Ullevålseter leder VM

Pål Anders Ullevålseter leder VM i ørkenrally sammenlagt etter å ha kjørt inn til 2. plass i Rallye d'Oriente.

Antalya, Tyrkia: Enduroføreren lå 11 minutter bak franskmannen Jean Brucy før lørdagens 325 kilometer lange etappe med fartsprøver på 110 kilometer, men tok inn nesten hele forspranget da Brucy navigerte seg bort.

Det kunne blitt svært spennende om seieren, men Ullevålseter fikk et tidstap da han hjalp en konkurrent som hadde krasjet stygt.

- Han dro av rett foran meg i en sving. Sykkelen hans forsvant ned skråningen, mens han ble liggende i veien. Jeg måtte stoppe litt for å se hvordan det gikk. Heldigvis gikk det bra med ham, men det tok litt tid før jeg fikk opp farten igjen, sa Ullevålseter til NTB lørdag kveld.

- Dette var en triumf for meg. At det like gjerne kunne blitt seier tar jeg ikke som noe nederlag, men som en bekreftelse på at neste gang kan det være min tur. Målsetningen var en plass på pallen, og der står jeg nå, sa Ullevålseter.

Han er svært fornøyd med erfaringen han skaffet seg i Tyrkia og føler at han har tatt et nytt steg som fører.

Synkronisert

- Før jobbet jeg mer bit for bit, men nå har jeg fått satt sammen alle bitene slik at jeg kan gjøre fire-fem ting på en gang. Jeg må holde øye med trippteller, GPS, kartet, terrenget og veien, alt på en gnag. Å synkronisere alt er det som krever trening, sa han.

- Og så er selvtillit også veldig viktig. Nå stoler jeg på meg selv som navigatør og våger å kjøre først i løypa. Jeg vet hvor jeg skal, mens jeg før var livredd for å gjøre feil. Den selvtilliten er faktisk bedre enn 2. plassen.

Ullevålseter forteller at han blant annet har fått utbytte av å drive orientering.

- Jeg har hatt et samarbeid med forsvaret, og en av oppgavene de ga meg var å drive orientering. Det har hatt mye mer for seg enn jeg trodde på forhånd, sier Ullevålseter.

Lørdag kjørte deltakerne blant annet en av fartsprøvene som Petter Solberg og co kjørte i rally-VM i Tyrkia nylig.

- Der var det noen hundre meter ned på siden av veien. Da gjelder det å ha tungen rett i munnen. Egentlig er jeg ikke så god til å kjøre på grusveier, så det var kjempetrening, slår han fast.

Lover godt

Med 2. plassen overtok Ullevålseter sammenlagtledelsen i VM i ørkenrally. Fjorårets verdensmester, Cyril Despres, ligger på plassen bak.

- Min neste målsetting er å få anledning til å delta på de tre resterende VM-rundene i høst. Innsatsen her gjør det litt lettere å jobbe videre med det. Med tanke på min nyvunne selvtillit vedrørende navigering har jeg stor tro på at resten av sesongen i så fall kan bli spennende, sa Ullevålseter.

De tre siste VM-rundene i ørkenrally kjøres i Egypt, Dubai og Argentina. Så er det tid for Paris-Dakar igjen, og det er allerede på plass for Ullevålseter.

- Hvis det går som jeg vil, må jeg etter hvert starte først på etappene der også, og jeg føler at jeg er klar for det. Gamlekara mener at man må ha rundt 20 rally bak seg for å ha taket på navigeringen. Nå har jeg 11, så det begynner å komme, sier han.

(NTB)

I LEDELSEN: Pål Anders Ullevålseter er i ledelsen i VM i ørkenrally. Bildet er fra Paris - Dakar-rallyet i 2002.