Stavdrama i Tour de Ski

Ulvang bekrefter: Ved to stavbrudd i klassisk, kan utøverne risikere straff om stavene er for lange

En utøver som knekker begge stavene og blir tildelt for høye staver i klassisk, kan i verste fall bli disket.

UHELDIG: Ingvild Flugstad Østberg fikk en altfor lang stav da hun brakk den opprinnelige. Hadde hun fått to for lange staver, kunne hun ha blitt disket. oto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UHELDIG: Ingvild Flugstad Østberg fikk en altfor lang stav da hun brakk den opprinnelige. Hadde hun fått to for lange staver, kunne hun ha blitt disket. oto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Da Ingvild Flugstad Østberg brakk staven på dagens fellesstart med skibytte i Oberstdorf og tapte viktige sekunder i toursammendraget, fikk hun en stav som var ti centimeter for lang, skriver NRK.

Denne sesongen innlemmet FIS 83-prosentregelen i verdenscupen. Den regelen skulle sikre at utøvere ikke hadde for lange staver, og en mulig straff er at utøverne kan bli disket.

Den nye stavregelen gjelder bare i klassisk langrenn. I fristil kan man bruke staver som er 100 prosent av ens egen høyde med skisko på.

Dagbladet presiserer at Flugstad Østberg gikk fristil da hun brakk staven, og dermed blir hun ikke påvirket av de nye regelen.

Men hva hvis uhellet hadde skjedd i klassisk?

Sikret seg

FIS-leder Vegard Ulvang bekrefter overfor Dagbladet at det internasjonale skiforbundet (FIS) tatt visse forbehold i slike situasjoner som Østberg havnet i i dag.

- Hvis man får én stav som er for lang, er det helt greit. Det er ikke en fordel å gå med én stav som er lengre enn den andre, forklarer Ulvang til Dagbladet.

- Kan man bli disket om man brekker begge stavene og får to nye staver som er for lange?

- Det blir en vurderingssak for juryen, som da må vurdere om det var gjort bevisst for å gå fortere og om vedkommende hadde en fordel av det. Det er ikke automatisk disk, men det er en mulighet, forteller Ulvang.

Ulvang: - Hensikten er avgjørende

Langrennslegenden forklarer hva som avgjør en eventuell straff:

- Hvis det for eksempel er slik at utøveren får to tilfeldige staver etter et uhell som begge viser seg å være for lange, kan juryen konkludere med at det ikke var med hensikt om å oppnå en fordel. Men hvis utøveren knekker stavene bevisst for å få høyere staver, kan vedkommende bli disket.

Ifølge NRK løp kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset utenfor lovlig område da han ga staven til Flugstad Østberg. Også han slipper straff, skal vi tro Ulvang.

- Jeg har ikke sett den situasjonen, men hvis juryen hadde funnet grunnlag for straff, hadde det kommet en reaksjon for lenge siden, forteller FIS-lederen.

Slik skjer testingen

Andre mulige reaksjonsformer er muntlig og skriftlig advarsel. Målingen av stavlengden kan skje både før start og etter målgang.

- Målingen blir gjort med skisko på, og staven blir målt på innfeste på stavens stropp. Det blir testet både før og etter start. Hvis de som blir testet før start har for lange staver, får de startnekt. De som blir målt etter løpet, risikerer å bli disket. Straffeutmålingen avhenger av hvor alvorlig tilfellet er, har Ulvang tidligere forklart til Dagbladet.

- Som altså vil si hvor mange centimetere for mye det er snakk om det?

- Det stemmer, ja. Det vil også ha noe å si hvor viktig rennet er. På toppnivå blir detaljene viktigere enn i renn på ungdomsnivå.

- Hvor mange utøvere vil bli målt og testet etter hvert renn?

- I starten vil det nok bli mye testing og trolig mindre etter hvert. Det blir som med dopingkontroller, altså at det blir tilfeldige stikkprøver, sier Ulvang.