VAR ØNSKET BORT: Nils Arne Eggen fikk ingen god start i Moss da han tok over Østfold-klubben i 1986, og kunne fått sparken da de spilte på nivå to. Foto: AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis
VAR ØNSKET BORT: Nils Arne Eggen fikk ingen god start i Moss da han tok over Østfold-klubben i 1986, og kunne fått sparken da de spilte på nivå to. Foto: AFP PHOTO /Sakis MitrolidisVis mer

Nils Arne Eggen kunne fått sparken i Moss

Ukjent historie fra Eggens trenerkarriere - holdt på å få sparken før Rosenborg-suksessen

Nils Arne Eggen (76) regnes av mange som tidenes norske klubbtrener. Men historien kunne vært annerledes hvis det ikke hadde snudd for Moss i 1986.

MOSS (Dagbladet): Før Nils Arne Eggen gjorde Rosenborg til et mesterlag på 1990- og 2000-tallet, var han blant annet innom Moss. I 1986 ledet den gang 45 år gamle Eggen de gulkledde til opprykk fra nivå to til det øverste nivået i norsk fotball. Året etter ble Moss seriemestere på imponerende vis.

Siden den gang har de ikke vært i nærheten av å kopiere den bragden.

Men ting så ikke lyst ut i starten av Eggens opphold i Moss, da han tok over laget mens de var på nivå to.

- Det var like før Nils Arne ble sparka. Det har jeg sagt til ham også. Resultatene hans i starten var ikke særlig gode. I manges øyne var Nils Arne klin gæren, sier Einar Aas til Dagbladet.

EGGEN-ELEV: Einar Jan Aas var kaptein på Moss-laget som ble seriemestere i 1987 under Nils Arne Eggens ledelse. Foto: Hans Arne Vedlog
EGGEN-ELEV: Einar Jan Aas var kaptein på Moss-laget som ble seriemestere i 1987 under Nils Arne Eggens ledelse. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Fikk resultater

Aas var kaptein for Moss begge åra mens Eggen var trener der. Han var tilbake i barndomsklubben etter å ha blitt den første nordmannen som spilte fotball profesjonelt i England og Tyskland.

- Vi hadde en ganske sterk spillergruppe, og vi begynte å diskutere om vi skulle si ifra om at «nok er nok». Det var ikke så mye om å gjøre før vi sa ifra om Nils Arne, sier Aas.

- Men så begynte vi å få resultater. Da ble alle tålmodige, også vi spillerne.

Siden gikk det bedre og bedre for Moss, og til slutt kulminerte det altså i seriegull året etter, det første i klubbens 112 år lange historie.

FOTBALL-VM: Trenerlegenden Nils Arne Eggen om hvem han har et hjerte for i fotball VM og om hvem som vinner. Reporter: Tore Ulrik Bratland / Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Etter hvert som resultatene kom ble det naturlig å fortsette med Nils Arne. Gudskjelov at vi ikke brukte makta vår og ble kvitt ham! Det hadde vært en katastrofe. Da hadde historien vært annerledes. Jeg tror det var god læring for ham å være i Moss. Han prøvde ut et system med en spillergruppe som han kunne forme, sier Aas, og legger til:

- Han fikk jo bevist at han kunne lykkes med et helt ordinært lag.

- Tro på at det jeg gjorde var riktig

Nils Arne Eggen svarer følgende på Aas' påstander om at det var like før han ble sparket i Moss.

- Det er mulig, men det var ingen som ga uttrykk for at jeg skulle bli sparket. Spillerne var ikke vant til å tenke på samme måte som meg om samhandling. Det tok tid å få det inn, sier Eggen til Dagbladet.

Han tror ikke trenerkarrieren ville blitt annerledes hvis han hadde fått sparken i Moss.

- Jeg hadde tro på at det jeg gjorde var riktig. I tillegg hadde jeg ganske gode resultater som trener i Rosenborg og på landslaget før jeg tok over Moss.

For Eggen var åra i Moss en bekreftelse på at måten han tenkte fotball på fungerte.

- Åra i Moss var en stor glede. Laget vi hadde i 1987 var grunnlaget for spillestilen til Rosenborg-laget i 1988. Det var de samme grunnbevegelsene. Vi hadde én driblesterk og én hurtig ving, én sentral og dominant midtbanesentral, angrepsvillige indreløpere, en ballsikker kaptein i Einar Aas, samt en stabil og sikker backfirer, sier Eggen.