-UTENKELIG: Det sier Ukrainas president Petro Porosjenko om et fotball-VM i Russlandi 2018. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
-UTENKELIG: Det sier Ukrainas president Petro Porosjenko om et fotball-VM i Russlandi 2018. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Ukraina oppfordrer til å boikotte Russland-VM

- Utenkelig at det landet kan arrangere VM.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko oppfordrer landets allierte til å vurdere en boikott av VM i 2018 om Russland ikke trekker troppene ut av Ukraina.

Uttalelsene kom i et intervju i den tyske avisen Bild mandag.

Porosjenko sa til avisen at han i utgangspunktet ville holde fotball og politikk separert, men at dette ikke er mulig i all den tid den ukrainske klubben Sjakhtar Donetsk må spille kampene sine 1200 kilometer unna Donetsk fordi byen er okkupert av prorussiske separatister.

- Jeg synes det må komme en diskusjon om boikott av dette verdensmesterskapet. Så lenge det er russiske tropper i Ukraina, mener jeg det er utenkelig at det landet kan arrangere VM, sa Porosjenko.

Presidenten sa også at han ville spørre Tysklands rikskansler Angela Merkel om å gjennomføre tøffere sanksjoner mot Russland på bakgrunn av det han beskriver som gjentatte brudd av våpenhvilen av separatistene.

Spørsmålet er om en boikott av et fotballmesterskap vil kunne være mer effektiv enn en stadig lengre liste over økonomiske sanksjoner.

I fjor skrev Dagens Næringsliv at EU-diplomater diskuterer tanken om å anbefale omfattende utestengning av Russland fra «høyt profilerte kulturelle, økonomiske og idrettslige begivenheter».

Ifølge Financial Times kan dette gjelde formel 1-løp, europeiske fotballturneringer og fotball-VM, men foreløpig har ikke uroen fått den type følger for idretten i Russland. (©NTB)