Ulovlige bonuser kan avgjøre La Liga

Gir «pengekofferter» til andre klubbers spillere.

(Dagbladet.no): Hva om Torstein Helstad fikk bonus av Rosenborg etter to mål og seier over Lillestrøm? Eller Fredrikstad fikk penger av Lyn for seier over Vålerenga?

Slike bonuser fra tredjeparter er vanlig i spansk fotball. Og før sesongens viktigste helg, kan de såkalte «pengekoffertene» bli viktigere enn noen gang.

Siste serierunde spilles i La Liga på søndag, og rekkefølgen både i topp og bunn skal avgjøres. Men midt på tabellen er det lag som i utgangspunktet ikke har noe å spille for. Vanligvis. I Spania er det litt annerledes. Der er det en dårlig skjult hemmelighet at det utbetales bonuser til lag som ikke har noe å spille for, for å få dem til å kjempe litt ekstra.

Ifølge spanske aviser kan både den ene og andre spilleren sette noen ekstra euro i bankboka dersom de klarer å påvirke topp- og bunnkampen denne helga.

Ulovlig

Det spanske fotballforbundet er klare på at eventuelle utbetalinger er ulovlige, men sier klubbene må komme til dem med beviser hvis de skal kunne gjøre noe.


- Vi vet at dette skjer, men før vi får en offisiell klage kan vi ikke gjøre noe med det, sier en talsperson for fotballforbundet til AFP.

- Vi har hatt flere undersøkelser de siste årene, men har ikke klart å bevise at utbetalingene har skjedd, så vi har ikke kunnet straffe noen, fortsatte han.

FIKK BETALING? Leo Messi setter inn 1-1 mot Espanyol lørdag, men de blåhvite holdt Barca til 2-2. Resultatet kan ha gitt bortelaget noen flere euro på konto. Foto: Jordi Cotrina/AP
FIKK BETALING? Leo Messi setter inn 1-1 mot Espanyol lørdag, men de blåhvite holdt Barca til 2-2. Resultatet kan ha gitt bortelaget noen flere euro på konto. Foto: Jordi Cotrina/AP Vis mer

Men etter at spanske aviser rapporterte om løfter om bonuser for Mallorca hvis de klarer å hindre Real Madrid i å vinne serien på søndag, kan det se ut som om noe av tåken er i ferd med å lette rundt problematikken.

Som Bin Laden

- Koffertene er som Bin Laden. Ingen har sett dem, men de finnes, sa Mario Cotelo fra Getafe ifølge The Guardian.

Den tidligere storscoreren Davor Suker er imidlertid ikke redd for å fortelle om sine erfaringer, og han ser få problemer med praksisen.

- Jeg fikk en utbetaling fra Atletico Madrid da jeg spilte uavgjort mot Barcelona på Camp Nou og Atletico vant serien i 1996, sier Suker ifølge Reuters.

- Så lenge spillerne ikke får penger for å tape, er det ikke noe problem. Gjør de det, bør vedkommende bli sendt i fengsel, for da dreper de fotballen, sier Suker.

Real Madrid kan vinne sin 30. serietittel i Spania til helga, hvis de får likt eller bedre resultat i sin kamp mot Mallorca enn det Barcelona klarer mot bunnlaget Gimnastic.

Også Sevilla, som spiller mot Getafe, kan ta tittelen.

Ulovlige bonuser kan avgjøre La Liga

Bunnlagene Real Sociedad, Atletic Bilbao, Celta Vigo og Real Betis kjemper om to sikre plasser. Gimnastic har allerede rykket ned.

Diskuter: Synes du det er greit med seiersbonuser til andre klubbers spillere?