MISTER MEDALJENE: Vita Semerenko, Oxana Khvostenko, Olena Pidhrushna og Valj Semerenko strippes for VM-sølvmedaljene sine etter at Khvostenko er dømt for dopingFoto: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA
MISTER MEDALJENE: Vita Semerenko, Oxana Khvostenko, Olena Pidhrushna og Valj Semerenko strippes for VM-sølvmedaljene sine etter at Khvostenko er dømt for dopingFoto: AFP/NATALIA KOLESNIKOVAVis mer

Ukraina mister stafettsølv etter dopingdom

Vi snakker skiskyting.

Oksana Khvostenkos positive dopingprøve har medført at det ukrainske kvinnelaget i stafett er fratatt sine sølvmedaljer fra vinterens skiskytter-VM i Khantij-Mansijsk.

Dette meldte Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) mandag. Annenplassen går dermed i stedet til de franske jentene og, mens bronsemedaljene tildeles Hviterusslands lag. Norge rykker opp til femteplass på de offisielle resultatlistene.

Tyskland vant årets VM-stafett som foregikk i Sibir. Khvostenko og Ukraina ledet en stund ut på den ankeretappen, men Magdalena Neuner kom seg forbi på den siste runden og ordnet gull for den tyske kvartetten.

33-årige Khvostenko, som la opp etter forrige sesong, avla en positiv dopingprøve for efedrin. Khvostenko har i en høring utpekt hostesaften Broncholytin, som inneholder efedrin, som årsaken til at hun fikk i seg det forbudte stoffet.

Den ukrainske skiskytteren var forkjølet i forkant av VM og skaffet seg derfor medisinen. Da hun fikk nye problemer med hoste etter hvert som VM-konkurransene tok til, benyttet Khvostenko seg av hostesaften uten å rådføre seg med leger. Dermed overskridet hun den tillatte mengden av efedrin i blodet og røk fast i dopingtest.

Hun er ilagt en utestengelse fram til 12. mars 2012.

Khvostenkos dopingdom går også ut over de øvrige ukrainske utøverne på VM-laget. Tvillingsøstrene Valj og Vita Semerenko og Olena Pidhrusjna mister også sine stafettmedaljer.

(NTB)