JAN ULLRICH: Ikke invitert til Grand Départ i Düsseldorf. Foto: NTB Scanpix
JAN ULLRICH: Ikke invitert til Grand Départ i Düsseldorf. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tour de France 2017:

Ullrich uønsket i Tour de France-åpningen

Den tyske sykkellegenden får Armstrong-støtte etter at han ikke blir invitert til Tour-åpningen.

(procycling.no): Det har skapt reaksjoner at Jan Ullrich ikke er invitert til åpningen av årets Tour de France i den tyske byen Düsseldorf.

- Ruller ut den røde løperen for (Laurent) Jalabert, (Richard) Virenque og (Bernard) Hinault (og mange andre), men inviterer ikke Jan? Pfft. Fuck ASO (turneringsarrangøren journ.anm)! skriver Lance Armstrong på twitter onsdag.

Amerikaneren er selv også uønsket av ASO. Kanskje noe uventet får juksemakeren likevel støtte fra flere av rytterne i dagens Tour de France-felt.

KONKURRENTER: Uønskede Ullrich får støtte av amerikaneren Lance Armstrong. Foto: Scanpix
KONKURRENTER: Uønskede Ullrich får støtte av amerikaneren Lance Armstrong. Foto: Scanpix Vis mer

- 20 år er nok. Sykkelsporten har endret seg. Det er på tide å gi ham en ny sjanse, sier Tour-debutant Nikias Arndt (Team Sunweb) til FAZ.

Han får støtte av landsmann Marcus Burghardt (Bora-Hansgrohe).

- Han har måtte bøte nok. Andre, som også ble tatt, er for lengst tilbake, forteller tyskeren, og trekker frem at han selv har fått oppleve tysk sykkelsport på godt og vondt.

Også Simon Geschke (Team Sunweb) er enig med sine landsmenn.

- Jeg vet virkelig ikke om det fortsatt er nødvendig. Alle som forstår seg på sykkelsporten, vet hvordan det var da.

Marcel Kittel uttaler seg derimot noe mer nyansert.

- I offentligheten finnes det nok fortsatt mange skuffede følelser. Som menneske synes jeg synd på Ullrich som fortsatt er utestengt. Mange er fornærmet over at han aldri har tatt ordentlig stilling til dopingspørsmålet. Han burde ha handlet annerledes. Han burde finne ut av det selv, alle fortjener en ny sjanse.

- Det ville bare vært juks hvis jeg hadde fått en fordel

Tyskeren Ullrich vant Frankrike Rundt tilbake i 1997, men ble senere avslørt for dopingbruk i forbindelse Operasjon Puerto i 2006.

Ullrich nektet lenge for å ha jukset, før han i 2013 delvis innrømmet bruk av EPO. At han aldri har lagt alle kortene på bordet stikker fortsatt dypt hos mange.

Etter at Lance Armstrong innrømte dopingbruk under alle syv Tour de France-triumfene på slutten av 90- og starten av 2000-tallet, ble amerikaneren pent nødt til å sende bronsemedaljen sin fra Sydney-OL tilbake til IOC.

Jan Ullrich, som vant gull på fellesstarten under de samme lekene, fikk tilsvarende beskjed av den Internasjonale Olympiske Komite.

GULL: Ullrich har enda ikke gitt fra seg medaljen fra Sydney-OL i år 2000. Foto: NTB Scanpix.
GULL: Ullrich har enda ikke gitt fra seg medaljen fra Sydney-OL i år 2000. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Nesten alle på den tiden brukte prestasjonsfremmende midler. Jeg tok ingenting som ikke også de andre brukte. Det ville bare vært juks hvis jeg ville fått en fordel, noe som ikke var tilfellet. Jeg ville bare sørge for at jeg hadde en lik mulighet, fortalte Ullrich i 2013, og nektet å overlevere gullmedaljen til Gerhard Heiberg og co.

For den ”nye” sykkelsporten svir uttalelser som dette. At Ullrich så sent som i 2013 fortsatt unngikk å ta selvkritikk for dopingbruk, er antagelig mye av årsaken til at han ikke er invitert til årets Grand Départ i Düsseldorf.

En kuriositet er at Jan Ullrich aldri har mistet sin Tour de France-tittel fra 1997. Han står fortsatt registrert som vinner, i motsetning til bl.a. Armstrong som nå tar sin tidligere konkurrent i forsvar.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no)

HANDYMAN: Lance Armstrong har vært i hardt vær etter dopingavsløringene. Nå forsøker han å lappe både sykkeldekk og sitt gode navn og rykte. Video: Outdoor Magazine Vis mer Vis mer