- Umulig å løpe på 9,77

Ben Johnson anklager Powell og Gatlin for doping.

(Dagbladet.no): Ben Johnsen er kanskje verdens mest berømte dopingtatte friidrettsutøver. I Seoul-OL i 1988 slo han Carl Lewis og Linford Christie på 100-meterfinalen med den sensasjonelle tiden 9.79.

Det var nesten for godt til å være sant - noe det også viste seg å være da Ben Johnsen ble tatt i å ha benyttet anabole steroider.

I fjor satte Asafa Powell (Jamaica, løper på Bislett i kveld) ny verdensrekord på 100 meter i Aten med tiden 9,77. I mai i år tok Justin Gatlin (USA) verdensrekorden med 9,76 - men ble kort tid etter rettet til 9,77.

Johnson skråsikker

Ben Johnson er overbevist om at de to ikke gjorde det med rent mel i posen.

- La oss si det slik: De tar et eller annet. I den absolutte toppen gjør alle det. Kanskje ikke like før et løp, men det finnes tilfeller. Jeg vet hvordan det fungerer. 9,77 er en enestående tid. Det er umulig å springe så raskt og være ren - det sier seg selv, sier Johnsen i et intervju med Expressen.

Norges beste sprinter, John Ertzgaard, deler ikke Ben Johnsons oppfatning om at 9,77 er en umulig tid uten å være dopet.

- Et trent øye ser veldig raskt om de er «på noe» eller ikke. Kroppsstrukturen til Powell og Gatlin er ikke slik som Ben Johnsons var. Ut i fra det jeg kan se, presterer de med naturlige kropper. Det er mulig å løpe på 9,77, sier Ertzgaard til Dagbladet.no.

KONGENE AV SPRINT: Astafa Powell og Justin Gatlin deler verdensrekorden på 100 meter med tiden 9,77. - En umulig tid, hevder Ben Johnson. John Ertzgaard er uenig.
KONGENE AV SPRINT: Astafa Powell og Justin Gatlin deler verdensrekorden på 100 meter med tiden 9,77. - En umulig tid, hevder Ben Johnson. John Ertzgaard er uenig. Vis mer

Han tror Johnson er mest opptatt av å få oppmerksomhet.

9,50 om 100 år?

- Han er en gammel sprinter som har lagt opp og som trenger rampelyset. Når han slenger litt dritt, får han oppmerksomhet. Jeg har ikke noe tro på at Powell og Gatlin er dopet.

- Hvor mye lenger ned går det an å presse verdensrekorden på 100 meter?

- Å løpe lavt ned på 9,70-tallet bør gå. Skal man lenger ned enn det, må det gjøres noe med dekket og piggskoene. Om 100 år kanskje de beste løper på 9,50, spår Ertzgaard.

Han rangerer Powell som det udiskutabelt største talentet av verdens to beste sprintere, selv om Gatlin trolig ville vunnet de fleste duellene i dag.

- Akkurat nå tar vinner nok Gatlin 6-7 av 10 løp, men han er mye mer rutinert enn Powell. Når Powell får mer rutine i kroppen, blir han helt kriminelt god. Han er mye råere og et større talent enn Gatlin, mener Ertzgaard.

PS! Powell er aldri blitt tatt i fusk, mens Gatlin har måttet sone et års utestengelse for å ha brukt amfetamin. Selv forklarte han det med at han hadde tatt ADHD-medisiner - og fikk straffen nedsatt fra to til ett år.

- Umulig å løpe på 9,77
<B>9,77 FULLT MULIG:</B> Norges beste sprinter, John Ertzgaard, mener et trent øye ser at Gatlin og Powell ikke er dopet.
<B>DOPET: Her har Ben Johnson løpt inn til gull på 100 meter i Seoul på rekordtiden 9,79. Han ble raskt fratatt gullet da urinprøvene avslørte bruk av anabole steroider.