Ukjente Francesco kan ødelegge for Norge

Tysklands firerbob er storfavoritter til nok et gull.

TYSK HELT: Francesco Friedrich jubler hemningsløst etter at det ble klart at han og lagkamerat Thorsten Margis delte gullet i toerbob med de canadiske utøverne i bakgrunnen. Nå kan han ta sitt andre gull i OL Foto: AFP PHOTO / Mark Ralston/NTB scanpix
TYSK HELT: Francesco Friedrich jubler hemningsløst etter at det ble klart at han og lagkamerat Thorsten Margis delte gullet i toerbob med de canadiske utøverne i bakgrunnen. Nå kan han ta sitt andre gull i OL Foto: AFP PHOTO / Mark Ralston/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Norge satte ny olympisk rekord i antall medaljer i et vinter-OL med alpintlagets bronse i lagkonkurransen natt til lørdag. Det har vært et jevnt medaljedryss over norske utøvere mesterskapet gjennom og i en uke har Norge toppet medaljeoversikten i OL.

Til tross for den vidunderlige suksessen kan posisjonen som beste nasjon likevel glippe mellom fingrene for det norske mannskapet.

På like mange gull som oss ligger Tyskland, og de er trolig ikke ferdig med gullsankingen i Pyeongchang.

Bobdominans

Francesco Friedrich og hans firer-bob kan være de som setter en stopper for Norge som beste nasjon.

Etter to av fire heat leder nemlig det tyske laget med 29 hundredeler på Sør-Korea, mens de to andre tyske lagene ligger på 3. og 5. plass. I det andre heatet i natt satte Friedrichs bob ny banerekord i Pyeongchang og har en dominant ledelse før de to siste heatene kjøres klokka 01.30 og 03.15 i natt.

Det meste taler dermed for at Friedrich tar sitt andre gull i mesterskapet.

Bobføreren har nemlig allerede bidratt til den store tyske gullfangsten. I toerbob ble han og lagkamerat Thorsten Margis involvert i en av de mest dramatiske avslutningene så langt i OL.

Tyskerne var seks hundredeler bak Canada etter tre av fire heat, men slo Canada med samme margin i det siste heatet. Dermed ble det delt gull på hundredelen etter over 3 minutter kjøring i boben.

Bob- og akebanen har vært en stor del av den tyske gullhamstringen under lekene. Tyskland har vunnet tre av fire akekonkurranser og alt i bob så langt i mesterskapet. Sammen med storeslemmen i kombinert har det stått for en stor del av Tysklands gullmedaljer.

Ishockey i bakhånd

Om Friedrich henter hjem gullet er Norge avhengige av at de norske skijentene henter hjem et fjortende gull i mesterskapet om vi fortsatt skal være beste nasjon. Ledet an av favoritten Marit Bjørgen og med sterke kort i Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga, har vi en god mulighet til gull på 30-kilometeren søndag morgen.

Tyskerne har også et annet ess opp i ermet. En av OLs aller største sensasjoner er nemlig det tyske ishockeylandslaget som har tatt seg helt til finalen.

Tyskerne var underdogs allerede i kvartfinalen da de møtte Sverige, men svakt keeperspill fra Viktor Fasth sørget for tysk avansement. I semifinalen skulle alt håp være ute for tyskerne. Men uten canadiernes NHL-stjerner kjempet Tyskland med nebb og klør og tok en oppsiktsvekkende 4-3-seier.

Motstander i finalen blir enda vanskeligere. De olympiske utøverne fra Russland er turneringsfavoritt, og med et sterkt lag fra KHL, den hjemlige ligaen, er de storfavoritter mot de tyske herrene.

Likevel, om tyskerne skulle vinne både bob og ishockey vil ikke et nytt norsk gull hjelpe. Med to gull kommer Tyskland opp i 15 gull, som vil være ny olympisk rekord, ett mer enn Canada tok på hjemmebane i Vancouver i 2010.