Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ukrainsk alpinist trekker seg fra OL fordi hun ikke fikk kjøre med sørgebind

- Jeg har venner på Uavhengighetsplassen.

TREKKER SEG: Alpinisten Bogdana Matsotska trekker seg fra sin favorittøvelse i OL på grunn av det som skjer i Kiev. Hun kommer med kraftig kritikk av Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
TREKKER SEG: Alpinisten Bogdana Matsotska trekker seg fra sin favorittøvelse i OL på grunn av det som skjer i Kiev. Hun kommer med kraftig kritikk av Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ukrainske alpinisten Bogdana Matsotska trakk seg i dag fra OL, før fredagens slalåmrenn.

- Jeg har besluttet ikke å delta i slalåm, som er min favorittdisiplin, på grunn av de forferdelige hendelsene i hovedstaden i landet mitt, sier Matsotska ifølge NTB.

- Sa vi ikke fikk lov Alpinisten ønsket egentlig å kjøre rennet iført sørgebind.

- Vi ønsket å bruke sørgebind for å minnes de som har dødd i Kiev, men IOC sa at vi ikke fikk lov til det, sier Matsotska ifølge The Guardian.

Det ble store kontroverser etter at de norske langrennsjentene gikk med sørgebind på OLs åpningsdistanse, 15 kilometer med skibytte, etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror døde rett før OL startet. Det resulterte i en reprimande fra IOC, og en stor debatt.

Diskuterte Det er noe uklart hva slags beskjed Matsotska og de andre utøverne faktisk fikk. IOC-talsmann Mark Adams hevder ifølge at IOC ikke har forbudt Ukraina å bruke sørgebind i konkurranser, slik det ble meldt onsdag.

- Ukrainas OL-komité møtte IOC-ledere uformelt i går. De diskuterte hva som burde gjøres, og de ble enige om at det var andre måter å markere det som har skjedd, sier han.

Adams forklarer sørgebindmotstanden med at de blant annet ønsker oppmerksomhet på det sportslige.

Ukrainas idrettspresident Sergej Bubka sier samtidig at IOC overbeviste Ukrainas OL-komité om at slike markeringer ikke er i tråd med OL-charteret.

Kritiserte Matsotska, som ble nummer 27 i super-G og nummer 43 i storslalåm, sier uansett at hun ikke ønsker å delta på vegne av den sittende presidenten.

- Jeg har venner på Uavhengighetsplassen, folk jeg kjenner, nære venner. Å stille på startstrekken når folk hjemme dør, og myndighetene har brutt regelen om at det skal være fred under OL, det kan jeg ikke gjøre, sier hun ifølge NTB.

Matsotska kommer samtidig med kraftig kritikk av president Viktor Janukovitsj.

- Jeg er ingen politisk person. Jeg holder meg helt borte fra partipolitikk, men jeg må stå mot de forferdelige handlingene Janukovitsj og hans regjering gjør mot folket vårt.

Ukrainske ledere og utøvere avholdt ett minutts stillhet i en seremoni i OL-landsbyen, der det er festet sørgebind på ukrainske flagg på balkongene, melder NTB.

VILLE KJØRE MED SØRGEBIND: Bogdana Matsotska sier utøverne fikk beskjed om at de ikke fikk kjøre med sørgebind. Foto: AP / Alexander Roslyakov / NTB scanpix
VILLE KJØRE MED SØRGEBIND: Bogdana Matsotska sier utøverne fikk beskjed om at de ikke fikk kjøre med sørgebind. Foto: AP / Alexander Roslyakov / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart