Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ulvang innrømmer at FIS gjorde feil: - Olsson hadde størst fordel

Slaktes av Chris Jespersen.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Vegard Ulvang leder langrennskomitéen i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Foto: Scanpix
SVARER PÅ KRITIKKEN: Vegard Ulvang leder langrennskomitéen i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FALUN (Dagbladet): Reaksjonene fra flere av de antatt beste utøverne har vært mange og sterke etter dagens 15-kilometer. 

Nå innrømmer lederen for langrensskomitéen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Vegard Ulvang, at juryen tok et feil valg da bestemte seg for å bare salte 400 meter av løypa.

- I ettertid kan man si at salting av hele løypa ville gjort forholdene likere. Men på det tidspunktet den beslutningen må tas, som er tre timer før start, var ikke løypa så løs - i alle fall var det juryens vurdering, sier Ulvang til Dagbladet.

- Skammelig Svenske Marcus Hellner og Chris Jespersen var blant dem som gikk hardt ut mot FIS etter dagens renn. Nordmannen mente startoppsettet virket mot sin hensikt og favoriserte løperne som fikk gå tidlig ut. Han begynte selv konkurransen som 63. mann.

- Vi som startet på seine startnumre var helt sjanseløse. Det er en skam at ikke FIS kan gjøre jobben sin, tordnet Jespersen overfor Prime Time-Expressen i målområdet.

Akkurat det vil imidlertid ikke Ulvang være med på.

- Jeg vet ikke hvilken jobb han tenker på da. Det må han nesten spesifisere mer. Jeg ser ikke på dette som noen mesterskapskandale, det gjør jeg ikke, sier Ulvang til Dagbladet.

- Olsson størst fordel Ulvang er imidlertid enig med Jespersen i at den svenske gullvinneren Johan Olsson, som startet som nummer 17, hadde en stor fordel.

- Jeg er forsåvidt enig med Jespersen der. Den som hadde den største fordelen, var Johan Olsson. Det er riktig, forteller Ulvang.

- Dario Cologna mener FIS «ga» gullet til Olsson. Har du forståelse for det?

- Nei, det synes jeg overhodet ikke er riktig. Det synes jeg blir veldig dramatisk å si. Vi driver en utendørssport, og det synes jeg man må ha respekt for. Været endrer seg, enten til fordel for den ene eller andre.

- Jeg er redd man nesten må leve med slike ting. Generelt sett synes jeg naturen skal avgjøre dette her, særlig på intervallstart, sier Ulvang.

Startlista bestemt i går Ulvang understreker samtidig at han ikke sitter i rennjuryen, og at hans jobb er å lage lover og regler. Det er regler som blant annet innebærer at FIS seinest i går kunne endret startoppsettet for dagens renn.

- Det er ikke bare å endre lista uten videre. TV-stasjoner skal informeres og software skal programeres, sier Ulvang.

Ifølge den tidligere langrenssløperen var det heller ingen av de norske lederne som foreslo en annen rekkefølge.

- Det er juryen som tar avgjørelsen, men trenerne fra de beste nasjonene kan komme med forslag. I går var det ingen som gjorde det da løsningen ble vedtatt på lagledermøtet, forteller Ulvang, som legger til at det likevel ble foretatt en liten endring ved å flytte 14 løpere lenger bak i feltet.

Hele Norges coronakart