Langrenn

Ulv i VM-løypene

Ulv jaget langrennsløpet i Falun dager før verdenseliten skal gå i løypene. Nå er den skutt.

ULV: Johannes Høsflot Klæbo på oppløpet på Lugnet i Falun i 2018. Samme sted har det nå vært observert ulv. Foto: NTB
ULV: Johannes Høsflot Klæbo på oppløpet på Lugnet i Falun i 2018. Samme sted har det nå vært observert ulv. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag denne uka ble ulven skutt. Det opplyser både Sveriges Radio og lokalavisa Falu-Kuriren.

Anleggssjef for løypene i Falun, Jonas Boström, forteller til lokalavisa at de den siste uka har fått flere rapporter om ulv i løypene. Langrennsløpere har både sett ulven, og observert spor.

Falu-Kuriren siterer en skiløper som hevder at ulven løp etter ham i nærmere en kilometer i den opplyste skiløypa.

- Det begynte forrige uke. Fredag var det en som fikk en hilsen da han gikk i sporet. Det er litt vel nærme med så mange barn og unge i området. Man må ta dette på alvor så det ikke skjer noe alvorlig, sa Boström til Sveriges Radio onsdag.

Ulven skal ha beveget seg nesten helt nede ved Lugnet som stadionområdet i Falun kalles.

Petter Northugs valg overrasker Dagbladets langrennsekspert. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

Skiløperen Jonatan Steen var en av dem som kom tett på ulven. Han kom over ferske ulvespor som ikke hadde vært der fem minutter tidligere.

- Når den er så nærme og virker mer eller mindre tam, springer nede på Lungnet og ved hus, så føles det vemmelig, forklarer Steen til Sveriges Radio.

Caroline Dickson i viltenheten uttalte onsdag til Sveriges Radio at det var snakk om en ung ulv, men at det var foreløpig ikke var grunnlag for å avlive ulven. Hun uttalte at ulven hadde trukket seg vekk fra mennesker når den kom for tett på og ble redd.

Samme dag ble det gjort helomvending, og ulven ble skutt onsdag ettermiddag etter at det ble hasteinnkalt til en jakt på ulven.

Langrennsekspert Pål Trøan Aune reagerer på den svenske treneren som gikk inn i løypa under femmila. Vis mer

Det er ventet tusenvis av tilskuere til løypene denne helga når det skal gås verdenscup i løypene. Ifølge Falu-Kuriren var det en av årsakene til at beslutningen om å avlive ulven ble tatt.

- Vi hadde fått veldig mange rapporter på ulven. Den oppholdt seg nære mennesker, var ikke redd og hadde en uønsket oppførsel, forklarer Dickson fra viltenheten til Sveriges Radio.

Calle reagerer

Flere av de svenske landslagsløperne har blitt gjort oppmerksom på ulven som har blitt skutt. De reagerer på det har skjedd.

- Jeg vet ikke hvorfor de har skutt den. For min del kunne den gjerne fått leve videre, men den vel som en trussel. Jeg er mer redd for konkurransen i sporet enn jeg er redd for ulver, sier Calle Halfvarsson til Aftonbladet.

Falun arrangerer årlig verdenscup i langrenn. I 2015 arrangerte de VM, som av mange huskes for Petter Northugs fire gull. I 2027 er de på nytt arrangør av VM i nordiske grener.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer