Umulig å styre Norge

SAS-HOTELLET (Dagbladet): - Jeg har fått det stemplet på meg at jeg ikke klarer å styre midtbanen til landslaget, sier Bent Skammelsrud (33). - Det skjønner jeg ikke. Og ikke vet jeg hvordan det skal gjøres heller. Det er jo umulig å styre Norge.

Sist Bent Skammelsrud startet en landskamp på Norges midtbane, spilte vi VM-kvalifisering mot Skottland på Ullevaal. Det var i 1989. Men i ettermiddag - etter spredte innhopp og 28 landskamper av forskjellig varighet i skoene - er han tilbake som sentralt anker.

For å ta eksamen?

- Sjøl mener jeg det jeg har gjort på landslaget ikke har vært så ille som det har blitt framstilt, sier Bent Skammelsrud.

- Og jeg forundres mye når spillerkritikken fra de kampene jeg har spilt, automatisk settes i sammenheng med det jeg gjør i Rosenborg. For det er vanskelig å være dirigent når ballen blir slått over hodet på deg.

- I Rosenborg - og nå snakker jeg om den offensive delen av spillet - brukes jeg mye mer.

Andrevikar på jobb

Men Bent Skammelsrud er ikke tatt ut for å starte nedbrytingen av Hellas med sine hverdagspasninger og blikk fra Lerkendal. Andrevikaren for Kjetil Rekdal og Ståle Solbakken skal først og fremst jobbe defensivt. Og uten ball vil han være på hjemmebane. Fordi den defensive biten på landslaget stort sett er som i Rosenborg.

- Jeg aksepterer fullt ut at andre folk er bedre enn meg i den sentrale rollen på landslaget. Jeg har alltid hatt et avslappet forhold til fotballen. Og i denne kampen mot Hellas er jeg satt til å gjøre en jobb.

- Det er jeg innstilt på, sier Bent Skammelsrud.

Men når mulighetene kommer, og det som etter hvert bare heter overganger åpner seg på Ullevaal, kan han kjøre sine egne varianter.

Hvis indreløperne ikke allerede har snudd løpsryggen til, kan han jo slå en RBK-kort en. Og finne seg et rom, kanskje få igjen ballen og deretter se langt. Eller?

- Jeg vil hele veien prøve løsninger som er bra for laget.

Men:

- Her skal jo ballen gå litt lenger og litt fortere fram enn det jeg er vant til. Så jeg blir nok ikke så synlig som jeg kan være i Rosenborg. Sjøl om jeg også der veldig ofte jobber i skyggen.

Ikke bare dårlig

Bent Skammelsrud har veldig rett i en ting. Han kan ikke ha vært så svak som landskampkritikkene hans tilsier. For det er spillestilen - og ikke spilleren - som har gjort at det tok ti år før han igjen fikk en midtbanelandskamp fra start. Og skader.

- Greit at det har gått mange år, men jeg står med 28 kamper.

- Jeg tror ikke jeg hadde fått det hvis jeg bare hadde spilt dårlig, sier Bent Skammelsrud.

<B>ALT FOR NORGE: </B>Etter 28 landskamper som midtbanspiller får Bent Skammelsrud sjansen som Norges sjefsdirigent