Under et hemmelig besøk i Nederland fikk Sørloth høre om en helt spesiell nordmann

- Det er selvfølgelig gøy for meg.

KLAR FOR GRONINGEN: Alexander Sørloth har skrevet under en 4,5-årskontrakt med nederlenderne. Foto: FC Groningen
KLAR FOR GRONINGEN: Alexander Sørloth har skrevet under en 4,5-årskontrakt med nederlenderne. Foto: FC GroningenVis mer

(Dagbladet): Groningen-klare Alexander Sørloth (19) forteller i dette intervjuet med Dagbladet at han besøkte den nederlandske toppklubben for bare noen dager siden. Under samtalene med Groningens representanter kom det raskt frem at de har et helt spesielt forhold til nordmenn.

Det skyldes i hovedsak én mann: Erik Nevland (37). I perioden fra 2004 til 2008 bøttet siddisen inn 53 mål på 116 kamper for klubben. Det ga Nevland kultstatus blant fansen. Før han dro videre til Premier League og spill med Fulham, var den tidligere spissen også lagets kaptein.

- Han har en veldig høy stjerne i klubben. Det ble pratet om ham da jeg var der. De fortalte at de har et veldig godt inntrykk av nordmenn. Det er selvfølgelig artig for meg. Så får jeg prøve å ikke ødelegge for mye av det, forteller Sørloth.

Nederlenderne ringte Nevland I samarbeid med blant andre Luis Suárez herjet Nevland til tider i den nederlandske toppdivisjonen på midten av 2000-tallet. Det har verken han eller klubben glemt. Fremdeles er Stavanger-karen på minst ett Groningen-besøk i året.

Før klubben hadde bestemt seg for å kjøpe Sørloth slo nederlenderne også på tråden til Nevland for å få hans vurdering av den målfarlige trønderen.

- Sjefsspeideren ringte meg for et par uker siden. Han spurte hva jeg syntes om Sørloth. Jeg var ærlig og sa at jeg ikke hadde sett ham så mye - annet enn i noen kamper for Bodø/Glimt denne sesongen. Men jeg sa hvilket inntrykk jeg hadde av ham, og det er bra. Det han har gjort for Glimt i år har vært imponerende. Jeg hadde ingenting negativt å si, forteller Nevland til Dagbladet.

Dette avgjorde Nevland vil ikke ta noe av æren for at Sørloth nå følger i hans egne fotspor. Til det er Groningen for flinke og grundige i rekrutteringsarbeidet, forteller han.

For Sørloths del var det totalpakken som føltes for god til at han kunne avslå den. Etter besøket i Nederland for et par dager siden, ble supertalentet overbevist.

- Det var egentlig det sportslige som ble avgjørende. Jeg fikk veldig gode skussmål fra Groningen. Alt virket veldig positivt. Det en veldig god klubb og liga å utvikle seg i. I tillegg fikk jeg et utrolig godt inntrykk av byen, som minnet om Trondheim. Det gjorde at jeg følte at jeg var klar til å ta denne utfordringen, forteller Sørloth.

- Det er selvfølgelig litt vemodig at jeg ikke har fått vist meg så mye fram i Rosenborg-drakta, men jeg følte jeg måtte ta denne muligheten da den dukket opp. Så synes jeg dialogen med Rosenborg har gått knirkefritt. All ære til dem for det, legger sønnen til RBK-legende Gøran til.

Drømmer om EM Etter sitt definitive gjennombrudd som fotballspiller denne sesongen, med 10 scoringer og fire målgivende pasninger i Tippeligaen for Bodø/Glimt på lån fra Rosenborg, innrømmer Sørloth nå at han har begynt å drømme om et mulig EM-sluttspill med det norske A-landslaget neste sommer.

GRONINGEN-LEGENDE: Kaptein og nummer ti - Erik Nevland hadde en stor karriere i Nederland. Her feirer siddisen en scoring i UEFA Cup-en mot Fiorentina i 2007 på Artemio Franchi Stadion i Firenze. Foto: Scanpix
GRONINGEN-LEGENDE: Kaptein og nummer ti - Erik Nevland hadde en stor karriere i Nederland. Her feirer siddisen en scoring i UEFA Cup-en mot Fiorentina i 2007 på Artemio Franchi Stadion i Firenze. Foto: Scanpix Vis mer

Hvis Per-Mathias Høgmos menn beseirer Ungarn i de to playoff-kampene neste uke, kan det bli en realitet.

- Jeg har jo selvfølgelig begynt å tenke litt på det. Det blir en mulighet for meg å bli med hvis jeg scorer en del mål i Æresdivisjonen fremover. Jeg vet det er mulig, men samtidig ønsker jeg ikke å sette meg for hårete mål heller, sier den høyreiste angriperen.

I Nederland vil sesongen være halvspilt når Sørloth ankommer i januar. Det betyr at 19-åringen må holde seg i gang når de andre tippeligaspillerne tar ferie etter serieavslutningen på søndag, uten at han ser på det som noe problem. Tvert imot.

- Jeg skal trene veldig godt og holde meg i form. Det blir egentlig litt deilig å slippe den lange sesongoppkjøringen her hjemme. Jeg gleder meg veldig til å starte der nede.

- En fantastisk klubb Det klare målet hans er å spille seg til fast plass på laget så fort som mulig. Hvis han lykkes, vil veien være kort til heltestatus blant fansen.

Nevland forteller at det eneste de forlanger er at man løper skjorta av seg.

- Han kommer til en fantastisk fin og jordnær klubb, med veldig engasjerte supportere. Det eneste de krever, er at du gir alt. Så lenge han gjør det, vil han få en fin opplevelse. Og så hjelper det alltid å score noen mål da, sier Nevland med glimt i øyet.

Selv var Nevland akkurat en slik type, en type som aldri satte seg selv foran laget. En type som alltid løp de ekstra meterne. En type som alltid tok de tunge returløpene mange spillere helst vil slippe. Da Nevland i tillegg banket inn mål i annenhver kamp, ble avskjeden i 2008 vemodig.

Da Groningen-fansen kom til Stavanger Vemodig var det også da han la opp som spiller i 2012. En utrolig gest fra Groningen-fansen bidro imidlertid til å gjøre den kalde høstkvelden på Viking stadion uforglemmelig.

Da nederlenderne fikk nyss i at Nevland skulle avslutte karrieren, var anledningen for viktig til at de kunne gå glipp av den.

GRONINGEN-FANSEN DRO TIL STAVANGER: Da Nevland spilte karrierens siste kamp, kom over 40 supportere fra Nederland for å hylle ham. 
Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
GRONINGEN-FANSEN DRO TIL STAVANGER: Da Nevland spilte karrierens siste kamp, kom over 40 supportere fra Nederland for å hylle ham. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix Vis mer

- Det ville de få med seg. Så de satte opp busser fra Groningen, forteller Nevland.

Da oppgjøret mellom Viking og Vålerenga var over 4. oktober 2012, sto det derfor over 40 Groningen-fans på tribunen i Stavanger og hyllet legenden sin.

- Jeg vet egentlig ikke hvordan det kom i stand, men det var veldig kjekt. Det er en fantastisk supportergjeng. De er ivrige og fanatiske, skryter Nevland, med visshet om at det nå er Sørloths tur til å begeistre Groningens trofaste menn, kvinner og barn.