Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørn Tore Taranger mot verdensrekord

Ultraløper fra Bergen satte ellevill verdensrekord - løper 265 km på ett døgn

Rett før klokka ti satte Bjørn Tore Taranger ny verdensrekord på 24-timers løp på tredemølle.

REKORDFORSØK: Bjørn Tore Taranger er på vei mot ny verdensrekord på 24-timer på tredemølle. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
REKORDFORSØK: Bjørn Tore Taranger er på vei mot ny verdensrekord på 24-timer på tredemølle. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergenseren Bjørn Tore Taranger har de siste 24 timene vært på jakt etter en helt særegen verdensrekord, og en plass i Guinness rekordbok. Rekordforsøket har foregått på en tredemølle i Bergen.

Ultraløperen jaget rekorden til italienske Luca Turrini, som i fjor løp 261,18 kilometer i løpet av 24 timer på tredemølle. Tarangers mål var å tilbakelegge 265 kilometer fra torsdag til fredag.

En knapp halvtime før tiden gikk ut var det klart. Bjørn Tore Taranger hadde satt ny verdensrekord over 24 timer på tredemølle. Klokka 10.00 fredag hadde han løpt 265,5 km.

- Det betyr alt. Det her er det største jeg har gjort, det største jeg har opplevd. Jeg visste jeg hadde det i meg, sa en jublende glad Taranger til BA etter å ha fullført.

Imponert Kaggestad

TV2s utholdenhetsekspert Johan Kaggestad har fått med seg Tarangers verdensrekord. Han er svært imponert over hva bergenseren har gjort.

- Det er en voldsom utholderhetsprestasjon. Det er fysisk krevende og ikke minst muskulært krevende å holde det gående så lenge. Det er en mental øvelse, en kamp mot psyken, sier Kaggestad

Kaggestad sier at det er mye som ligger bak av innsats for å klare å sette verdensrekord over 24 timers løping.

- Det sier seg selv at du må trene mye, du må løpe mye, men du må også ha mye styrke og bevegelsestrening for å klare å holde i 24 timer. Gjennomsnittsfarten er ikke høy, men å gjenta og gjenta er krevende. Det er et omfattende treningsarbeid som ligger bak, sier Kaggestad.

- For å være littegranne stygg er det en verdensrekord i sakte løping, men det å holde i 24 timer viser at han må ha en enorm viljestyrke og evne til å konsentrere, det må jeg si, uttaler en imponert Kaggestad til Dagbladet.

- Ikke tilfeldig

Rekordforsøket er langt fra en hastig avgjørelse for Taranger. Ifølge Andersen har det vært noe de har tenkt på og planlagt i flere år.

Det har stått på agendaen i et par år. At det er nettopp Bjørn Tore som nå forsøker er ikke tilfeldig. Han mener han er den i verden som er best på en sånn distanse og det viser han jo nå, sier Andersen.

- Det kan variere, men jeg begynner vel kanskje å kjenne det godt etter 15–16 timer, forteller han mens han tilbakelegger meter på meter, sa Taranger til Bergens Tidende torsdag kveld.

Så bra ut

Rett før klokka åtte fredag morgen passerte han 240 kilometer og satte med det ny nordisk rekord. Med to timer igjen å løpe ligger han an til å slå verdensrekorden til Turrini.

- 240 er ingenting for ham, sier Stian Andersen, løpekompis og medhjelper under rekordforsøket til BA.

Rett over halv ni har Taranger straks gjennomført 250 kilometer på tredemølla. Fortsatt virker han svært sterk ifølge Andersen, som mener det går mot verdensrekord.

- Han ser veldig bra ut. Vi har veldig stor tro på at det blir verdensrekord. Han har løpt 249,14 kilometer nå klokka 08. 37, forteller Andersen til Dagbladet.

Til inntekt for Haukeland

Taranger har skapt blest om rekordforsøket sitt i Bergen og gjennom løpingen samler han inn penger til Haukelands Venner og barneklinikken på Haukeland. Det gjør at Taranger ikke er redd for at han skal gå på en fysisk og psykisk smell underveis.

- Her har jeg så mye motivasjon i at vi løper inn penger til Haukelands Venner og Barneklinikken, og at vi har en verdensrekord som vi prøver å ta, forteller Taranger.

Gjennom døgnet har han fått selskap av en rekke kjendiser som har fulgt ham rundt én time hver, på en mølle rett ved Tarangers. Blant andre har Kygo, Erik Huseklepp, Helsesista, Trude Drevland og Davy Wathne er blant dem som stiller opp på mølla ved siden av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!