SNØKRISE: Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, mener snømangel er den største utfordringen langrennssporten står overfor i årene som kommer. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer LøkåsVis mer Vis mer

Verdenscupen i langrenn kan bli kuttet

Ulvang slår alarm: Snøkrisa kan gi drastiske endringer

Vegard Ulvang er ikke i tvil om hva som er langrennssportens største utfordring i framtiden. Snøkrisa tvinger frem kunstsnø-produksjon og forurensing. - Det er et dilemma som kommer til å prege langrennssporten veldig.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Klokka tikker mot verdenscupstart i langrenn. Som vanlig skjer det på finsk jord, i Ruka i Kuusamo langt nord i Finland.

Der løper reinsdyr rundt i gatene og på motorveien, mens julenissen vandrer rundt med den største selvfølgelighet. Et mer typisk vintersted er vanskelig å finne. Men nå er det faktisk ikke naturlig snø selv i Kuusamo.

Det samme gjelder i Lillehammer hvor den neste verdenscuphelga skal arrangeres. Natursnøen uteblir. Arrangørene jobber på spreng for å få laget løyper med nok snø, ved hjelp av snølager og produksjon av kunstig snø.

- Lite snø i Kuusamo hadde vi ikke regnet med. Det vi må vurdere på sikt, er å starte sesongen seinere. Jeg tror den dagen kommer veldig raskt, sier Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, til Dagbladet.

- Hvor raskt da?

JAKTEN PÅ SNØ: Petter Northug og verdenseliten i langrenn har få alternativer å velge mellom hva angår mulighetene for å gå på ekte snø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JAKTEN PÅ SNØ: Petter Northug og verdenseliten i langrenn har få alternativer å velge mellom hva angår mulighetene for å gå på ekte snø. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det kan komme veldig fort, hvis arrangørene sliter. Vi mistet jo La Clusaz som verdenscuparena på grunn av snømangel. De har ikke hatt naturlig snø der på mange år, og snøproduksjonen er en for stor kostnad å bære for dem. Derfor er de ute av terminlista, forteller langrennslegenden.

Seerflukt

Flere ønsker at langrennssesongen skal vare til april på godt, nordisk påskeføre. Det er neppe aktuelt, ifølge Ulvang.

- Vi vil starte så tidlig som mulig, fordi det er nå interessen er størst. Mange spør hvorfor vi ikke kan gå lenger om våren, når det er bra skiføre til 1. mai. Men da er det ikke så mange som vil se på oss, sier FIS-lederen til Dagbladet.

- Da tar fotballen mer over. Seertallene går veldig ned mot slutten av sesongen. Interessen er best nå i starten. Når det er sagt, er det bedre å ha noen ordentlige vinterløp enn for mange dårlige kompromisser som vi ser ut til å få i år, erkjenner Ulvang.

- Men er det ikke veldig mange som ser på langrenn uansett hvilken måend?

BEKYMRET: FIS-leder Vegard Ulvang er klar på at snømangelen er langrennssportens største utfordring i framtiden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: FIS-leder Vegard Ulvang er klar på at snømangelen er langrennssportens største utfordring i framtiden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Sett med norske øyner er det interesse for langrenn hele året, men det finnes andre nasjoner. Etter mesterskap er de internasjonale seertallene betydelig lavere. Det er også lettere å få kanaltid på denne tiden av året enn om våren, sier 55-åringen.

- Frykter du at det blir en stor overvekt av verdenscuprenn i Skandinavia hvis denne utviklingen fortsettter?

- Vi har en klar overvekt der. Vi ser at de sliter mer i Mellom-Europa. Men vi må gå skirenn der vi har arrangører som klarer å arrangere skirenn og har økonomi det.

- Sportens aller største utfordring

Langrennslegenden er bekymret. Snømangelen og snøkrisa som selv rammer de mest vinterlige av vinterlige stedene kan tvinge fram drastiske endringer.

- Langrennssportens aller største utfordring handler om vinteren. Vi får kortere vinter. Vi kommer til å slite i Kuusamo. Det vet vi. Nå blir det kanskje bare en tre kilometer lang runde der. Korte runder og intervallstart er dårlig musikk. Da får du tog som kan avgjøre veldig mye, hvilket startnummer du har og hvilket tog du kommer inn i, sier Vegard Ulvang til Dagbladet.

- Det er ikke bra. En konsekvens av det er at en del nasjoner i Mellom-Europa henger litt etter. Jeg tror mye av det handler om dårlig vintrer og dårlig rekruttering. Mye av det vi vil slite med framover, handler om dårlige vintre.

Hør Ulvang snakke om langrennssportens store utfordringer i Dagbladet-TV her:

SNØKRISE: Leder for langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, mener snømangel er den største utfordringen langrennssporten står overfor i årene som kommer. Vis mer

Klima-dilemma

Snøkrisa som blir stadig større, er en utfordring hvor snarveiene og de enkle løsningene er ikke-eksisterende.

- Hvilke grep kan FIS og sporten selv gjøre for å sikre at verdenscuprennene blir arrangert etter planen?

- Det er ikke så mye vi kan gjøre med snømangel, men nå jobber vi med en teknologi i Norge for å kunne produsere snø på varmere temperatur, sier Ulvang til Dagbladet.

- Samtidig er det en kostnad dette. Å produsere snø er kostbart. Ikke minst er det en klimapåkjenning. Vi biter oss selv i halen. Jo mer vi produserer, jo mer forurenser vi. Det er et dilemma, som kommer til å prege langrennssporten veldig de neste 10-15 år.

Det blir renn

Til Dagbladet sier Lotta Lybeck, medieansvarlig i rennkomiteen i Kuusamo, at det de ikke har nok natursnø, men kunstsnø redder verdenscupåpningen.

- Dessverre er det ikke nok natursnø, men vi klarer å sette sammen en løype som holder til å arrangere helgas renn, opplyser Lybeck til Dagbladet.

Det samme klarer Lillehammer, men det er bare så vidt også her.

- Vi kan bekrefte at det blir verdenscuprenn i Lillehammer, men vet ikke helt enda hvor det blir langrenn eller hvilke løyper som vi kommer til å bruke, sa arrangementssjef Terje Lund i en pressemelding tirsdag.

- Vi er i gang med å legge ut snø og klargjøre løyper og bakker med snø fra snølager. Videre er det positive værmeldinger framover, så vi jobber på spreng med å få til bakker og løyper i henhold til planer, men må fortløpende vurdere endelig øvelser og program basert på værsituasjonen,