Undersøkelse viser flertall mot Kindred-avtalen

Magnus Carlsen kan få en tøff jobb med å sikre flertall for sponsoravtalen med Kindred på søndagens sjakkongress. Det viser tall Aftenposten har hentet inn.

Stavanger  20190614.
Trener Peter Heine Nielsen sammen med Magnus Carlsen etter den 9 runden i Norway chess som holdes i Stavanger konserthus.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Stavanger 20190614. Trener Peter Heine Nielsen sammen med Magnus Carlsen etter den 9 runden i Norway chess som holdes i Stavanger konserthus. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Avisen har spurt samtlige sjakklubber i Norge om de skal på søndagens kongress i Larvik og hva de kommer til å stemme i spørsmålet om Norges Sjakkforbund skal inngå en sponsoravtale med bettingselskapet Kindred. Avtalen er verdt 50 millioner over fem år.

84 av 129 klubber har svart, og blant dem sier 78 delegater nei til avtalen, mens 59 sier ja. På ja-siden er blant annet de 41 delegatene Magnus Carlsens klubb Offerspill SK vil få ved fullt oppmøte på kongressen.

Overrasket Bae

- Det tyder på meget sterkere mobilisering enn det jeg har antatt. Når det er så høye tall må det tilsi at det er en del som tar turen store distanser for å delta på dette møtet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til avisen.

Han har tidligere vært sikker på at Magnus Carlsens nye sjakklubb vil sørge for at avtalen blir stemt fram.

Det kan maksimalt være 283 delegater på sjakk-kongressen i Larvik søndag 7. juli. I avisens undersøkelse har de fått svar på standpunktet til 137 delegater.

I tillegg kan avisen vise til 40 delegater som foreløpig ikke har fortalt hva de ønsker å stemme. I tillegg er 11 usikre på om de stiller, mens 15 har bestemt seg for ikke å møte i Larvik.

En oversikt publisert av NRK tirsdag viste derimot en fordel for avtalen med Kindred. Den viste at 48 av 81 i delegater i klubbene de hadde spurt vil stemme for. Offerspill SKs 41 delegater utgjorde 41 av dem.

Falske medlemmer

Onsdag melder Norges Sjakkforbund samtidig at de skal gjennomgå medlemmene i Carlens nye sjakklubb.

VG har i en gjennomgang av medlemslisten gjort flere merkelige funn. Blant annet et medlem på 119 år, samt et oppkalt etter en barnebokkarakter.

- Her kan det nok være at Offerspill har noen færre medlemmer enn de hadde da vi beregnet delegater på tirsdag, men det er neppe mange, sier generalsekretær Geir Nesheim til avisen.

Han sier at de vil oppdatere listen over klubbens medlemmer innen fredag. Hvor mange medlemmer Offerspill SK har vil påvirke hvor mange stemmer de får på kongressen.