ASTMA: Oddvar Brå, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang er tre av Norges største langrennslegender gjennom tidene. Alle konkurrerte med astma, men er forsiktige med å mene noe om den pågående astmadebatten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ASTMA: Oddvar Brå, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang er tre av Norges største langrennslegender gjennom tidene. Alle konkurrerte med astma, men er forsiktige med å mene noe om den pågående astmadebatten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Ulvang: - Har ikke satt meg ordentlig inn i saken. Brå: - Ikke bra for Norge

Langrennslegendene Oddvar Brå, Bente Skari, Vegard Ulvang og Frode Estil om astmasaken.

(Dagbladet): Det norske langrennslandslaget varsler full granskning i egne rekker etter at friske norske langrennsløpere angivelig skal ha blitt tilbudt astmamedisin. Det er en sannhet med modifikasjoner, ifølge landslagssjef Vidar Løfshus.

Norges Skiforbund har ikke brutt regelverket, foruten om i Martin Johnsrud Sundby-saken, men mange mener Skiforbundet har opptrådt uetisk. Det har fått utenlandske konkurrenter til å reagere og har gitt norsk langrenn et dårligere rykte.

Da nyheten sprakk, gikk en rekke personer ut og rettet pekefinger. Fredrik Aukland kalte beskjeden både sjokkerende og bekymringsfull, og en rekke utenlandske aktører fulgte etter. Nå har Dagbladet snakket med noen av Norges største langrennsløpere gjennom tidene.

Vegard Ulvang (52), som er leder for langrennskomiteen i FIS og som selv konkurrerte med astma i sin langrennskarriere, hevder at han ikke har satt seg tilstrekkelig inn i sakskomplekset.

HAR ASTMA: Oddvar Brå kunne aldri ha klart seg uten astmamedisin.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
HAR ASTMA: Oddvar Brå kunne aldri ha klart seg uten astmamedisin. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke kommentere dette. Jeg har vært på reisefot en måned og har ikke satt meg ordentlig inn i saken. Det her er et medisinsk spørsmål. Jeg har full tillit til de norske legene og støtteapparatet, sier Ulvang til Dagbladet.

Brå: - Før måtte man legge opp

Oddvar Brå (65) var den første langrennsløperen i Norge som fikk påvist astma og medisiner mot sykdommen.

- Vi visste ikke om astma tidligere. Jeg var den første som fikk det påvist av langrennsløperne i 1984. Uten astmamedisin måtte jeg ha lagt opp. Før i tiden var det sånn at barna som hadde astma ikke kunne ha gym engang. Det var ingen som trodde det gikk an å kombinere det med idrett. Det var ikke mulig før astmamedisinen kom. Vi gikk i blinde, forteller Brå til Dagbladet.

- Jeg var ikke født med det, men fikk astma etter hvert. For meg var det så ille at jeg gikk ned mye i vekt og ikke kunne ha fortsatt karrieren uten medisin. Samtidig er det gradsforskjeller av astma her, presiserer 65-åringen.

Den globale negative oppmerksomhet mot norsk langrenn har forvitret det idylliske bildet av verdens beste langrennsnasjon.

- Det er ikke heldig for landet, men jeg vil ikke si for mye om saken uten å kjenne den veldig godt, konkluderer Brå.

IKKE ASTMA: Bente Skari hadde ikke astma og fikk aldri tilbud om astmamedisin i sin aktive karriere. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
IKKE ASTMA: Bente Skari hadde ikke astma og fikk aldri tilbud om astmamedisin i sin aktive karriere. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Skari: - Astma var aldri noe tema

Den tidligere langrennsdronningen Bente Skari er en av de norske enerne som ble best uten astma og astmamedisin.

43-åringen, som i likhet med Thomas Alsgaard la opp på topp i 2003, forteller at det var aldri var snakk om astma i hennes karreire.

- Jeg fikk aldri tilbud om astmamedisin, og jeg følte aldri at Norges Skiforbund forsøkte å pushe på meg noe, langt ifra. Astma var aldri noe tema da jeg konkurrerte, forteller Skari til Dagbladet.

- Det eneste vi testet ut og eksperimenterte med, var hvor harde og store treningsmengder vi tålte. Forholdet mitt til Norges Skiforbund var og er veldig godt.

Skari har følgende til langrennsledelsen for å få gjenvinne tilliten og troverdigheten:

- Vær så åpen så mulig så ofte som mulig, anbefaler 43-åringen.

Estil: - Det høres merkelig ut

Frode Estil (44) var lenge en av Norges aller beste langrennsløpere. Han var selv plaget av astma som aktiv:

TILLIT: Frode Estil opplever Norges Skiforbund som veldig seriøse. AP Photo/Jan Pitman
TILLIT: Frode Estil opplever Norges Skiforbund som veldig seriøse. AP Photo/Jan Pitman Vis mer

- Jeg synes alt dette høres merkelig ut. Jeg opplever Skiforbundet som veldig seriøse, sier Estil til Dagbladet.

- Hva tenker du om at friske løpere tilbys astmamedisin?

- Det er vanskelig å kommentere uten fullstendig oversikt over saken. Jeg synes det høres merkelig ut, sier Estil kort.

Dagbladet har også kontaktet en rekke andre skihelter som Bjørn Dæhlie, Erling Jevne, Anders Aukland, Gunde Svan, Thomas Alsgaard, Odd-Bjørn Hjelmeset og Egil Kristiansen, men uten svar foreløpig.