KOMMENDE STJERNE?: Martine Ek Hagen leder skandinavisk cup, men er fortsatt et ubeskrevet blad for det norske langrennspublikum. I hvert fall før hun slo løpere som Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen i dag. Foto: Sigve Kvamme
KOMMENDE STJERNE?: Martine Ek Hagen leder skandinavisk cup, men er fortsatt et ubeskrevet blad for det norske langrennspublikum. I hvert fall før hun slo løpere som Marit Bjørgen, Vibeke Skofterud og Marthe Kristoffersen i dag. Foto: Sigve KvammeVis mer

Ukjente Martine (20) slo Bjørgen med et halvt minutt

- Jeg tror ikke det har sunket inn ennå.

VOSS (Dagbladet): - Jeg heter Martine, og går for BUL i Oslo.

Slik innledet bronsevinneren på dagens 10 kilometer sin pressekonferanse, etter å ha satt på plass løpere som Vibeke Skofterud, Marthe Kristoffersen og ikke minst Marit Bjørgen.

Sistnevnte ble knust med over et halvt minutt av Martine Ek Hagen, og selv om Bjørgen opplevde en kollaps av de sjeldne, gjør det underverker for selvtilliten til BUL-jenta.

Før NM i dag hadde hun bare slått Bjørgen én gang - på ei løpeøkt opp en slalåmbakke i sommer.

- Marit gikk ikke akkurat sitt beste løp i dag, men bare det å slå den jeg ser på som verdens beste skiløper i et skirenn, er stort for meg. Jeg tror ikke det har sunket helt inn, sier Ek Hagen til Dagbladet.

Leder skandinavisk cup
Hun startet 30 sekunder foran gullvinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen, og bestemte seg for å bite tenna sammen da hun ble tatt igjen ganske tidlig i løpet.

- Jeg hørte hele tida at hun ledet, og skjønte at hun kom til å vinne. Da var det bare å henge seg på, så visste jeg at det ville bli bra, sier hun.

Martine Ek Hagen er et ukjent navn for de som ikke er godt over gjennomsnittlig interessert i langrenn, men hun leder altså skandinavisk cup med over 100 poeng, og har fått sjansen i to verdenscuprenn denne sesongen.

Sist gang i estiske Otepää i helga som var, da hun ble nummer 23 på ti kilometer klassisk.

IRRITERT PÅ SEG SELV: Respekten lå tykt utenpå Martine Ek Hagen i verdenscupen i Otepää sist helg, der hun ble nummer 23 uten å få brukt alle kreftene sine. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
IRRITERT PÅ SEG SELV: Respekten lå tykt utenpå Martine Ek Hagen i verdenscupen i Otepää sist helg, der hun ble nummer 23 uten å få brukt alle kreftene sine. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Etterpå var hun mektig irritert på seg selv.

- Jeg syntes ikke plasseringa var helt bak mål, men jeg våget ikke å gå på alt jeg hadde og hadde litt for mye respekt. Da jeg kom i mål var jeg innmari irritert på meg selv. Da jeg så at jeg var nummer 23, tenkte jeg at plasseringa kan bli veldig bra om jeg har en bra dag og virkelig går på med det jeg har.

- Du hadde masse krefter igjen?

- Jeg hadde egentlig det. Fader heller, det var ikke noe gøy. Jeg har jo gått et par verdenscuprenn denne sesongen, og det er de dårligste rennene jeg har gått. Det har vært mye nerver og spenning. I dag tenkte jeg at jeg skulle gå mot verdens beste, men at det skulle være null respekt. Jeg håper de lar meg prøve meg i verdenscupen flere ganger denne sesongen, sier hun til Dagbladet.

I familie med langrennskomet
Med seier i skandinavisk cup sammenlagt får hun friplass i verdenscupen fram til jul neste sesong. Det er hun sikker på å klare.

I år er hun en del av rekruttlandslaget, også det en ny opplevelse, og bare det å være på et lag har vært en ny verden.

- Det har gjort utrolig mye for motivasjonen, og komme seg på samlinger og trene med de beste. Vi har vært på samlinger med elitelaget, og det har vært utrolig stort å få trene med Marit, Therese og den gjengen der. Da ser du hvor lista ligger, og skjønner at du ikke er så langt bak.

For Ek Hagen har det også vært inspirerende å se tremenningen og venninna Heidi Weng markere seg såpass sterkt i verdenscupen. De to kommer begge fra Ytre Enebakk og har trent sammen hele livet.

- At hun har fått til mange gode løp har vært veldig moro for meg også. Det viser at jeg kan være i nærheten på en god dag, jeg også.

Treneren hennes på rekruttlandslaget har sammenlignet henne med Therese Johaug, som går for livet til kreftene tar slutt.

Johaug selv smiler litt av sammenligningen.

- Hun er absolutt en kriger, og god på lange løp, sier hun til Dagbladet.

- Ser du litt av deg selv i henne?

- Ja, jeg var kanskje litt yngre enn Martine da jeg presterte i NM på Meråker som 18-åring. Men jeg tror Martine har mange gode år foran seg. Det hun gjorde i dag var imponerende, og det var mange bak henne som har prestert godt i verdenscupen, sier Johaug.