Ulykkesfuglen vil til VM

Her ser du landets mest uheldige toppidrettsutøver. Og den tøffeste.

 • For sju år siden kappet Tromsø-bryteren Stig Hansen Hauan av seg venstrehanda da han bygde hus.
 • I oktober i fjor kuttet han av seg en av fingertuppene på samme handa, også det under husbygging.
 • I slutten av november i fjor klemte han av seg pekefingeren og lillefingeren på høyrehanda.

  Og som om dette ikke var nok:

 • På den siste sparringsøkta før bryte-EM i Tyrkia i vår fikk Stig (i Nord-Norge mest kjent som Bryte-Stig) en springskalle som knuste kraniet på fem plasser. Ansiktet ble trykket inn nesten en centimeter. På sykehuset ble det konstatert tre brudd i overkjeven, et brudd i øyehulen og et brudd i tinningbeinet. Under operasjonen fikk Stig skrudd fast ei titanplate i ansiktet.

  - Ikke følelse


  - Jeg har ikke følelse i venstrehanda, i to fingrer på høyrehanda og på høyresida av ansiktet. Til gjengjeld er jeg født optimist og har som mål å ta medalje i 63-kilosklassen i Athen-OL 2004, sier Bryte-Stig (tobarnspappa, 28).

  I fjor ble han norgesmester og kongepokalvinner på Kolbotn. En utrolig prestasjon med påsydd venstrehand. Nå er han i ferd med å bli landets første profesjonelle bryter, sponset av næringslivet i Nord-Norge og Olympiatoppen.

  Stig Hansen Hauan

  Artistnavn: Bryte-Stig

  Alder: 28

  Klubb: Tromsø Bryteklubb

  Sivil status: Pappa til Sivert (4) og Kamilla (8).

  Yrke: Bygningsingeniør, snart Norges første bryteproff.

  Høyde: 1,70 m

  Normalvekt: 74 kg

  Internasjonal konkurransevekt: 63 kg

  Aktuell: Er Norges mest uheldige idrettsutøver. Nå satser han på bryte-VM i New York i september og OL i Athen 2004.

  14 timers operasjon


  Venstrehanda fikk han kappet av i juni 1994, mens han bygde på sitt første hus. Bryte-Stig var alene på nybygget da han fikk handa kuttet av i kappsaga, men greide å springe etter hjelp. Den første operasjonen tok 14 timer. Tre måneder etter at handa var sydd på igjen, var han tilbake på brytematta.

  I oktober i fjor fikk han kappet av en fingertupp på den påsydde handa. Han klemte fingeren på ei svær murblokk, og skjønte det var noe galt da hansken hang igjen da han skulle ta den av.

  En drøy måned seinere var han uheldig da han skulle dra en båt inn i en garasje. Åtte sting måtte til for å få på plass pekefingeren og lillefingeren på høyrehanda.

  Springskallen under sparring på Kolbotn 1. april gjorde at han måtte bli hjemme fra bryte-EM i Tyrkia.

  Alle trodde de fem kraniebruddene var slutten på en sju år lang periode med uhell. Det stemte ikke.

  I juni i fjor holdt Stig på å miste armen på nytt. Da fikk han en betennelse som gikk over i en bakterieinfeksjon. Hele armen hovnet opp på tre timer og så ut som en ballong. Dermed måtte han inn til ny operasjon.

  - Steintøff


  - Jeg har aldri opplevd maken til uheldig idrettsmann. Men Stig er steintøff og kommer alltid tilbake, sier landslagstrener Jon Rønningen.

  I september satser Bryte-Stig på VM i Madison Square Garden i New York.

  - 70 nasjoner deltar i VM. Blir jeg blant de 20 beste der, er det sinnssykt bra. I 2002 er målet mitt å være blant de 12 beste i verden, i 2003 blant de åtte beste. I Athen-OL 2004 skal jeg ta medalje, sier Nord-Norges mest profilerte idrettsutøver.

STEINTØFF: - Jeg har ikke følelse i venstrehanda, i to fingrer på høyrehanda og på høyresida av ansiktet. Til gjengjeld er jeg født optimist og har som mål å ta OL-medalje i Athen-OL 2004, sier Tromsø-bryteren Stig Hansen Hauan.