Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ullevålseter er glad og forbanna

Rally Dakar avsluttes i Buenos Aires neste år.

(Dagbladet.no): Bare én dag før start i årets Dakar-rally ble rittet avlyst, på grunn av terrortrusler. I dag ble det klart at neste års rally kjøres i Argentina og Chile -  med start 3. januar i Buenos Aires.

Pål Anders Ullevålseter var forbanna da han sto og ventet på innsjekkingen 4. januar i Lisboa.

Og litt sint er han fortsatt.

- Jeg er veldig glad for at Dakar-rallyet kjøres i Sør-Amerika neste år, men jeg er forbanna for at vi ikke tør å dra til Afrika. Alle vil at vi skal kjøre i Afrika, sier Pål Anders til Dagbladet.no.

Så har han også kjørt maratonrittet seks ganger, bestenoteringen er 4. plass i 2006.

- Det er trist at vi ikke skal kjøre i Afrika neste år. Det er litt av sjelen i Paris - Dakar. Rallyet har vært kjørt siden 1979 der, det har vært kriger og opptøyer underveis. Da har rytterne blitt kjørt rundt eller blitt flydd over. Så kommer det en terrortrussel..., sier Pål Anders.

Elver og gjørme

At Dakar-løpet ble avlyst er ikke helt rett, et erstatningsrally skal kjøres i Ungarn i april. Men så lenge det ikke finnes ørken i Mellom-Europa gleder Ullevålseter seg mer til neste år.

IKKE AFRIKA NESTE ÅR HELLER: Pål Anders Ullevålseter gleder seg til Dakar-rally i Sør-Amerika, men legger ikke skjul på at han og rytterne foretrekker ruta fra Marokko til Senegal. Foto: Scanpix/Reuters
IKKE AFRIKA NESTE ÅR HELLER: Pål Anders Ullevålseter gleder seg til Dakar-rally i Sør-Amerika, men legger ikke skjul på at han og rytterne foretrekker ruta fra Marokko til Senegal. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Han har kjørt VM-runde i Sør-Amerika og vet hva han går til neste år.

- Det blir veldig annerledes enn i Afrika, mye mer kronglete og lettere å ødelegge redskapen. På en måte kan det være mer farlig, det er mer vegetasjon i Sør-Amerika. Og så er det mer vann, elver og gjørme. Det blir en ny utfordring.

- Er det farligere?

- Ikke farligere, men forskjellig. I Sør-Amerika er det vann og folk. I Afrika har du respekt for å bli igjen der ute, hvis sykkelen stopper er det ikke så mange busstasjoner. Med 40-45 grader i Mali og tre-fire timer i sola, da har du et problem. Og hastigheten går ned i Sør-Amerika, kanskje til under 50 km/t. I Dakar kunne du ha 100 km/t i snitt om dagen.

At Argentina overtar Dakar-løpet løser også andre problemer for nordmannen. Støtteapparatet hans i følgebilen varslet før årets Dakar-rally at de ble med til Afrika for aller siste gang.

Savner ørkenen

Det ble for slitsomt for gutta å skru sykkel i sandstorm om natta.

- Nå drar alle til Sør-Amerika, hele bussen med mekanikerne i, sier Pål Anders.

image: Ullevålseter er glad og forbanna

Og selv uten steikende sol og plagsom sand er ikke Ullevålseter redd for at den argentinske Dakar-utgaven blir pysete.

- Jeg håper de lager det like langt og tøft. Vi hadde en dag på en VM-runde der nede, der vi kjørte 40 mil på åtte og en halv time. Det blir likt for alle og et kjempebra alternativ, sier Pål Anders.

Savnet etter Afrika blir han ikke kvitt.

- Du hater det masse når du er ute der i ørkenen. Men når du er ferdig så savner du det. Spesielt når du er blitt tatt fra muligheten. Vi får håpe på Afrika i 2010.

image: Ullevålseter er glad og forbanna
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media