Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northugs framtid

Ukvalifisert og kalt inn på teppet: Likevel frir Hetland til Northug

Etter en sesong med mye bråk, sykdom og sviktende resultater for Petter Northug, sier Tor Arne Hetland likevel at de ønsker å ha Mosvik-ekspressen inn på landslaget neste sesong.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vi... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til OL i Pyeongchang var Petter Northug den eneste norske langrennsløperen på herresiden med individuelle mesterskapsgull på distanserenn siden VM i Sapporo i 2007.

Mosvik-ekspressen har følgelig vært i en særstilling i norsk langrenn og utnyttet det til å gjøre avtaler på egne premisser i visshet om sin enorme verdi i norsk langrenn.

Verdien er der fortsatt, men i løpet av 2017/18 har mye forandret seg. Unge Simen Hegstad Krüger brøt den ovennevnte rekka og ble olympisk mester på skiathlon da Norge like godt vant tredobbelt.

Samtidig tok Johannes Høsflot Klæbo - med mange av de samme egenskapene som Petter Northug - over tronen som langrennskongen med tre OL-gull og som vinner av verdenscupen sammenlagt.

Dette skjedde i en sesong hvor Northug knapt nok fikk konkurrert, for andre år på rad. Mosvik-ekspressen har ingen toppresultater å vise til denne sesongen og er ikke sportslig kvalifisert til å bli tatt ut på landslaget neste sesong.

- Ikke kvalifisert

Likevel kommer han til å bli tilbudt landslagsplass. Det går herrelandslagstrener Tor Arne Hetland langt i å bekrefte overfor Dagbladet, så lenge Northug selv er motivert for å legge ned innsatsen som kreves for å hevde seg i verdenstoppen.

- Rent sportslig er ikke Petter kvalifisert, men vi vet hva han står for når han får gjort jobben han skal og holder seg frisk. Så det vil være en mulighet for Petter å være på landslaget neste sesong om han sier at han ønsker å være en del av det, sier Tor Arne Hetland til Dagbladet.

Han besøkte Dagbladets langrennsprogram forrige uke og snakket dyptgående om situasjonen til både Northug, Finn-Hågen Krogh og Johannes Høsflot Klæbo.

Frir til Northug

Hetland er klar på hva han mener er den beste løsningen om Northug vil forsøke å gjenerobre tronen som langrennskonge.

- Nå trenger Petter kanskje flere treningspartnere for å komme tilbake. Det blir spennende å se hvordan motivasjonen hans er utover i høsten. Vi i Norges Skiforbund ønsker gjerne at Petter kommer tilbake og er motivert for å gå verdenscup og satse mot VM i Seefeld, forteller Hetland til Dagbladet.

- Med andre ord vil dere tilby Petter en landslagsplass neste sesong?

- Det er vel ingen som ikke ønsker å ha Petter på et lag når han er motivert og virkelig sugen på å prestere, svarer landslagstreneren.

Hetland indikerer dermed at Northug kan regne med å bli tilbudt landslagsplass også neste sesong, til tross for at han ikke er sportslig kvalifisert basert på resultatene denne sesongen.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås vil verken bekrefte eller avkrefte om det kan være aktuelt for 32-åringen å takke ja til landslagsplass denne gang.

- Jeg vil ikke uttale meg på vegne av Petter og har ingen kommentar til det nå. Det er for tidlig å si noe om, sier Langås til Dagbladet.

Northugs tanker om landslaget

Emil Iversen forfektet samme budskap som Hetland på samme tid i fjor og forsøkte å lokke sin gode venn tilbake på landslaget. Argumentet var det samme da, altså for å få bedre matching på trening og for å hele tiden få kjenne selv på kroppen hvor nivået til verdens beste langrennsløpere ligger.

Da Dagbladet spurte Petter Northug selv om det kunne være aktuelt, svarte Mosvik-ekspressen:

- Emil har sagt til meg mange ganger at han tror jeg hadde gjort det bedre om jeg var på landslaget. Han sier det alltid når jeg går dårlig og så sier han det motsatte når det går bra. Emil klarer ikke helt å bestemme seg, sa Northug den gang til Dagbladet.

- Det er kanskje mer attraktivt å være på landslaget hvis dine gode kompiser også er der?

- Ja, det får vi se på. Heldigvis får jeg trent litt med trøndergutta hjemme når vi ikke er på samling. Der får jeg riktig matching, sa langrennsesset, som ikke har besvart Dagbladets henvendelser i dag.

Ber Northug ringe

Sluttresultatet ble imidlertid ikke som planlagt i denne OL-sesongen. Trener Tor Arne Hetland håper sin tidligere lagkompis på landslaget finner gnisten tilbake og lykkes fram mot VM i Seefeld kommende vinter.

- Vi håper Petter gjør jobben som må til i vår, sommer og høst og kommer tilbake på det høyeste nivået, sier Hetland til Dagbladet.

- Hvordan har dialogen vært mellom dere og Petter?

- Det har vært veldig lite dialog direkte med Petter, men vi har veldig god kontakt med Stig Rune og teamet rundt ham. Dessverre har det vært mye sykdom og litt for lite trening. Det er gledelig å se at han nå er tilbake i trening og litt konkurranser igjen.

Hetland håper Northug etter hvert tar kontakt.

- Vi har åpne linjer, og Petter har telefonnummeret til både meg, Arild, Vidar og Nossum. Det er bare å ta kontakt når han føler for det. En dialog går begge veier, men vi prøver å ha den kontakten og kontroll på hva Petter gjør i treningsarbeidet.

- Men kanskje er det en av våre svakheter at vi ikke har den kontakten. Samtidig har Petter valgt å stå utenfor landslaget, men fra og med åpningen på Beitostølen har han vært en del av landslaget. Når det er sagt, mener jeg at vi har god kontroll på det han gjør.

- Ikke vondt blod mellom meg og Petter

Som Hetland fortalte i Dagbladets langrennsprogram «Langrennsdebatten» er forholdet mellom Northug og ham selv mye bedre enn majoriteten tror.

- Det er ikke noe vondt blod mellom meg og Petter. Vi har delt rom ved et par anledninger gjennom karrieren. Først måtte han sove på sofaen, og deretter måtte jeg sove på sofaen da han ble bedre, sier tidenes første verdensmester og olympiske mester i sprint.

- I Petters første verdenscuprenn var det en halvstor seng og en sofa på rommet vårt. Da sa jeg at beste mann i verdenscupen fikk senga. Men så gikk det noen år, og da ga han beskjed om at den med flest poeng skulle få senga. Da var rollene byttet om.

Northugs tirade

På samme tid i fjor langet Northug ut mot langrennssjef Vidar Løfshus i et stort intervju med Dagbladet. Det skjedde i kjølvannet av at han ble vraket til timannstroppen til minitouren i Canada, etter å ha vist stigende form i VM i Lahti og med 4.-plassen i sprinten i Drammen.

- Det er vel bare et par mann, eller nærmere bestemt én mann som ikke ville ha med meg. Men han har mest makt. Da blir det vanskelig. Sånn er det når du har Vidar Løfshus imot deg. Da blir det vanskelig å gå skirenn, sa Northug den gang til Dagbladet.

- Hva synes du om det?

- Han har tråkket opp sin egen grav denne sesongen. Jeg trenger derfor ikke å si så mye, egentlig. Jeg tror fort at han kan forsvinne fra den stillingen han har nå. Han har en posisjon som sportssjef hvor han skal vise idretten vår fra den beste siden. Det er ikke alle som mener han har gjort det, svarte Mosvik-ekspressen.

Løfshus ble imidlertid sittende i sin posisjon som langrennssjef.

Coop-avtalen

Men nå kan altså partene forenes. Tidligere i dag meldte TV 2 at Northugs sponsor Coop blir også sponsor for langrennslandslaget. Det kan i så fall gjøre veien tilbake enklere.

Manager Are Sørum Langås vil imidlertid ikke uttale seg om dette akkurat nå.

- Coops mulige sponsing av Skiforbundet må du ta med Coop eller Skiforbundet, sier Langås til Dagbladet.

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, svarer følgende:

- Vi har ikke noe å melde om avtaler og sponsorater, heller ikke om Petters framtid, skriver Graff i en SMS til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!