntsen / AFP / NTB Vis mer

Dagbladet har kontaktet både Manchester City og Borussia Dortmund.

Under en time etter at Dagbladets spørsmål var sendt, svarte Dortmund:

- Vi kan informere om at vi på generell basis ikke kommenterer kontraktsspørsmål.

Manchester City har ikke svart.

Solidaritetsmidler

Bryne, Molde og Red Bull Salzburg har alle krav på penger etter årets mest omtalte fotballovergang. Årsaken er ordningen med såkalte «solidaritetsmidler», der totalt fem prosent av salgssummen skal fordeles mellom klubbene som har eid en spiller i åra fra spilleren var 12 til 23 år.

IMPONERER: Barnefotballen til Erling Braut Haaland imponerer i England. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Birthe Skingen / Rødt Kort Vis mer

Siden Haaland ble solgt til Manchester City mens han ennå var 21, er beløpet som fordeles i hans tilfelle litt under fem prosent.

Likevel er det snakk om et betydelig beløp for en klubb som Bryne, som kjemper på nedre halvdel av OBOS-ligaen.

- Vi får drøyt 10 millioner, avhengig av eurokursen. Dette er en kjempebonus for oss. Vi får den største andelen, så går det også penger til Molde, Red Bull Salzburg og kanskje også til Dortmund, sier Hans Øyvind Sagen i Bryne.

- Hvorfor er det slik?

- Jeg vil anta at de ser fordeler for ene eller andre parten.

- Overraskende

Andreas Selliaas, ekspert på idrettsøkonomi og blogger på Idrettspolitikk.no, påpeker at det er vanlig å dele opp betalingssummer. Men sier:

- Det som er litt overraskende i denne saken er at Borussia Dortmund tilsynelatende har gått med på en slik ordning. Hvorfor ingen av klubbene har kommunisert dette, vet jeg ikke.

EKSPERT: Andreas Selliaas har jobbet med idrettspolitikk og -økonomi i en årrekke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
EKSPERT: Andreas Selliaas har jobbet med idrettspolitikk og -økonomi i en årrekke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han forklarer betalingsopplegget slik:

- Det er vanlig å dele opp summen med faste innbetalinger over hele kontraktsperioden til spilleren. Vanligvis av regnskapsmessige grunner. I mange tilfeller selger klubber som har utestående penger, fordringen til en bank. Da kan klubben få alle pengene med en gang mot at banken får en del av totalsummen. For eksempel kan du selge en fordring på 60 millioner euro til 57 millioner. Da er det banken som får innbetalinger over flere år, mens klubben får sin del med en gang.

Valutagambling

For Brynes del gjør den utsatte betalingen at klubben må gamble på eurokursens utvikling.

- Vi har muligheten til å sikre en fordring i dagens eurokurs. Men må ta en vurdering på om vi tror euroen går opp eller ned. Om vi ikke sikrer pengene og eurokursen stuper, kommer vi dårlig ut av det. Samtidig kan vi risikere å tape penger om kursen stiger – og vi velger den trygge løsningen.

- Som boliglån med fast eller flytende rente?

- Ja, det blir som det.

Molde-ledelsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Det har heller ikke Erling Haalands far, Alfie Haaland.

Blir etterforsket

All handel med spillere er regulert etter Financial Fair Play-regelverket (FFP). Reglene skal sikre at klubbene driver anstendig økonomisk - selv om de, som Manchester City, har søkkrike eiere som har penger nok til å pøse inn ubegrensede midler.

Andreas Selliaas mener det ikke framstår som om Haaland-overgangen har noe med Citys FFP-saker å gjøre.

UTFORDRING: Erling Braut Haaland sier at City-overgangen vil bli en utfordring. Video: NTB Vis mer

- Dette har ikke noe med FFP å gjøre, så vidt jeg kan se, sier han.

City har i to runder vært i klammeri med dette regelverket. Slik det framgår hos Idrettspolitikk.no ble klubben i fjor ferdig med en langvarig rettsprosess, nettopp på grunn av FFP. City klarte å få straffen redusert, etter at de først ble utestengt fra Champions League i to år og ilagt en bot på 30 millioner euro.

I mai i år avslørte den britiske avisa Mail on Sunday at Premier League fortsatt etterforsket Manchester City for brudd på FFP. Kjernen er hvorvidt City har blåst opp inntektene sine ved hjelp av penger fra sponsorer i De forente arabiske emirater – tilknyttet Citys eiere i Abu Dhabi.

Dagbladet har spurt City om status på saken nå, uten å få svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer