Ukjent rytter knuste verdens beste i Vueltaen

Cancellara & co ble parkert.

KOM FRA INTET: Det var ikke mange som hadde regnet med slovakiske Peter Velits på dagens tempoetappe i Vueltaen. Foto: AFP
KOM FRA INTET: Det var ikke mange som hadde regnet med slovakiske Peter Velits på dagens tempoetappe i Vueltaen. Foto: AFPVis mer

||| Ut fra absolutt intet tråkket slovakiske Peter Velits (25) verdens beste temporyttere i senk og vant Vuelta a Españas eneste individuelle kamp mot klokka.

HTC-rytteren har fra før yppet seg med et par slovakiske ungdomsmesterskap i temposykling. Ut over det har den tidligere U23-verdensmesteren i fellesstart (2007) null å slå i bordet med i disiplinen.

Men det var før onsdagens 46 kilometer i Vuelta a España. Slovaken banket tidligere Vuelta-vinner Denis Mentsjov med 12 sekunder, og tempokongen Fabian Cancellara ble knust med 37 sekunder.

Regjerende OL- og verdensmester Cancellara var den store favoritten, men i sin siste VM-test var ikke sveitseren den eneste som satt utslitt igjen med undrende blikk.

OL-sølvvinner Gustav Erik Larsson fra Sverige endte 50 sekunder bak på fjerdeplass.

Sammenlagt klatret slovaken til tredjeplass. Spanske Joaquin Rodriguez ble ribbet for den røde ledertrøyen og tråkket seg helt ut av seierskampen. Italienske Vincenzo Nibali kunne igjen ikle seg trøyen etter å ha «lånt» den bort på tempoetappen.

Selv med punktering underveis og påfølgende forviklinger med hjulbyttet, var Liquigas-kapteinen overlegen sine sammenlagtrivaler.

Men av vinner Velits ble han slått med straks under to minutter på etappen.

Overraskelsesmannen Ezequiel Mosquera fra Spania klatret til annenplass sammenlagt, 39 sekunder bak Nibali. Velits er to minutter bak.

Seierskampen sammenlagt vil trolig stå mellom Nibali og Mosquera når det hele skal avgjøres på en brutal fjelletappe lørdag.

Mentsjov er siste ikke-spanske sammenlagtvinner, som kun russeren (2005 og 2007) og kasakhstanske Alexandre Vinokourov har greid de siste ti årene.

(NTB)