«Ukjente »bilder dukket opp

Argentina slapp med skrekken og er videre til semifinale i VM. Særlig et øyeblikks magi fra Lionel Messi får flere til å måpe. Etter kampen kritiserte Messi kveldens kampleder.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

MAGI: Lionel Messis målgivende pasning hylles i sosiale medier. Foto: NTB
MAGI: Lionel Messis målgivende pasning hylles i sosiale medier. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Nederland - Argentina (2-2) 3-4 etter straffer.

LUSAIL/OSLO (Dagbladet): Argentina er klare for semifinale i VM etter et voldsomt drama.

- Et drama i mange akter ender på denne måten, kommenterer NRKs Andreas Stabrun Smith.

TEMPERATUR: Det var tidvis høy temperatur ute på banen. Hele 15 gule kort ble utdelt. Foto: NTB
TEMPERATUR: Det var tidvis høy temperatur ute på banen. Hele 15 gule kort ble utdelt. Foto: NTB Vis mer

Drama av de sjeldne

10 minutter på overtid skulle Nederland ryste de argentinske stjernene. Det så lenge ut til at Argentina, anført av en Lionel Messi i praktslag, skulle cruise inn til semifinale i VM.

Men Wout Weghorst ville det annerledes. Etter at Argentina hadde gått opp i 2-0 etter 73 minutter, handlet det aller meste om Nederland.

Først stanget innbytter Weghorst inn 2-1, før samme mann sørget for at det skulle spilles ekstraomganger på Luisail Iconic Stadium. På en frekk frisparkvariant sendte han de oransje til himmels.

TID TIL EN PRAT? Lionel Messi var flere ganger borte hos kampleder for å samtale. Foto: NTB
TID TIL EN PRAT? Lionel Messi var flere ganger borte hos kampleder for å samtale. Foto: NTB Vis mer

I NRK-studio slaktet ekspert Åge Hareide German Pezzella som lagde frisparket.

- Det er så idiotisk. Han mister hodet totalt. Det er den eneste sjansen de får til å score. Jeg tror ikke han får sove i natt, sier Hareide.

Straffedrama

Dommer Matheo Lahoz var i det gavmilde hjørnet. Med intet mindre enn 16 gule kort, så han til tider ut som en blackjack-dealer på kasino.

- Det har ikke stått på givergleden, kommenterte NRKs Stabrun Smith.

Etter kampslutt kommenterte Messi Lahoz' prestasjon.

- Jeg vil ikke snakke om dommeren, for da blir du straffet etterpå. Du kan ikke si hva du ærlig mener, for da straffer de deg. FIFA kan ikke sette en dommer som ikke holder mål til å dømme en kamp på dette nivået, sier Messi ifølge Sebastian Fèst i El Mundo.

Som så ofte før i dette mesterskapet ble frykten for å slippe inn større, enn lysten på å score i ekstraomgangene. Derfor skulle den elleville kvartfinalen avgjøres fra krittmerket, slik som også Brasil-Kroatia ble avgjort tidligere på dagen.

Det ble høy temperatur på banen i kampen mellom Nederland og Argentina når en banestormer kommer inn på banen. Reporter: Christian Fjermeros / Video: Twitter / Foto: NTB Vis mer

Vanligvis så sikre van Dijk åpnet straffekonken med å bomme. Lionel Messi gjorde som i andreomgang, og satte straffen sikkert midt i mål.

Når også Berghuis bommet, og Paredes og Montiel scoret, var det ikke lenger tvil. Selv om Enzo Fernandes bommet, og Luuk De Jong scoret, kunne Lauturo Martinez avgjøre for Argentina.

Straffen satte han enkelt i mål, og de argentinske spillerne kunne feire foran den lyseblå svingen inne på stadion.

«Ukjente» bilder

Den første halvtimen mellom Nederland og Kroatia var sjansefattig. men hver gang Messi mottok ballen reiste samtlige lyseblå seg fra setene sine, og etter en drøy halvtime skulle det ta fyr på Lusail Iconic Stadium.

På sedvanlig vis forserte Messi framover med ballen, og med en utsøkt pasning fant han Nahuel Molina som satte inn 1-0.

- Hvordan er det mulig å få fram den? Det er helt vanvittig, kommenterte NRKs Andreas Stabrun Smith om Messis pasning.

I sosiale medier er det særlig én vinkel som får fotballsupportere til å måpe. Fra det såkalte fugleperspektivet kan man se hvor lite rom det er mellom Nederlands stopper Virgil van Dijk og venstreback Daley Blind når Messi spiller gjennom målscorer Molina.

Se video her:

Nå venter Kroatia i semifinalen for Messi og co. Kampen spilles 13. desember.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer