- Underarmen hans var delt i to

Men legene reddet formel 1-stjerne fra amputasjon.

KRAFTIG SMELL: Robert Kubica traff en kirkevegg og autovernet 4,6 kilometer ut på den første fartsprøven. Foto: AFP PHOTO / STR
KRAFTIG SMELL: Robert Kubica traff en kirkevegg og autovernet 4,6 kilometer ut på den første fartsprøven. Foto: AFP PHOTO / STRVis mer

(Dagbladet): Legene ser ut til å ha reddet Formel 1-stjernen Robert Kubica fra å måtte amputere høyrearmen etter gårsdagens stygge ulykke i Ronde de Andorra Rally.

Redningsmannskaper brukte to timer på å skjære polakken løs fra vraket og få ham inn i ambulansehelikopteret, etter en voldsom kollisjon med en kirkevegg og autovernet 4,3 kilometer ut på den første fartsprøven.

Vel framme på Santa Corona sykehus lå han på operasjonsbordet i sju timer. Etterpå kunne sjefskirurg Igor Rossello opplyse at prognosene for at Kubica beholder armen er gode.

MÅTTE SKJÆRES LØS: Det tok redningsmannskapene to timer å få Kubica løs fra vraket og inn i helikopteret. Foto: AFP PHOTO / TOMMASO MARINELLI
MÅTTE SKJÆRES LØS: Det tok redningsmannskapene to timer å få Kubica løs fra vraket og inn i helikopteret. Foto: AFP PHOTO / TOMMASO MARINELLI Vis mer

- Det var en svært vanskelig operasjon. Robert Kubicas høyre underarm var delt i to, med alvorlige skader på bein og sener. Vi gjorde vårt beste for å gjenoppbygge funksjonene i armen hans. Mot slutten av operasjonen hadde han blodgjennomstrømning og var varm i hånda, noe som er oppløftende, sier Rossello ifølge nyhetsbyrået AP.

Mistet mye blod
Kubica ble i går holdt i kunstig koma, og skal etter planen vekkes opp i løpet av dagen. Foruten skadene i armen pådro han seg også brudd i høyrebeinet.

Polakken, som regnes som et av de største talentene innen formel 1 og havnet på åttendeplass sammenlagt i sesongen som var, er rallyfrelst og har deltatt i flere løp tidligere.

Det spørs om Lotus Renault-teamet gir sin velsignelse til flere utskeielser framover - om Kubica i det hele tatt kommer tilbake på toppnivå.

RALLYFRELST: Selv om Kubica tjener pengene sine i formel 1, har han stilt opp i flere rallyløp tidligere. Foto: (AP Photo/Roberto Ruscello)
RALLYFRELST: Selv om Kubica tjener pengene sine i formel 1, har han stilt opp i flere rallyløp tidligere. Foto: (AP Photo/Roberto Ruscello) Vis mer

Kirurg Igor Rossello er i hvert fall optimist på 26-åringens vegne. Men han varsler at det vil ta minst ett år før han kan gjøre comeback.

- Jeg forventer at han oppnår tilstrekkelig funksjonalitet til å kunne gjenoppta karrieren. Men det var en komplisert operasjon og faren var til stede for at han ville miste hånda. Det vil ta noen dager før vi kan fastslå omfanget av skaden. Han hadde mistet masse blod da han kom inn, sier legen. 

På sykebesøk
Formel 1-kollega Fernando Alonso var blant dem som var på sykehusbesøk i Pietra Ligure i går, en liten kystby rundt 60 kilometer fra Genoa.

I løpet av mandagen vil også Renault-sjef Eric Boullier og lagkompis Vitaly Petrov ta turen til Italia.

KNUSTE ARMEN: Kubicas høyre underarm var delt i to, ifølge sjefskirurgen. Foto: 
  REUTERS/Stringer
KNUSTE ARMEN: Kubicas høyre underarm var delt i to, ifølge sjefskirurgen. Foto: REUTERS/Stringer Vis mer

- Jeg vil fortelle ham at vi venter på ham. Vi er veldig imponerte over måten legene har passet på ham, og vil gjerne takke hele Santa Corono sykehus for deres profesjonalitet og dedikasjon, sier han.

Kartleser Jakub Gerber slapp uskadd fra kollisjonen. Han merket ikke at Kubica mistet kontrollen over Skodaen.

- Jeg så ned i notatene mine og registrerte ikke at bilen sklei. Etter krasjet så jeg at Robert holdt seg til armen, og like etter mistet han
bevisstheten, sier han.

REDDER TROLIG KARRIEREN: Sjefskirurgen sier de fikk i gang blodgjennomstrømningen i 26-åringens underarm mot slutten av operasjonen. Her ligger deler av bildøra etterlatt på ulykkesstedet. Foto:  (AP Photo/Roberto Ruscello)
REDDER TROLIG KARRIEREN: Sjefskirurgen sier de fikk i gang blodgjennomstrømningen i 26-åringens underarm mot slutten av operasjonen. Her ligger deler av bildøra etterlatt på ulykkesstedet. Foto: (AP Photo/Roberto Ruscello) Vis mer

Kubica mister naturligvis den kommende formel 1-sesongen, som starter i Bahrain 13. mars. Bruno Senna eller Romain Grosjean kommer trolig til å ta polakkens plass.

PÅ SYKEBESØK: Formel 1-kollega Fernando Alonso utenfor sykehuset i går. Foto:  EPA/TOMMASO MARINELLI
PÅ SYKEBESØK: Formel 1-kollega Fernando Alonso utenfor sykehuset i går. Foto: EPA/TOMMASO MARINELLI Vis mer