Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ullevaal-slåssing koster bråkmakerne 30 000 kroner

Politiet setter hardt mot hardt.

SJOKKSCENER: Politiet måtte bruke alle tilgjengelige ressurser og blant annet tåregass for å få kontroll da casuals fra Vålerenga angrep Brann-pøbler rett utenfor Ullevaal stadion før møtet mellom lagene søndag kveld. De involverte er blitt ilagt kraftige bøter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SJOKKSCENER: Politiet måtte bruke alle tilgjengelige ressurser og blant annet tåregass for å få kontroll da casuals fra Vålerenga angrep Brann-pøbler rett utenfor Ullevaal stadion før møtet mellom lagene søndag kveld. De involverte er blitt ilagt kraftige bøter. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det var ikke målene, spenningen eller hjemmelagets vanvittige snuoperasjon som stjal overskriftene etter 4-3-kampen mellom Vålerenga og Brann på Ullevaal søndag kveld.

Men det faktum at et tredvetalls casuals barket sammen rett utenfor stadionportene på nasjonalarenaen.

Med barn og andre vanlig fotballfans som sjokkerte vitner hamret «supportere» fra Vålerenga og Brann løs på hverandre, før politiet klarte å få kontroll over situasjonen ved hjelp av tåregass.

Nå tar imidlertid Oslo-politiet også framtidige grep. Casuals-virksomhet skal fra nå av svi enda mer på lommeboka.

- Nå vil vi tydeliggjøre et signal ut til alle såkalte casuals: Politiet og samfunnet kommer ikke til å tolerere denne oppførselen, og nå innfører vi et grunnbeløp på bøtene som er på 30 000 kroner. I situasjonen søndag var det i tillegg et individ som satte seg kraftig til motverge da politiet pågrep ham. Han har fått en bot på 45 000 kroner, sier visepolitimester i Oslo, Roger Andresen til Dagbladet.

- Nok er nok Politiet håper at kraftig oppjusterte bøter kan fungere preventivt.

- Overvåkingsbildene vi har fra Ullevaal søndag viser at det var flere familier med barn som opplevde situasjonen som svært truende. Nå er nok nok, så fra nå av vil det få kraftige konsekvenser for folks privatøkonomi om de deltar i dette, sier Andresen, som håper at de heftige bøtene vil svi ordentlig for de involverte.

- De som ble bøtelagt søndag ble nok sjokkert over størrelsen på boten, så litt betenkningstid er nok på sin plass. Dette er nivået Oslo-politiet kommer til å legge seg på, og de som bedriver denne voldsbruken må spørre seg selv om det er verdt det. Dette er vårt klareste signal til nå om at det de gjør er helt uakseptabelt, sier visepolitimesteren.

Gjør som i England Andresen forteller at de har sett resultatene av det engelsk politi har gjort med hooliganismen der når de nå innfører så kraftige bøter.

I tillegg kan det være aktuelt å utvide reaksjonsformene til å nekte folk adgang til kamper og også å utstede reiseforbud til både landskamper og klubbkamper.

- Vi satser på at det ikke skal bli nødvendig å foreslå ytterligere innstramminger framover, og jeg vil gjerne også si at vi samarbeider godt med klubbene i Oslo. Dette er jo ikke tilhengere klubbene vil ha heller, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund (NFF), Svein Graff, mener det er positivt at politiet nå oppjusterer bøtene:

- Det er at det er naturlig at alle virkemidler vurderes, også bøtenivået. Fra fotballens side har vi forsøkt med dialog mot miljøet og utestengelse, og vi har hele veien hatt tett samarbeid med politiet. Sett i lys av det som skjedde på Ullevaal i går, samt på cupkampen på Grorud i sommer - der det også dukket opp voldspøbler - er dette naturlig. Det er på sin plass hvis det kan virke avskrekkende og preventivt, sier han til Dagbladet.

Venter på lovforslag NFF håper også at et lovforslag fra Politidirektoratet kan behandles så fort som mulig.

- Hvis man får på plass et lovforslag ville man hatt et praktisk virkemiddel. Det ville medført at disse voldspøblene kunne bortvises før, under og etter kamp. Slik loven er nå, så må politiet ha en fersk hendelse for å kunne bortvise enkeltindivider, sier Graff og legger til:

- Det aller viktigste for oss er at det skal være trygt å gå på fotballkamp. Alle er enige om at casuals som fenomen er et samfunnproblem. De er ute etter en ting — og det er å slåss - og da er det avgjørende at politiet har et visst handlingsrom.

Christian Kjellsen, talsmannen for Klanen, tar politiets nye grep til etterretning.

- Jeg har ikke noen mening om dette, men det er jo jævla dyrt, da. Det viktigste for oss er at de holder seg unna oss andre. Det er lavpanna å gjøre dette der det er barn og normale tilskuere, sier han.

- Vi har en avtale med denne gjengen om at de holder seg unna oss. De er verken medlemmer hos oss eller av klubben, så de får holde på med sitt, og så holde vi på med vårt. Sett bort fra det, kan politiet og NFF vurdere dette, legger Kjellsen til.

TAR KONSEKVENSEN: Visepolitimester Roger Andresen håper de kraftige oppjusterte bøtene kan virke avskrekkende på pøblene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
TAR KONSEKVENSEN: Visepolitimester Roger Andresen håper de kraftige oppjusterte bøtene kan virke avskrekkende på pøblene. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling