Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ulvang om svensk klaging på norsk dominans: - Ikke helt feil å premiere suverenitet

Vegard Ulvang er ikke sikker på om det er riktig å fjerne bonussekundene på fellesstarten nå.

GITT OPP: Svenske Emil Jönsson har for lengst gratulert Martin Johnsrud Sundby med sammenlagtseieren.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GITT OPP: Svenske Emil Jönsson har for lengst gratulert Martin Johnsrud Sundby med sammenlagtseieren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

LENZERHEIDE (Dagbladet): Alle bonussekundene som deles ut i Tour de Ski har fått flere av Norges rivaler til å riste på hodet.

Etter hvert som de norske løperne håver inn bonussekundene, blir avstandene fra teten og nedover på lista bare større og større - og all spenning blir borte.

Det ble spesielt synlig på gårsdagens tremil for gutta, der det var mange bonussekunder å hente. Martin Johnsrud Sundby hentet dem alle sammen, rett og slett fordi han var først i løypa og aldri var truet av andre løpere underveis.

Forhindre kjedelige løp Vegard Ulvang, leder for FIS' langrennskomité, forklarer Dagbladet bakgrunnen for innføringen av bonussekundene:

- Bakgrunnen for at dette ble innført var jo for å hindre kjedelige fellesstarter der alle gikk i følge uten at det skjedde noe før i spurten.

- Vi ville på en måte premiere de løperne som satte fart fra start. Nå har vi hatt to suverene løpere som har turt å gjøre nettopp det, Sundby og Johaug. Og det er ikke sikkert det er helt feil å premiere suverenitet heller, sier Ulvang.

På bakgrunn av det synes Ulvang ordningen har vært en suksess.

- Noen av de beste fellesstartene vi har hatt, har vi sett i Tour de Ski, med bonussekunder underveis, sier han.

- Kan endres Svenske Emil Jönsson har for lengst gratulert Martin Johnsrud Sundby med sammenlagtseieren. Også Sveriges Ida Ingemarsdotter synes FIS har vært vel rause med bonussekundene denne gangen.

- Alt kan endres. Og hvis for eksempel svenskene er svært misfornøyd med ordningen, anbefaler jeg de å levere et forslag til nye regler. Alle forslag blir behandlet på FIS-kongressen, og får forslaget flertall i en avstemming, blir det vedtatt. Så enkelt er for så vidt det, sier Ulvang.

Nye regler for neste års Tour de Ski kan vedtas på kongressen til sommeren. Men da er FIS avhengige av at noen kommer med forslag som kan diskuteres og stemmes over.

- Selv er jeg ikke sikker på om det er riktig å fjerne bonussekundene på fellesstarten nå. Mye blir sagt og ment i øyeblikket. Og allerede etter den neste fellesstarten i Oberstdorf, der det også skal kjempes om en god del sekunder, kan mye være annerledes, sier Ulvang.

KOM MED FORSLAG: Vegard Ulvang mener Sverige må levere forslag til nye regler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KOM MED FORSLAG: Vegard Ulvang mener Sverige må levere forslag til nye regler. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media