Ukjente nordmenn satte stjernene på plass

- Helt utrolig at det holdt.

EGGEMOEN/OSLO (procycling.no): Den avgjørende etappen i Tour of Norway var siste mulighet for både Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) og Lars Petter Nordhaug (Team Sky) til å triumfere på hjemmebane.

Men det var de norske kontinentalrytterne som dominerte finalen og satte proffene i skyggen.

Inne på flystripa på Eggemoen sjokkerte Andreas Vangstad (Sparebanken Sør). Sørlendingen angrep med en drøy runde igjen, og verken proffene eller andre klarte å hente 23-åringen.

- Det er helt fantastisk. Det var helt utrolig at det skulle holde inn. Jeg våget ikke å snu meg før på oppløpet, jeg kjørte bare det jeg hadde, sier Vangstad til TV 2 like etter målgang.

Han krysset målstreken alene til en fantastisk soloseier.

- Dette betyr utrolig mye. Nå håper jeg at folk vet hvem jeg er, smiler 23-åringen.

23-åringens seier var også av det historiske slaget. Aldri før har en norsk kontinentalrytter triumfert i et ritt på det høyeste nivået under verdenstouren i Norge.

Og like bak fulgte enda en norsk kontinentalrytter. Fredrik Strand Galta (Coop-Øster Hus) stormet inn til andreplass, også han alene etter å ha rykket på de siste kilometerne.

- Det er knallsterkt av Fredrik, og det viser egentlig hviket potensial han har. Resultatet i dag viser at det er et utrolig bra nivå på norsk sykkelsport. Både Vangstad og Galta har vært noen år i U23-klassen, og nå viser de at de har rutine og er sterke nok. Det er tøft at de våger å angripe på slutten, forklarer Coop-Øster Hus' sportsdirektør Morten Hegreberg til TV 2.

Deretter kom feltet hvor Alexander Kristoff (Katjusja) vant spurten om tredjeplassen.

- Det var imponerende av Vangstad å holde hele veien. Vi kjørte hardt på slutten. Så har du også Galta, som også kjørte bra på lørdag. De to har kjørt bra på flere etapper.

- Det var litt overraskende at vi ikke klarte å ta igjen Vangstad, men jeg klarte hvert fall ikke å kjøre fortere på slutten, smiler Kristoff til TV 2 like etter målgang. 

Jesper Hansen (Tinkoff-Saxo) trygget sammenlagtseieren. Hagen ble nummer to, mens Vangstads og Galtas strålende kjøring opp til flystripa på Eggemoen ga dem henholdsvis femte- og fjerdeplass sammenlagt.

Stort brudd Det var en hektisk start på etappen hvor flere angrep og ville i brudd. Til slutt kom ei gruppe med tre nordmenn av gårde, deriblant Vegard Breen (Lotto Soudal).

Foruten andreårsproffen var rytterne i bruddet Marius Hafsås (Team FixIT.no), Amund Grøndahl Jansen (Team Joker), Alexander Wetterhall (Tre Berg-Bianchi), Arthur Vanoverberghe (Topsport Vlaanderen), Michael Reihs (Cult Energy), Tim Kerkhof (Team Roompot) og Jaroslav Popovytsj (Trek Factory Racing).

Tinkoff-Saxo kontrollerte de åtte angriperne bra for sammenlagtleder Jesper Hansen. Etter 70 av 174 kilometer var avstanden snaut tre minutter.

Underveis ble det bare mer krevende for rytterne da himmelens sluser åpnet seg over rytterne. Men det russiske laget fortsatte ufortrødent jakten på de åtte i teten. Ved den innlagte spurten i Hønefoss sentrum med 46 kilometer igjen var bruddet 2'15 foran hovedfeltet.

Råsterke nordmenn Det var de tre nordmennnene som var sterkest i bruddet .Jansen, Breen og Hafsås sa takk for følget og tok fatt på siste tre milene alene i tet. Bak i feltet fortsatte Tinkoff-Saxo og Caja Rural å kjøre hardt.

Med en drøy runde igjen angrep Andreas Vangstad (Sparebanken Sør) alene. Han fikk kontakt med teten og malte dem i senk. Bak 23-åringen klarte aldri proffene å hente sørlendingen, og det ble en fantastisk soloseier for Vangstad.

Elleve sekunder bak ham kom Fredrik Strand Galta (Coop-Øster Hus) inn alene til andreplass, mens Kristoff vant spurten om tredjeplassen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.