GLEDESTÅRER: Den brasilianske judostjernen Rafaela Silva gråt av glede etter å ha sikret vertsnasjonens første OL-gull. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix 
GLEDESTÅRER: Den brasilianske judostjernen Rafaela Silva gråt av glede etter å ha sikret vertsnasjonens første OL-gull. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Under London-OL ble hun hetset på det groveste. Hjemme i Rio fikk hun endelig sin revansj

Judostjernen Rafaela Silva brukte de rasistiske meldingene som motivasjon.  

(Dagbladet): Rafaela Silva kunne mandag kveld slippe jubelen løs etter å ha rystet verdensener Sumiya Dorjsuren i 57-kilosklassen i judo.

Bildene av en hulkende 24-åring med gullmedaljen rundt halsen har naturligvis preget nettavisene i Brasil etter seieren.

Dette er vertsnasjonens første gull i Rio-lekene. Men det er så mye mer enn bare dét: Bak denne gullmedaljen finnes en svært spesiell historie.

JUBEL: Rafaela Silva avbildet like etter finalen. Foto: Celso Pupo / Fotoarena / NTB Scanpix
JUBEL: Rafaela Silva avbildet like etter finalen. Foto: Celso Pupo / Fotoarena / NTB Scanpix Vis mer

Silva, som vokste opp i den berømte favelaen City of God i Rio, reiste for fire år siden til OL i London med et stort press på seg. Hun var urutinert, og mange mente at jenta ikke fortjente OL-plassen fremfor andre stjerner fra den svært judointeresserte nasjonen.

Bedre ble det ikke da gull-drømmen brast for Silva allerede i kvartfinalen etter å ha blitt diskvalifisert for ulovlige grep.

Hun var utrøstelig etter tapet i 2012. Men det skulle bli verre.

Utsatt for rasisme på sosiale medier

På sosiale medier ble hun nemlig hetset på det groveste, både på grunn av den skuffende prestasjonen og fordi hun er mørk i huden.

Blant de mange Twitter-meldingene som har blitt trukket frem i brasilianske medier er det denne som fikk mest oppmerksomhet:

- Aper hører hjemme i bur.

Silva ble rasende da hun så alle de rasistiske meldingene og slo kraftig tilbake kort tid etter OL-tapet.

- Dra til helvete. Ja, jeg tapte. Jeg er menneske som alle andre. Jeg gjorde en feil, men jeg har fortsatt mulighet til å kvalifisere meg til OL i 2016, svarte hun på den ene Twitter-meldingen, før hun fulgte opp med:

- Du har ikke en dritt å gjøre, og du sitter bare der og snakker dritt. Hvis du har så peiling, kvalifiser deg for OL, så kan vi begynne å snakke.

Måtte beklage Twitter-tiraden

Hetsen, kritikken og Silvas Twitter-tirade fikk massiv oppmerksomhet over hele Brasil i 2012. Hun opplevde å få støtte blant deler av befolkningen, men hun ble likevel kalt inn på teppet - og måtte gå ut i mediene for å beklage det hun hadde skrevet.

I årene etter London-OL har judostjernen i flere intervjuer fortalt at hun har brukt de vonde ordene som motivasjon inn mot lekene på hjemmebane.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ELLEVILLE SCENER: Slik så det ut utenfor judoarenaen da Rafaela Silva tok Brasils første OL-gull på hjemmebane. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix
ELLEVILLE SCENER: Slik så det ut utenfor judoarenaen da Rafaela Silva tok Brasils første OL-gull på hjemmebane. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix Vis mer

Slik beskriver hun seieren

Og da hun mandag endelig fikk sin revansj, gikk både Silva og fansen hennes av hengslene i Rio de Janeiro. Hun hulket av glede og måtte ta flere pauser under seiersintervjuet.

- Etter nedturen i London kritiserte alle meg. De sa at judo ikke var for meg og at jeg hadde skjemt ut hele familien min. I dag er jeg olympisk mester - på hjemmebane, sier en overlykkelig Silva, ifølge Globo.

I samme intervju forteller utøveren at hun ble sengeliggende og var nær ved å legge opp etter fadesen i London.

- Det var den verste perioden i livet mitt. Men jeg klarte ikke å la være - jeg måtte representere landet mitt på nytt, sier hun.

Den profilerte Globo-reporteren Tino Marcos oppsummerte OL-gullet på denne måten mandag kveld:

- «Apen som hørte hjemme i et bur under London-OL» er i dag olympisk mester på hjemmebane.