Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Under lekene i 2000 døde kona til OL-sjef Samaranch. Da ble det flagget på halv stang

Mens langrennsjentene ikke fikk sørge på lørdag. - Annerledes, sier Heiberg.

SØRGET SELV: Sånn så det ut da Juan Antonio Samaranchs kone døde like etter at OL i Sydney ble åpnet i september 2000. Foto: NTB Scanpix
SØRGET SELV: Sånn så det ut da Juan Antonio Samaranchs kone døde like etter at OL i Sydney ble åpnet i september 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Den internasjonale olympiske komité (IOK) er ikke akkurat blitt møtt med unison forståelse etter at de kritiserte de norske langrennskvinnenes bruk av sørgebånd under åpningsdistansen på lørdag.

Kommunikasjonsansvarlig i IOK, Emmanuelle Moreau, opplyste til VG at «konkurransearenaene, hvor atmosfæren er feiring, ikke er det rette stedet for å sørge».

Hedret Astrids bror For å vise sin sorg i forbindelse med dødsfallet til Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror, valgte de fire norske langrennsjentene på skibytteøvelsen å bære sorte bånd på sine overarmer.

I går gjentok IOK-president Thomas Bach at bevegelsen fortsatt vil holde de olympiske øvelsene strippet for alle slags egenmarkeringer. Dette inkluderer bruk av sørgebånd.

- Vi mener det ikke er riktig å vise sorg under konkurransen, sa Bach til TV 2.

Halv stang i 2000 Men det er ikke alltid lett å forstå hvordan IOK tenker. Mange har påpekt det paradoksale i at det tydeligvis var greit for IOK å sørge over sine egne mens sommerlekene i Sydney pågikk i 2000:

Samme helg som OL startet i Australia, døde kona til daværende IOK-president Juan Antonio Samaranch av kreft. Hun ble hedret ved at flagget med de fem OL-ringene ble firet ned til halv stang på Olympiastadion i Sydney.

Heiberg: - Annerledes Nettavisen omtalte saken i går ettermiddag, og viste til mange reaksjoner på sosiale medier.

- Forskjellen på disse sakene har sin forklaring i at vi vil akseptere sørgebånd og eventuelle andre markeringer under lekene - så lenge det ikke er under konkurranser, forklarer IOK-medlem Gerhard Heiberg overfor Dagbladet.

- Det som skjedde i 2000, var annerledes. Fru Samaranch var ikke akkurat en utøver. Det ble valgt å foreta en markering ved å flagge på halv stang, sier Heiberg.

- Og det er et virkemiddel som kan brukes ved andre tilfeller også. Men ikke under konkurranser. Flagget var bare på halv stang så lenge det ikke ble arrangert øvelser på arenaen, fortsetter han.

- Vi vil akseptere at utøvere sørger. Men de skal ikke markere det underveis i øvelsene. Vi vil ikke forstyrre konkurransen med reklamer, sørgebånd eller andre markeringer. Men utenfor stiller det seg annerledes, og derfor var det greit å flagge på halv stang for fru Samaranch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!