VRIEN BUTIKK:  Når fotballpresident Yngve Hallen åpner for å støtte Sepp Blatter som en del av en politisk hestehandel, får han trøbbel på det norske hjemmemarkedet. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
VRIEN BUTIKK: Når fotballpresident Yngve Hallen åpner for å støtte Sepp Blatter som en del av en politisk hestehandel, får han trøbbel på det norske hjemmemarkedet. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Umulig å bli kvitt Blatter

Men det går fortsatt ikke an i Norge å selge fjellgeit som hest.

DA 79-åringe Sepp Blatter ikke helt overraskende fortalte fotballverdenen at han gjerne ville fortsette som FIFA-president, sammenlignet han seg selv med en sveitsisk fjellgeit. Om han tenkte på seigheten eller den nær mirakuløse evnen til å komme seg unna med eget skinn i behold, er ikke godt å vite.

Da er det lettere å skjønne at det er vrient i Norge å drive hestehandel med geit. Om du ikke blir tatt av Mattilsynet, blir du plukket i stykker av Tilsynet for Høy Moral.

Og denne gangen har Tilsynet en særdeles god sak.

ETTER år med avsløringer av utstrakt korrupsjon og gårsdagens arrestasjoner av ni sentrale FIFA-ledere, skulle det vært umulig for sjefen deres å fortsette som før. Eller som fotballpresident Yngve Hallen så lyrisk uttrykte det i forbundets pressemelding etter arrestasjonene:

- Dersom dette er sant, så har det skjedd på Blatters vakt.

Et døgn seinere forhandler den samme Hallen med så mange som mulig av de 208 andre nasjonale fotballpresidentene for å få stoppet den korrupsjonskulturen som uansett utfallet av de nye sakene, har preget organisasjonen i flere tiår.

Det kan i beste fall gi en utsettelse av det planlagte presidentvalget i morgen for å få andre alternative kandidater enn Sepp Blatter og den i fotballfamilien langt mindre populære prins Ali bin Al-hussein fra Marokko. I verste fall betyr det en norsk stemme til Blatter på fredag som en del av et intrikat politisk spill for å hindre videre oppsplitting av organisasjonen.

Altså hestehandel med geit.

SLIK forretning er ikke til å forklare i det norske hjemmemarkedet, med såpass forstålig for mange nok av FIFAS medlemsland at Blatter ganske sikkert blir gjenvalgt dersom presidentvalget blir avviklet som planlagt i morgen.

For mer og mer framstår kampen om makten og milliardene i fotballen som en kamp om virkelighetsoppfatningen. Der vi fra den vestlige kulturen ser en internasjonal fotballbevegelse ødelagt av korrupsjon, ser de fleste andre en mer og mer populær idrett som endelig er blitt global med sjefer som raust sprer godene over sine mange utvalgte medlemsland.

Sepp Blatter blir betraktet som garantisten for en politikk der hele den globale fotballfamilien nyter godt av sportens framgang. At det samtidig forsvinner titalls millioner i lommene på de som lojalt opprettholder Blatters politiske grep, er noe som gjerne følger med rikdom, innflytelse og handlekraftige menn.

UANSETT hvor mye Sepp Blatter har visst om disse eventuelle transaksjonene fra 1990-tallet fram til i dag, har han utvilsomt levd opp til betegnelsen "handlekraftig". Det er denne 79-årigen som møysommelig har fullført omdannelsen av fotball til den eneste virkelige globale idretten:

•• Under hans styre har sporten vokst til en bevegelse som er blitt vant til å gjøre hva den vil.

De siste årene har de fleste nikket og bukket til Blatter og hans fotball, og det er naivt å tro at dette politiske bildet øyeblikkelig forandrer seg selv om amerikansk og sveitsisk politi plukker inn et knippe av FIFA-presidentens nærmeste menn. Det skal kraftigere lut til. Først om den videre etterforskningen klarer å knytte Sepp Blatter tettere til denne nye korrupsjonssaken, kan maktgrunnlaget inne i kongressalen rakne.

I MELLOMTIDA blir det mest interessant å følge reaksjonene fra de store sponsorene -og TV-selskapene som bidrar med over 70 prosent av FIFAs økonomi.

Under fotballens eventyrlige framgang har disse aktørene holdt seg borte fra politikken. De har bare tenkt fortjeneste, og kommet seg unna med det. Nå blir en slik passivitet ikke nødvendigvis like enkelt for de selskapene som tilhører den FIFA-kritiske vestlige kulturkretsen.

DE gryende reaksjonene fra sponsorene mot FIFA sin likegyldighet med slavearbeidet i Qatar, kan i beste fall tolkes som en endring. Blir disse sponsorene presset av forbrukere og aksjeeiere til å ta et oppgjør med verdenfotballens korrupte ledelse, glipper limet i Blatters styringssystem:

•• Uten penger duger selv ikke han.

Men foreløpig er pengebingen så stinn at også en erklært Blatter-motstander som Yngve Hallen synes det er ok å drive hestehandel med en geit.

Det er mildt sagt en risikabel butikk på det norske hjemmemarkedet.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.