SPONSORYNDLING: Pusarla V. Sindhu håver inn penger på sponsoravtaler. OL-sølvet i 2016 snudde livet på hodet for den indiske badminton-spilleren. Foto: NTB Scanpix
SPONSORYNDLING: Pusarla V. Sindhu håver inn penger på sponsoravtaler. OL-sølvet i 2016 snudde livet på hodet for den indiske badminton-spilleren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ukjente Pusarla (23) er en av verdens best betalte kvinnelige idrettsutøvere

Det er bare tennisspillere som greier å matche indiske Pusarla Sindhus vanvittige lønn.

En rask titt på Forbes liste over de best betale kvinnelige idrettsutøverne, viser at hvis penger er det første og eneste du tenker på når du skal velge en idrett: Velg tennis.

Åtte av de ti første på lista er nemlig tennisspillere. Etter at den legendariske spilleren Billie Jean King - som vant et hav av titler og kjempet utrettelig for kvinners rettigheter i tennis - grunnla WTA i 1973, har tennis blitt et likestilt idrett på toppnivå.

Alle de fire Grand Slam-turneringene gir nå like mye penger til kvinner og menn. French Open var for øvrig den siste som innførte det i 2007.

Det hører også med at tennis generelt er en idrett med høye pengepremier på toppnivå.

Superstjerne

Men så var det de to andre. Godt gjemt blant tennisspilleren finner vi Nascar-sjåfør Danica Patrick og badmintonspilleren Pusarla Sindhu.

NYTT SØLV: Pusarla Venkata Sindhu sammen med foreldrene etter at hun sikret VM-sølv i Kina. Foto: NTB Scanpix
NYTT SØLV: Pusarla Venkata Sindhu sammen med foreldrene etter at hun sikret VM-sølv i Kina. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun er rett og slett en så stor stjerne i India at sponsoravtalene alene er nok til å få henne inn på topp 10-lista.

Mellom juni i 2017 og 2018 spilte hun inn drøye 6 millioner kroner på badminton. Totalt tjente hun 71 millioner kroner.

Det er altså en sponsorinntekt på 64 millioner kroner i året.

Den indiske badmintonspilleren er ranket som nummer tre i verden, bak japanske Akane Yamaguchi og Tzu Ying Tai fra Taipei.

Overrasket alle

Pusarla Sindhu fikk sitt virkelig store gjennombrudd i 2016 - da hun tok OL-sølv i Brasil. India har 28 medaljer totalt i OL-sammenheng, og Sindhu var den første kvinnen som tok en sølvmedalje i historien.

India er ikke bortskjemt på edelt metall i store internasjonale mesterskap - og det ga henne også en rekke store sponsoravtaler.

Verden ble rett og slett snudd på hodet for Pusarla etter OL-medaljen.

OL: Pusarla V. Sindhu feirer sølvmedaljen under OL i Rio i 2016. Medaljen forandret livet hennes. Foto: NTB Scanpix
OL: Pusarla V. Sindhu feirer sølvmedaljen under OL i Rio i 2016. Medaljen forandret livet hennes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da vi var ute og jaktet sponsorer før OL, var svaret: «Hvem er hun?», sier agenten Tuhin Mishra til CNBC.

Per dags dato er både Bridgestone, Gatorade, Nokia, Panasonic, Reckitt Benckiser og et dusin andre selskaper inne og støtter henne, skriver Forbes.

Cricket er fortsatt nasjonalsporten i India, men både landhockey, kabaddi og badminton engasjerer. I hvert fall når du tar OL-medalje.

- Badminton er veldig stort i India, og de har en god økonomi, skriver sportssjef i Norges Badmintonforbund, Johnny Askevig, i en e-post til Dagbladet på spørsmål om sponsorinntektene.

- Det betyr mye for meg å være med på denne lista. Agenten min har gjort en god jobb i å bygge opp merkevaren min. Jeg kan ikke takke ham nok, sier Sindhu til ESPN.

Dedikert

Pusarla satset for fullt på badminton fra hun var 13 år gammel, og fikk sin internasjonale debut fire år seinere.

23-åringen kommer fra en idrettsfamilie. Begge foreldrene spilte for det indiske landslaget i volleyball, men det gjorde ikke veien til toppen lettere for henne.

Da hun startet på Gopichand Badmington Academy måtte hun reise 56 kilometer hver dag til skolen.

- At hun alltid kom tidsnok til treningene, til tross for reiseveien, viser hvor dedikert hun er, skriver The Hindu.

- Det som kjennetegner Sindhu er at hun aldri gir opp. Kampen er aldri over før den er over for henne.

PÅ VEI MOT NOE STORT: Til tross for at hun er en superstjerne i India, har karrieren til P.V. Sindhu bare begynt. Hun er 23 år gammel, og kan spille i mange år til. Foto: NTB Scanpix
PÅ VEI MOT NOE STORT: Til tross for at hun er en superstjerne i India, har karrieren til P.V. Sindhu bare begynt. Hun er 23 år gammel, og kan spille i mange år til. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den indiske badminton-stjerna Asparna Popat er overrasket over hvor stor lagvenninnen er blitt.

Til ESPN, gjengitt hos NEWS, sier Popat:

- Det som er utrolig er at hun konkurrerer i en sport som er stor i Asia, uten pengene som er i Vesten og USA. Det er vanligvis de som når opp på disse listene. Hun har greid dette uten å være nummer én i verden eller vinne et VM. Det sier alt om hvor stor stjerne hun er.

Og eventyret til 23-åringen har nettopp begynt. Om to år er det OL i Tokyo. Gull der vil være, ja nettopp, gull verdt for henne ...