BLE KONTAKTET: Vegard Ulvang fikk flere negative tilbakemeldinger om løypa i Falun etter det svenske mesterskapet. Tidligere i dag kalte flere løpere løypa for farlig. Nå har FIS gått med på endringer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLE KONTAKTET: Vegard Ulvang fikk flere negative tilbakemeldinger om løypa i Falun etter det svenske mesterskapet. Tidligere i dag kalte flere løpere løypa for farlig. Nå har FIS gått med på endringer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Ulvang ikke overrasket over bråket rundt løypa i Falun

Ble kontaktet av flere løpere etter SM i VM-løypa.

Tidligere i dag ble det en voldsom krangel mellom deler av langrennseliten og FIS etter at utøverne fikk se de nye løypene i Falun.

Først fredag morgen avgjør løperne i langrennsverdenscupen om de starter i helgens tre avslutningsløp i langrennsverdenscupen. FIS endrer på løypa og håper at løperne stiller opp.

 - Jeg tipper det blir opp til hver enkelt om de starter eller ikke, sier FIS' langrennsdirektør Pierre Mignerey til NTB torsdag kveld.

Sent torsdag kveld er det fortsatt ingen løsning. Utøverne er fortsatt misfornøyde med løypa.

— Et klart flertall gikk inn for å nekte redagens prolog hvis de ikke endrer løypa, sa løperens representant Kikkan Randall ifølge Adresseavisen.

FIS står overfor et ultimatum og må komme med et utspill som løperne skal ta stilling til fredag morgen.

Vegard Ulvang, som er leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), ble ikke overrasket over at løperne klaget på løypa i Falun.

- Nei, etter det svenske mesterskapet (SM) tidligere i vinter var det en del løpere som kontaktet meg. Det er vel en utforkjøring som er for hard og svingete, og når det er fellesstart blir det farlig hvis alle kjører på en gang. Det viktigste er at utforkjøringen blir forsvarlig. Som jeg har forstått det, har den utforkjøringen nå blitt gjort litt om på, sier Ulvang til Dagbladet.

Ulvang er hjemme i Norge, og har ikke vært del av diskusjonen før helgas verdenscupavslutning.

Han forteller at han hadde et møte med de ansvarlige for utformingen av løypa under VM i Val di Fiemme tidligere i vinter.

TRUET MED STARTNEKT: Eldar Rønning var en av flere utøvere som var sterkt kritiske til den nye løypa i Falun. Det gikk så langt at flere truet med å nekte å starte fredag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
TRUET MED STARTNEKT: Eldar Rønning var en av flere utøvere som var sterkt kritiske til den nye løypa i Falun. Det gikk så langt at flere truet med å nekte å starte fredag. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er helt sikker på at vi får en løypa som blir godkjent til VM, sier han.

Det kom tidlig signaler om at løperne ikke likte den ene unnakjøringen i løypa som skal benyttes i både fredagens, lørdagens og søndagens renn. Det var særlig lørdagens fellesstart de var bekymret for. Rønning mente at løypa ville ha passet bedre for skicrossløpere og super-G-folk i den alpine verdenscupen. Den aktuelle unnakjøringen består av en rekke S-svinger og skal heller ikke være riktig dosert helt nederst.

- Den er helsefarlig, sa Eldar Rønning til NTB torsdag ettermiddag.

Senere hadde løperne møte der de ble enig om å true med startnekt om de ikke ble hørt. Noen timer etter der igjen var det lagledermøte der løperne fikk mulighet til å komme med sitt syn.

Etter et møte med samtlige involverte, inkludert de svenske arrangørene, kom det internasjonale skiforbundet (FIS) fram til følgende syn:

- Vi beholder fredagens løype som den er, men utbedrer sikkerheten. For lørdagens del kutter vi ut en del av Mördarbacken. Det vil gjøre at unnakjøringen blir ditto kortere, og dermed også med mindre fart, sier Pierre Mignerey til NTB.

Løperne har så langt ikke svart på den siste avgjørelsen til FIS. De skal ha et nytt møte fredag formiddag.

Fredagens planlagte start for prologen i Falun er satt til 14.30 norsk tid.

- Slik står saken. Jeg vet ikke hva som skjer, sier Mignerey.

(NTB) / Dagbladet