Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ukraina fikk endelig noe å juble for etter kaoset i hjemlandet

Berger tok medalje i sitt siste OL-løp.

ETTERLENGTET OPPTUR: Valj Semerenko, Olena Pidhrushna, Juliya Dzhyma og Vita Semerenko kunne juble for Ukrainas første gull i dette OL. Hjemme i Ukraina står Kiev i brann etter store opprør. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Scanpix
ETTERLENGTET OPPTUR: Valj Semerenko, Olena Pidhrushna, Juliya Dzhyma og Vita Semerenko kunne juble for Ukrainas første gull i dette OL. Hjemme i Ukraina står Kiev i brann etter store opprør. Foto: REUTERS/Carlos Barria/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Det har vært en spesiell dag for skiskytter-miljøet. Tidligere i dag ble det kjent at tyske Evi Sachenbacher-Stehle hadde testet positivt på forbudte stoffer. Seinere ble det klart at b-prøven også var positiv.

Det ble en tøff oppladning for Tyskland før skiskytter-stafetten, som startet på mest dramatiske vis da franske Marie Laure Brunet kollapset i løypa. Hun hadde slitt med sykdom før start, og falt sammen etter første skyting.


Tora Berger har sagt at hun skal legge opp før OL 2018, og hadde derfor sin siste mulighet til ny OL-medalje i kveld. Hun måtte ta inn snaut halvminuttet på Ukraina for å kjempe om det edleste metallet. På første skyting skjøt jenta fra Ringerike fullt, og var 22 sekunder bak etter liggende skyting.

Men Russland var også med på notene, og de tre medaljene så ut til å skulle bli fordelt mellom denne trioen før siste skyting. Noe som skulle vise seg å være riktig.

Overlegen Ukraina Pidhrushna gikk siste etappe for Ukraina, og kom inn på standplass nesten samtidig med Russland. Den ukrainske jenta skjøt fullt, samtidig som Berger og Russland bommet én hver. Berger var hele 25 sekunder bak gullet, og 14 sekunder bak sølv ut fra standplass.

Det ble for tøft, selv for Berger, som tapte mer til Pidrushna inn mot mål. Ankerkvinnen til Ukraina gikk inn til et overlegent gull, og Russland fikk sølv etter en god avslutning.

Det var et sårt tiltrengt OL-gull for Ukraina som opplever stor uro i hjemlandet. Dette var landets første gull i dette mesterskapet.

SISTE OL-ØVELSE: Tora Berger avsluttet OL-karrieren med medalje. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/NTB Scanpix
SISTE OL-ØVELSE: Tora Berger avsluttet OL-karrieren med medalje. Foto: AP Photo/Lee Jin-man/NTB Scanpix Vis mer

Tora Berger og de norske jentene måtte nøye seg med bronse, noe som ikke så ut til legge en demper på feiringa etter løpet.

- Jeg skulle gjerne fightet mer på sisterunden, men jeg hadde ikke mer krefter, sier Berger til TV 2, som likevel var fornøyd med bronsemedaljen.

Tøft åpningstempo Norges kvinne på første etappe var OL-debutant Fanny Welle-Strand Horn. Hun ble kalt inn som erstatter for Synnøve Solemdal, som har vært plaget av sykdom.

KOLLAPSET: Den franske skiskytteren Marie-Laure Brunet kollapset i løypa og ble fraktet ut på båre. Hun skal ha vært plaget av sykdom i forkant av løpet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KOLLAPSET: Den franske skiskytteren Marie-Laure Brunet kollapset i løypa og ble fraktet ut på båre. Hun skal ha vært plaget av sykdom i forkant av løpet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Horn fikk det tøft med å henge på teten som kjørte veldig hardt allerede fra start. På første liggende skyting bommet hun også på siste skudd, og gikk ut snaut 27 sekunder bak tetduoen Ukraina og Russland.

- Det er litt for dårlig egentlig. Det var et merkelig løp. Det gikk veldig fort fra starten, sier Horn til TV 2.

Solid Eckhoff Horn trengte også to ekstraskudd på stående skyting, og sendte ut Tiril Eckhoff 50 sekunder bak teten. En voksen oppgave for jenta som tok bronse på fellesstarten tidligere i mesterskapet.

ENDELIG NOE Å JUBLE FOR: Olena Pidhrushna ga Ukraina et sårt tiltrengt OL-gull. Det er store uroligheter i Ukraina om dagen. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/NTB Scanpix
ENDELIG NOE Å JUBLE FOR: Olena Pidhrushna ga Ukraina et sårt tiltrengt OL-gull. Det er store uroligheter i Ukraina om dagen. Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky/NTB Scanpix Vis mer

Eckhoff skjøt fullt hus på første skyting, og trengte ett ekstraskudd på stående. Hun klarte å ta inn halvparten av forspranget, og sendte Ann Kristin Flatland ut 25 sekunder bak ledende Ukraina.

31-åringen tapte dyrebare sekunder i løypa, men på standplass var hun solid. På siste skyting fikk hun en stor mulighet til å ta innpå teten da Valj Semerenko måtte bruke tre ekstraskudd, og tok vare på sjansen. Hun sendte Tora Berger ut på ankeretappen 28,4 sekunder bak Ukraina på en andreplass.

I FORM: Tiril Eckhoff leverte en solid etappe. Foto: Bjørn Langsem
I FORM: Tiril Eckhoff leverte en solid etappe. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det kostet for Flatland som gikk helt i kjelleren for å gi Berger et godt utgangspunkt.

- Jeg var helt ferdig. Jeg syns det var kjempetungt i dag, sier Flatland til TV 2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!