Ulykkesfugl reddet sin Tour på Alpe d'Huez

- Jeg ga aldri opp, sier franskmannen.

SLO TILBAKE: Etter tre uker med motgang slo Thibaut Pinot tilbake ved å vinne på Alpe d'Huez dagen før Paris    AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
SLO TILBAKE: Etter tre uker med motgang slo Thibaut Pinot tilbake ved å vinne på Alpe d'Huez dagen før Paris AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALPE D'HUEZ (procycling.no): Da FDJ-rytterne tok plass om bord i lagbussen før tiende etappe, sto lagsjef Marc Madiot i døråpning og sang den franske nasjonalsangen for full hals. Det var Bastille-dagen, og etter en grusom innledning på Tour de France, skulle rytterne motiveres til et godt resultat på La Pierre-Saint-Martin.  

Men lagets frontfigur, Thibaut Pinot, var milevis unna nivået til etappevinner Chris Froome (Team Sky) og tapte over ti minutter. Touren var til synelatende ødelagt for det franske håpet. Men da Pinot kunne akselerere ut av sjuende sving på Alpe d?Huez, og dermed distansere Ryder Hesjedel fra sitt hjul, var all motgang, kritikk og frustrasjon i ferd med glemmes.

- Det har vært en vanskelig Tour, men jeg ga aldri opp. Det gjorde heller ikke laget, sier Pinot etter seieren på Alpe d'Huez, den gjeveste i hans karriere.  

- Laget var toppmotivert til å redde noe fra denne Touren. Derfor gikk Alexander Geniez avgårde i dag og bygget seirer min fra front. Hele laget fortjener denne seieren.  

Alexander Geniez var den første til å angripe på 20.etappe etter startskuddet i Modane. FDJ-rytteren fikk etter hvert følge av Ramunas Navardauskas (Cannondale-Garmin), Lars Bak (Lotto-Soudal) og Nicolas Edet (Cofidis).  

Men det var Geniez som gikk først over Croix de Fer, hvilket brakte han i posisjon til å hjelpe Pinot på siste stigning.  

På Alpe d?Huez støtet Pinot seg opp til gruppen med blant andre Hesjedal, Pierre Rolland og Winner Anacona. Seks kilometer fra toppen pilte han av gårde alene.  

- Det var en var imponerende atmosfære på hele stigningen. Jeg droppet Ryder (Hesjedal) i den nederlandske svingen og ble virkelig løftet frem av folkemengdene. Det var utrolig imponerende, sier Pinot.  

Stort forventningspress
Etter fjorårets 3.plass i Paris skulle Pinot løfte fransk sykling til nye høyder i årets klatretunge Tour. Med seire i Tour de Romandie og Tour de Suisse, og en imponerende åpningstempo i Utrecht vokste forventningene ytterligere.  

Men Pinot blir avslørt i sidevinden og tapte minutter på etappe to til Zélande. Dagen etter ser han sin bodyguard, William Bonnet, gå ned i en grotesk massevelt. Pinot er rystet når han krysser mållinjen på Mur de Huy. Etterpå hjelpes hans i lagbilen mens beina skjelver.  

Over brosteinene på etappe fire mister han hodet fullstendig når det elektroniske giret slutter å virke. Plutselig liknet han den skjøre og ustabile Pinot-utgaven anno 2013. Etter ni etapper lå han åtte minutter bak Chris Froome.  

- Det har vært vanskelig for oss med velt på Bonnet og Morabito. Spesielt velten til William. Det tok tid å komme over sjokket. På samme tid var jeg også syk og hadde vondt i kneet. Moralen min var lav etter fire, fem dager. Men jeg klarte å få nytt fokus. Det var hele tiden fin atmosfære i laget. Jeg trenger en hyggelig atmosfære for å føle meg bra, sier Pinot.  

Ga aldri opp
Han kom nær ved å vinne på etappe til Mende. Men i tandem med Romain Bardet gjorde han ingenting riktig taktisk. De ventet for lenge og ble de begge overrumplet av Steven Cummings (MNT).  

Ned fra Col d?Allos så det ut som han skulle ta en imponerende seier på Pra-Loup. Pinot møtte imidlertid enda mer motgang da han veltet ned fra nest siste fjell. På etappen til Saint-Jean-du-Maurienne prøvde han igjen, men kunne ikke hamle opp med Romain Bardet.   

- Jeg var skuffet etter seieren til Bardet, dagen etter at jeg krasjet i Alpene. Men jeg kjempet helt til slutten for seier og det er det fine med syklingen. I dag klarte jeg å følge favorittene og vant. Etter at det gikk dårlig i Pyreneene ble jeg en attackeur. Målet mitt var å komme til Paris uten å angre meg. Det klart jeg, avslutter Pinot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer