STJAL SHOWET: Ukjent «3762» (t.h.) løp 10 kilometer-konkurranse sammen med maratonløperne i VM. Og amatøren rykket i åpningen av VM-distansen. Foto: NTB Scanpix.
STJAL SHOWET: Ukjent «3762» (t.h.) løp 10 kilometer-konkurranse sammen med maratonløperne i VM. Og amatøren rykket i åpningen av VM-distansen. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Ukjente «3762» rykket i VM-åpning: - Burde ikke skje i det hele tatt

Ghebreslassie overrasket med gull.

(Dagbladet): I natt norsk tid startet VM i friidrett i Beijing. Ghirmay Ghebreslassie (19) fra Eritrea ble mesterskapets første VM-vinner på herrenes maraton.

Han slet seg gjennom 42 kilometer i steikende hete og godt over 20 grader i den kinesiske hovedstaden. Han vant med tida 02:12:28, var suveren de siste snaue fem kilometerne og vant med 40 sekunder til nestemann.

- Det er en sensasjons-mann. Dette er en enorm triumf for han, sa NRK-kommentator Jann Post på direkten.

- Det er helt utrolig at en 19-åring vinner VM, sa NRK-kollega Jack Waitz.

Verdensrekorden er forøvrig på 2:02:57 fra Berlin i 2014. Satt av Dennis Kimetto.

GULLVINNER: Ghirmay Ghebreslassie fra Eritrea tok gullet. Foto: REUTERS/Dylan Martinez
GULLVINNER: Ghirmay Ghebreslassie fra Eritrea tok gullet. Foto: REUTERS/Dylan Martinez Vis mer

Stjernene Wilson Kipsang Kiprotich og Dennis Kimetto fra Kenya skuffet voldsomt og ble hektet fullstendig av allerede etter rundt tre mil i natt.

Amatør-stunt Men det var en foreløpig ukjent mosjonist som stjal oppmerksomheten i starten av VMs første øvelse:

I løpet av de første kilometerne var det en mosjonist - i gul trøye og startnummer 3762 - som lå foran og fikk en luke på 20-30 meter til resten.

Det overrasket NRKs eksperter.

- Det er jo pussig med en slik massestart i VM. Nå er det en fra mosjonsløpet som leder. Det kan vel ikke holde lenge? sa NRK-kommentator Waitz på direkten.


Kollega Jann Post fulgte opp:

- Dette burde ikke skjedd i det hele tatt at de blander seg inn med eliten. Men vi ser at denne mannen løper med full innsats, sa Post.

Forvirring På det meste hadde den håpefulle amatøren rundt 30 meter ned til stjernene - og dermed fikk han viste seg foran millioner av tv-seeren. Men ved passering fem kilometer var «3762» havnet bak tetgruppa.

Den overraskende lederen forvirret også Det internasjonale friidrettforbundets (IAAF) live-oppdatering. Ifølge IAAF er «3762» en av amatørene som løper 10 kilometer og at det trolig forklarer den tøffe åpningen.

- 10k-løperen leder fortsatt, men maratonløperne er ved hans side. Det er Tsegay fra Etiopia som leder av maratonløperne, skrev forbundet.


Og slik lød den neste teksten:

- Vi oppfordret de lokale løperne til «å menge seg» med maratonløpere. Denne atleten gjorde litt mer enn som så.

Ukjente «3762» fikk også oppmerksomhet i sosiale medier:

- Hvem i huleste er denne 3762? Han skulle jo ikke vært der, skrev en tvitterbruker.


- Kom igjen 3762, skrev en annen.

Dagbladet oppdaterer artikkelen.