Ulykkesfugelen Tony Martin fikk sin revansje

Slo sammenlagtfavoritten med tolv sekunder.

 VERDENSMESTEREN:  Omega Pharma-Quick Step-rytteren Tony Martin holdt unna for alle på tempoetappen, og verdensmesteren vant til slutt 12 sekunder foran Chris Froome. Foto: REUTERS / Jean-Paul Pelissier / NTB Scanpix
VERDENSMESTEREN: Omega Pharma-Quick Step-rytteren Tony Martin holdt unna for alle på tempoetappen, og verdensmesteren vant til slutt 12 sekunder foran Chris Froome. Foto: REUTERS / Jean-Paul Pelissier / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Ulykkesfugelen Tony Martin viste at ingen kan kjøre bedre enn han på temposykkelen, på den 33 kilometer lange strekken mellom Avranches og Mont-Saint-Michel.

Kampen sto til slutt mellom Chris Froome og Tony Martin, en kamp Martin vant med 12 sekunder.

Ulykkesfugelen «Der Panzerwagen» har hatt sine uhell så langt i Tour de France. På åpningsetappen gikk Martin i bakken i en massevelt, før han besvimte flere ganger i lagbussen og ble sendt til sykehus.

På lag-tempoetappen i forrige uke brukte den regjerende verdensmesteren på tempo feil farger på sykkelen, og ble ilagt en bot på 13 000 kroner.

Den tyske verdensmesteren startet tidlig, kl.12.46. Først klokken 16.54 staret Chris Froome på sin etappe. I mellomtiden var det ingen som greide å matche Tony Martins sterke sluttid på 36,29 minutter.

Da mannen i den gule trikoten var i gang, steg spenningen mer. Froome passerte ett sekund foran tyskeren ved målingen ved 9,5 kilometer. Ved 22 kilometer hadde briten økt til 2,27 sekunder. Mot slutten fikk Froome det tyngre, og endte til slutt 12 sekunder bak verdensmesteren.

- De siste tretti minuttene var vonde. Jeg hadde ikke ventet at han skulle komme så nærme, sier Tony Martin i det offisielle vinner-intervjuet etter etappen.

Økte forspranget Martin forteller at han ikke var så påvirket i dag av skadene han pådro seg under masseveltetn på åpningsetappen, men at det har tatt tid å bli bra igjen.

- I dag gikk det greit, men det tar jo alltid lang tid å bli bra igjen. I starten måtte jeg bruke en time på å skifte bandasjer, og hadde mye smerter, og det tok lang tid å bli bra, sier tyskeren.

Chris Froome, som nå har 3,25 minutter ned til Valverde på andreplass, var mest glad over at han greide å øke forspranget til konkurrentene i sammendraget.

- Jeg er veldig fornøyd med resultatet, Tony gjorde en flott innsats og fortjente seiren. Jeg er fornøyd med andreplassen og med å øke forspranget i sammendraget, sier mannen med den gule trøya.

- Det gode resultatet gir meg en god buffer for de neste dagene, og jeg trenger hvert sekund, sier Sky-kapteinen. 

Ingen god norsk dag Edvald Boasson Hagen vant NM på tempo for tre uker siden, men 26-åringen kjørte ikke for full maskin på dagens etappe. Bortsett fra Richie Porte og Chris Froome var resten av Sky-lagets oppgave å bare komme seg igjennom løypa uten å bruke for mye energi.

- Hadde jeg ønsket det, kunne jeg ha kjørt inn blant de ti beste. Men jobben min er å hjelpe lagkaptein Chris Froome. Det er klart, sier Boasson Hagen til NTB.

Verken Alexander Kristoff eller Lars Petter Nordhaug er sett på som noen sterke temporyttere, og syklet mest bare for å komme seg igjennom.

 ROLIG:  Edvald Boasson Hagen kunne kommet blant de ti beste om han ville, i sin norske tempotrøye, men sparte krefter for å kunne hjelpe Chris Froome i dagene som kommer. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix
ROLIG: Edvald Boasson Hagen kunne kommet blant de ti beste om han ville, i sin norske tempotrøye, men sparte krefter for å kunne hjelpe Chris Froome i dagene som kommer. Foto: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix Vis mer

- Makan til smerter i rumpemuskelaturen er det lenge siden jeg har opplevd, sier Lars Petter Nordshaug til TV 2 og forklarer det med at det ikke er så ofte han sitter på temposykkelen.

Nordmannen måtte likevel presse seg litt, for å komme seg innenfor tidsfristen.

- Planen var å spare mest mulig krefter, men på grunn av tidsfristen gikk det likevel fort. De beste kjører fryktelig fort, sa Lars Petter Nordhaug til NTB.

Boasson Hagen endte til slutt på 53. plass, Kristoff ble nummer 147 og Nordhaug nummer 151.

Kastet urin Omega Pharma-Quickstep hadde en god dag i tempoløypa. Bortsett fra Mark Cavendish. Mannen som i går krasjet med Tom Veelers på oppløpet, måtte tåle mye pepper i etterkant.

Selv om 28-åringen slapp straff fra rittledelsen, var ikke publikum langsmed løypa i dag helt enig med den avgjørelsen, og kastet flasker med urin og buet på rytteren underveis på tempoetappen.

- Det er absolutt ikke fint gjort. Han vil jo ikke krasje ned folk med vilje, som det ble sagt i går. Synes folk burde se seg for gode til det, var Edvald Boasson Hagens kommentar til TV 2 om episoden.

Bedre gikk det for lagkamerat Michal Kriatkowski som tok femteplassen. Med det er polakken igjen tilbake i den hvite ungdomstrøya, som han tar tilbake fra Neiro Quintana.

Etter dagens tempoetappe ser topp-fem sammenlagt ut slik:
1. Chris Froome 2. Alejandro Valverde 3. Bauke Mollema 4. Alberto Contador 5. Roman Kreuziger