Ulvang i sentrum i glohet debatt. Northug og Sundby får likevel stake fritt

Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug slipper stakefrie soner i verdenscuprenn og i VM den kommende vinteren. Overraskende nok sier Northug at han er skuffet.

(Dagbladet): I går kveld anbefalte langrennskomiteen i det internasjonale Skiforbundet (FIS) en regelendring som åpner for  forbudssoner mot staking. Det ble gjort i et ønske om å bevare diagonalgangen i klassisk.

I dag møtte FIS overraskende stor motstand under kongressen som avholdes i Cancún i Mexico. Østerrikes delegat hoppet opp og illustrerte hvordan disse forbudssonene kunne utnyttes.

Østerrikeren viste med hendene hvordan man kan komme seg gjennom de stakefrie sonene med en ny teknikk uten festesmøring, som samtidig ikke er staking. På den måten kan man unngå å bruke festesmøring, selv med stakefri soner.

- Du tar feil. Det vil ikke lønne seg. Man vil tape altfor mye tid, responderte FIS-leder Vegard Ulvang.

Mektige Ulvang Da motstanden mot FIS eskalerte, gikk Ulvang fram og spurte om en avstemning var ønskelig. Det ble det aldri noe av. De respektive forbundene ville ikke si imot Ulvang.

FIS vedtok dermed en regel som åpner for stakefrie soner. Komiteen understreket samtidig at regelen ikke skal benyttes i internasjonale konkurranser førstkommende sesong. Nå er det opp til nasjonale forbund om de vil teste stakefrie soner i nasjonale renn.

- At forbundssonene ble innført til tross for motstanden, var fordi Ulvang er så høyt respektert i langrennsmiljøet. Ingen ville gå imot ham, forteller Dagbladets kommentator Esten O. Sæther, som er til stede under kongressen.

- Ulvang er veldig for en demokratisk debatt. Derfor er det litt ironisk at det var hans sterke makt som ble avgjørende, fortsetter han.

Gladnyhet for Sundby Det tidligere norske langrennsesset fikk støtte fra blant andre USA og Italia. Tidligere har Norges to største langrennsstjerner på herresiden, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug, vært kritiske til bruk av forbudssoner mot staking.

- FIS skyter seg selv i foten, sa Petter Northug da Dagbladet for to uker siden kom med nyheten.

- Staking er en spennende utvikling av langrennssporten, supplerte Martin Johnsrud Sundby.

De kan puste lettet ut i ett år til. Forbudssonene kan bli brukt i renn for både barn, ungdom og seniorer, forteller leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, men det vil ikke bli brukt i verdenscuprenn eller i VM denne sesongen.

Northugs reaksjon Altså: Sundby og Northug kan stake så mye de vil hele den kommende vinteren i verdenscupen og i VM. Det er i utgangspunktet godt nytt for to av langrennssportens beste stakere. Likevel sier Northug følgende til Dagbladet på spørsmål om om han er lettet over at han slipper stakefrie soner i verdenscupen og i VM den kommende vinteren:

- Jeg er skuffet, skriver Northug i en SMS til Dagbladet.

Han har ikke begrunnet hvorfor foreløpig. Kanskje er det en sedvanlig Northug-spøk. Kanskje er det fordi stakefrie soner i verdenscupen trolig ville irritert hovedutfordrer Sundby enda mer.

I andre renn vil imidlertid stakefrie soner bli testet ut. Det er opp til hvert enkelt forbund. Ifølge Skogstad kan det skje i renn både for ungdommer og for seniorer. Om det blir en suksess, kan det bli innført også på verdenscupnivå i 2017/18-sesongen.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.