MESTER: Johan Olav Koss. Foto: BJØRN SIGRUDSØN / NTB SCANPIX
MESTER: Johan Olav Koss. Foto: BJØRN SIGRUDSØN / NTB SCANPIXVis mer

- Under en latterkule snek jeg meg til å ta Johan Olav Koss på låret

Skam over ISU som nesten gjør framtidas skøytelår verdiløse, skriver Morten Strand.

(Dagbladet): Det er kanskje det som heter arvesynden. Men det begynte altså med fatter'n, hvis lengdeløpskøyter jeg arvet.

Fart og lår var et opplagt tema da vi var på Bislett og så skøyteløp, med avispapir - klippet sirlig etter føttene - som ekstra isolasjon i beksømstøvlene.

Så jeg var egentlig ikke så overrasket da fatter'n en del år etterpå begynte å skryte av at han en gang hadde tatt Hjallis på låret i sjømannskjerka i New York.

Det var som om det var en skøytebragd han hadde begått. Det var selvsagt komisk, men ikke helt uten eim av en bragd.

Det er ikke en skøytebragd når ISU nå sletter 10 000 meter fra EM i skøyter. Det er jo 10 000 meter som er skøyter, som er selve idretten.

Det handler om estetikken i hvordan en sving angripes, kampen mot tidelene, runde etter runde, to indre og vekk me'n. Og nå skal de ta fra oss kongedistansen.

Skøytelår var altså godt innarbeidet som fenomen da jeg var i Berlin da muren falt i 1989 med pressefotograf og europamester på skøyter Kay Stenshjemmet. Det endte som det måtte. Jeg maste meg til - rett og slett - å ta Kay på låret.

Etter enda noen år havnet jeg på en rangel i Oslo med selveste Johan Olav Koss. Jeg havnet altså - som en kollega pleide å si - helt uforskyldt i en alkoholsituasjon.

Akkurat som Hjallis hadde Koss tre OL-gull fra OL i Norge, og under en latterkule snek jeg meg til å ta mesteren på låret.

Det var - for å si det sånn - mesterlig diskret. Dessuten, det var minst uavgjort mellom fatter'n og meg.

Så, en dag så jeg Per Ivar Moe stå å se ut over vakre Kanal Gribojedova i St. Petersburg, og også hans lår fikk unngjelde. Han fortalte om hvordan han tidlig på 1960-tallet hadde oppdaget Rembrandt, og latt seg overvelde av mesterverket Den fortapte sønn, i Eremitasjen i byen.

Skøyter bragte den unge Moe ut i verden. Og fatter'n. Han ristet på hodet av dette tøvet sist gang jeg nevnte det. Men skam over ISU som nesten gjør framtidas skøytelår verdiløse.

VINNER GULL: Hjalmar «Hjallis» Andersen vinner 10 000 meter på Bislet under OL i Oslo i 1952. Foto: AFTENPOSTEN / NTB SCANPIX
VINNER GULL: Hjalmar «Hjallis» Andersen vinner 10 000 meter på Bislet under OL i Oslo i 1952. Foto: AFTENPOSTEN / NTB SCANPIX Vis mer