KARRIERENS FEMTE: Diego Ulissi gikk solo og tok karrierens femte etappeseier i Giro d'Italia. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
KARRIERENS FEMTE: Diego Ulissi gikk solo og tok karrierens femte etappeseier i Giro d'Italia. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)Vis mer

Ulissi med soloseier på fartsfylt Giro-etappe

Mens Tom Dumoulin overtok den rosa ledertrøyen.

(procycling.no): Med rytterne tilbake på italiensk jord, etter tre etapper i Nederland, ble det en svært rask og innholdsrik etappe.

Med drøye fem mil til mål gikk rytterne inn i dagens første utfordring, en tredjekategori. Med 5.3 kilometer à 6.8% ble det tøft for sammenlagtleder Marcel Kittel. Tyskeren tapte mye tid, men skulle komme seg opp igjen. Dog skulle ikke Etixx-QuickStep-rytteren beholde den rosa trøyen etter etappen.

Inne på de siste femten kilometerne ventet flere tøffe knekkere og Kittel måtte igjen slippe. Smilende til TV-kameraene måtte han tappert innse at dette ble hans siste dag i den rosa trøyen.

I front hadde en sterk gruppe kommet seg avgårde i det man nærmet seg dagens siste utfordring med 10 kilometer til mål: en to kilometer lang stigning, med partier på 18%. I gruppen sant blant annet Tim Wellens (Lotto-Soudal) og Diego Ulissi (Lampre-Merida). I det man gikk inn i de bratteste partiene akselererte Ulissi og italieneren så seg aldri tilbake.

I utforkjøringen på Praia a Mare holdt Lampre-Merida-rytteren unna og forfølgerne klarte ikke å hente han på målstrekket. Dermed kunne han juble over karrierens femte etappeseier i Giro d'Italia.

I et svært redusert felt, noen sekunder bak, var Tom Dumoulin raskest. Dermed tar nederlenderen tilbake den rosa ledertrøyen, etter han mistet den til Kittel i går.

Fyldig referat finner du under resultatene!

Resultater
1. Diego Ulissi (Lampre-Merida)
2. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) +0:05
3. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo)
4. Alejandro Valverde (Movistar) +0:06
5. Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep)
6. Vincenzo Nibali (Astana)
7. Ilnur Zakarin (Katusha)
8. Matteo Busatto (Wilier-SouthEast)
9. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge)
10. Nicolas Roche (Team Sky)

Slik gikk det til:
Etter gårsdagens hviledag, hvor rytterne ble transportert fra Nederland til Italia, var det duket for en lang dag på sykkelen. De 200 kilometerne fra Catanzaro til Praia a Mare bød på flere utfordringer underveis, og med potensial til å sette syre i beina på spurterne og forhindre en massespurt.

Dagens brudd
Klokken kvart over tolv satte rytterne ut fra Catanzaro og etter en 7.5 kilometer lang nøytral sone startet kampen om å komme seg med i dagens brudd, og medfølgende TV-tid. Som på de foregående etappene tok det ikke lang tid før bruddet ble etablert. Da 15 kilometer var syklet hadde Nicola Boem (Bardiani - CSF), Joey Rosskopf (BMC) og Matej Mohoric (Lampre-Merida) kommet seg avgårde. Kort tid etter kjørte også tidligere timesrekordholder Matthias Brändle (IAM Cycling) opp til trioen.

Nippo Vini Fantini var dog ikke interessert i å misse dagens brudd, og selv om kvartetten hadde fått tre minutters ledelse etter 20 kilometer, satte det italienske laget seg desperat i front med nærmest alle mann for i håpe om å etter hvert kunne sende en mann opp. I det feltet bare var 30 sekunder bak utbryterne kunne flere lag melde på twitter om så mye som 50 km/t i snittfart den første timen. Eduard Grosu (Nippo) støtet på dette tidspunktet fra feltet.

Den rosa trøyen i trøbbel
Med halve etappen unnagjort hadde de fire i front bare 2'30 ledelse på feltet, mens Grosu hadde blitt hentet. Mens rytterne jobbet seg oppover langs den kalabrianske kysten, økte ledelsen deres noe, og feltet gikk behersket over dagens første klassifiserte klatring - Bonifati. Den neste klassifiserte stigningen, tredjekategorien San Pietro skulle bli av langt større betydning. Med 5.3 kilometer à 6.8%, og drøye to kilometer med hele 8.5% var det muligheter for å komme på forskudd.

Inn mot bakken ble det satt et voldsomt tempo og det ble posisjonskamp. Giant-Alpecin var blant lagene som var med på å ta ansvar i front. Det ble fort tydelig at stigningen tok på for flere av spurterne. Først ute av Elia Vivaini (Team Sky) og ikke lenge etter kunne man skimte den rosa trøyen sakke akterut. Den store, tyske kraftspurteren liker stigninger dårlig og sekundene forsvant fort for Marcel Kittel. Også Caleb Ewan og Fabian Cancellara måtte slippe. Over bakketoppen var Kittels gruppe hele to minutter bak og mange ryttere hadde falt av i Giant-Alpecins høye tempo. Bruddet ble også hentet omtrent halvveis i bakken.

Over toppen ble det en italiensk duell om klatrepoengene. Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF) angrep først, men i spurten måtte han gi tapt for tidligere Giro d'Italia-vinner Damiano Cunego (Nippo Vini Fantini).

Aggresiv kjøring
Dog skulle det ikke gå veldig lang tid for Marcel Kittel fikk kontakt med hovedfeltet igjen, etter god hjelp av sine lagkamerater. I front fortsatte dog den harde kjøringen og AG2R sendte ut Axel Dumont og Guillaume Bonnafond. Senere skulle de få besøk av 15 ryttere, hvor sterke ryttere som Bob Jungels (Etixx-QuickStep) og Moreno Moser (Cannondale) satt.

Angrepene fortsatte, både i gruppen i front og i hovedfeltet. Med 15 kilometer til mål hadde Valerio Conti (Lampre-Merida) og Alessandro De Marchi (BMC) sletet seg løs i front. I tøft, ulent terreng ble det igjen tøft for Marcel Kittel og Caleb Ewan, som måtte slippe. Dermed måtte Kittel si farvel til maglia rosa.

I front hadde flere sterke ryttere kommet seg opp til De Marchi og Conti. Sterke klassikereryttere som Tim Wellens (Lotto-Soudal) og Diego Ulissi (Lampre-Merida) var med på notene i front. Med 10 kilometer til mål ventet en ny, tøff knekker for rytterne. 1.8 kilometer à 7.7% og med 18% på det bratteste ble det flere angrep. Moreno Moser var nok en gang på offensiven og angrep fra hovedfeltet, for å prøve å komme seg opp til gruppen i front, som hadde 20 sekunders ledelse inn i bakken.

Ulissi går solo
Inne i bakkens bratteste parti satte italienske Ulissi opp farten og parkerte sine bruddkamerater. Ingen klarte å følge italieneren, som gikk alene over toppen og stupte utfor, i jakt på sin femte etappeseier i Giro d'Italia.

Ikke lenge etter fulgte hovedfeltet, som var strekt på lang rekke og svært redusert. Dette og Ulissis 20 sekunders ledelse kunne Lampre-Merida-rytteren øyne et lite håp om å holde unna i det han tok fatt på veien ned mot Praia a Mare. Drøye 20 ryttere satt igjen i gruppen nærmest Ulissi, og uten mannsterke lag til å organisere ble det mye start og stopp i jakten på Ulissi. Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep) prøvde å utnytte situasjonen, men ble raskt markert.

Med fem kilometer til mål hadde Ulissi 15 sekunder på forfølgerne. Nede på flat mark gjenstod noen få svinger og et 2,5 kilometer rett strekke langs strandpromenaden. Bak hadde Bardiani-CSF mobilsert med Stefano Pirazzi ifront, i håp om å sette Sony Colbrelli opp til etappeseier. Men med Pirazzi som eneste trekkhjep og tom for krefter ble det tøft. Med halvannen kilometer igjen begynte usikkerheten og spre seg og Bob Jungels tok ansvar for Gianluca Brambilla, men det var ikke nok. Diego Ulissi kunne se seg tilbake og innse at karrierens femte Giro-etappe var et faktum.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!